Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (20.10 – 24.10) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (20.10 – 24.10) (видео)

Отново през уикенда беше горещо по терените на футболна Европа. В Испания един вратар извърши чудеса и отчая звездите на Барселона и ето, че лидер в класирането отново е...Леванте. В Германия водачът Байерн Мюнхен загуби в Саксония, а шампионите от Борусия Дортмунд записаха четвърта поредна победа и вече са на три точки от баварците. Във Франция обаче ПСЖ постигна пети последователен успех и по всичко изглежда, че няма кой да спре столичани по пътя им към титлата, въпреки че Лил с победата си над „хлапетата" показа, че има намерение да защити трофея от миналата година. В Италия Ювентус се препъна срещу Дженоа, Интер записа първа домакинска победа, а Милан за малко да бъде унижен в Апулия. Един друг шампион обаче, този на Англия не успя да избегне унижението и загуби с 1:6 от своя градски съперник - шамар, който заглуши провалите на другите два гранда Челси и Ливърпул, а покрай това пропуснахме да забележим, че за първи път от началото на сезона Арсенал показа характер. Какво се случи в най-добрите първенства на Стария континент и кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода (20.1020- 24.10). Тактическа постройка 3-4-3.

 

ВРАТАР

Хавиер Варас (Севиля)

Скромният, 29-годишен вратар на Севиля може би изигра мача на живота си. Излишно е да коментираме какво се случи в събота срещу неделя на „Камп Ноу", но Варас спаси толкова много удари на играчите на Барселона, че дори да почива тази седмица, без угризения отново може да го включим в нашия състав. „Черешката" на представянето му бе в 5-та минута на допълнителното време, когато главния рефер Едуардо Гонзалес, виждайки безпомощността на Меси и компания да намерят мрежата зад Варас подари дузпа на домакините. Вратарят обаче твърдо беше решил да не допусне топката във вратата си и спаси блестящо ударът на Меси. Резултатът 0:0 остана на светлинното табло, а „Камп Ноу" в събота вечер си имаше нов герой - Хави Варас.

Подгласници: Стекеленбург (Рома), Руби (Норич).

 


ЗАЩИТА

Жулиен Ескюде (Севиля)

Със сигурност играчите на Севиля пристигнаха в Барселона с безпокойство в сърцата си - за последните си четири мача на „Камп Ноу" каталунците вкараха общо 21 гола. Не знаем дали това е мотивирало защитата на гостите да бъде особено внимателна, но ще кажем, че Наваро, Ескюде, Фацио и Касерас показаха колко лесно може да бъде неутрализиран европейският шампион. И четиримата играха блестящо, а двойката централни защитници Ескюде и Фацио просто беше великолепна. С фантастичните изяви на Варас и отличните действия на бранителите си, Севиля напомни на Барселона за кошмара им отпреди две години, но по-важното е, че си тръгна за Андалусия с едната точка и непобеден на „Камп Ноу".

 

Марк Тиърни (Норич)

Като изключим ситуацията с гола на Белами и още едно-две положения, защитата на „канарчетата" се справи блестящо на „Анфийлд" и колкото и изненадващо да звучи за мнозина - успя да си тръгне с точката. Левият бек на гостите Марк Тиърни обаче няма никаква вина за попадението и за опасните положения пред вратата на Руби. Напротив - обезличи напълно Каут и Даунинг, включваше се много активно в атаките на своите, а също така бе замесен при гола на Холт.


Матс Хумелс (Борусия Дортмунд)

Може би някой, който не е гледал двубоя на шампионите с Кьолн и само е запознат информативно с резултата в мача ще зададе въпрос, защо включваме защитник от отбора-победител в нашия състав. Отговорът е прост. Ако защитниците не си вършат работата както трябва, то усилията на нападателите стават безпредметни. В дербито на Северен - Рейн Вестфалия по принцип цялата защита на „жълто-черните" игра страхотно, но от нея не може да не отличим централният бранител Матс Хумелс, който отговаряше лично за най-страшното оръжие на гостите - Подолски, който по-рано беше сравнен с Меси. Няма да е преувеличено, ако кажем че бившият нападател на Байерн Мюнхен в този мач не успя да направи нищо. Причината - Матс Хумелс. Отделно от това, защитникът бе замесен при първия гол на своите.

Подгласници: Бедимо (Монпелие), Браафхайд (Хофенхайм), Майкон (Интер), Домици (Удинезе), Ричардс (Манчестър Сити), Компани (Манчестър Сити), Фацио (Севиля).

 

ПОЛУЗАЩИТА

 

Кевин-Принс Боатенг (Милан)

По принцип избягваме в нашия отбор да включваме играчи, които са изиграли само едно полувреме. Но в дадения случай няма как да бъде спазено това правило. Боатенг замени Робиньо в 46-та минута на мача с Лече при резултат 3:0 за домакините и очертаваща се конфузна загуба на шампионите. 24-годишният национал на Гана обаче вкара три гола за 14 минути, с което изуми публиката на „Виа дел Маре", а ние си задаваме въпроса - ако полузащитникът беше започнал от самото начало мача, какво ли би се случило с „вълците"?

Давид Силва (Манчестър Сити)

Двубоят на „Олд Трафорд" в неделя получи широк отзвук сред футболната общественост. Подобно нещо не се случва всеки ден - да разгромиш действащия шампион на Англия в неговата крепост, с което на практика заявяваш, че възнамеряваш да му отнемеш титлата. Ние няма да анализираме този двубой - за него се изписа много, но само ще кажем, че испанският национал изигра може би най-силният си мач откакто дойде на Острова. Дори да се абстрахираме от гола и асистенцията, които той записа - Давид блестеше през всичкото време и стоеше в центъра на всяка една атака на „гражданите" и едва ли някой би си представил какво ще представлява Сити без Силва.


Андерсон Луиш де Карвальо (ПСЖ)

Бразилският полузащитник на ПСЖ, който повече е популярен с името Нене не се беше разписвал от миналия месец, когато отбеляза един от головете във вратата на Ница. Сега 30-годишният футболист изригна в най-удачния момент - точно когато играта на съотборниците му не вървеше, а Гамейро, Пасторе и Сисоко така и не успяваха да излязат на удобни стрелкови позиции. Малко преди почивката бразилецът отбеляза след асистенция на Менес, а в 90-та минута оформи дубъл, с което сложи край на надеждите на гостите да си тръгнат с нещо от Париж.


Кевин Гроскройц (Борусия Дортмунд)

С три загуби в Шампионска лига шансовете на Борусия да се класира за плейофите на турнира станаха призрачни и е очевидно, че „жълто-черните" ще трябва да хвърлят своите усилия във вътрешното първенство. Още повече, че играчите са длъжници на своите фенове заради лошия си старт. Дортмундци изиграха срещата против Кьолн мощно - от първата до последната минута и на практика не се получи никакво дерби, защото просто гостите не бяха подготвени...или се предадоха много бързо. В седмата минута Гроскройц разигра с Хумелс и постави великолепно топката на крака на Кагава, който от осем метра бе непоколебим - 1:0 за Борусия. След този удар Кьолн така и не дойде на себе си - опитите за контраатаки бяха бавни, не носеха опасност и завършваха малко след централния кръг. А в същото време Бендер и Гроскройц летяха, раздаваха пасове наляво и надясно и в 50-та минута на мача резултатът вече беше 4:0 за домакините. Двамата полузащитника записаха общо 4 асистенции, бяха определени от Eurosport за играчи на срещата, а ние направихме избора си в полза на този, който взе участие през всичките 90 минути - Гроскройц.

Подгласници: М'Вила (Рен), Бендер (Борусия Дортмунд), Фарфан (Шалке04), Де Роси (Рома), Милнър (Манчестър Сити), Рамзи (Арсенал), Модрич (Тотнъм), Лопес (Леванте).

 

НАПАДЕНИЕ

 

Марио Балотели (Манчестър Сити)

В известна степен сме длъжници на Марио Балотели и той за малко не намери място в нашия символичен отбор от миналата седмица, но тогава изпълненията на Игуаин, Ван Перси и Клозе бяха наистина блестящи. За сметка на това, в неделния двубой срещу „червените дяволи" италианският национал се представи още по-великолепно и този път няма никакви съмнения, че заслужава признание. Марио беше на терена 70 минути и за това време отбеляза два гола, като показа отлично взаимодействие с Милнър. През първото полувреме Балотели беше острието на „гражданите", а веднага след почивката „заработи" червен картон на Еванс, с което задачата на домакините стана много трудна. С втория си гол в 60-та минута Марио направи мисията и невъзможна.


Аруна Коне (Леванте)

Тук определено изпитахме големи колебания, защото трябваше да избираме между Робин ван Перси и 27-годишният нападател на Леванте. В крайна сметка, изборът ни падна върху ивоареца, който изигра цял мач, отбеляза гол, записа асистенция и бе в основата на всички опасни атаки срещу вратата на домакините. Освен това, Арсенал игра пред собствена публика, докато отборът от Валенсия гостуваше на негостоприемния „Ел Мадригал" и стана причина Виляреал да запише първа домакинска загуба в шампионата от началото на сезона.


Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

Отборът на Реал Мадрид гостува на Малага в поредния кръг на Примера дивисион и за 38 минути успя да откаже домакините от амбициите им да направят нещо в този мач. На Роналдо пък му трябваше още по-малко време - само 14 минути, в които португалецът се отчете с хеттрик, след като преди това в продължение на 358 минути не беше отбелязвал гол.


Подгласници: Абделауи (Хановер 96), Левандовски (Борусия Дортмунд, Йоветич (Фиорентина), Ди Натале (Удинезе), Ван Перси (Арсенал).

 


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Хуан Игнасио Мартинес (Леванте)

Дълго се колебахме за поста старши-треньор на нашия отбор, като изборът ни беше между Роберто Манчини и Хуан Мартинес. В крайна сметка се спряхме на 39-годишния испанец. Защо? Първо, резултатите на Леванте са не по-малко впечатляващи от тези на Манчестър Сити, още повече, че преди старта на сезона специалистите предричаха изпадане в по-долната дивизия. Може би за това никой не обърна внимание на двете равенства при гостуванията на „жабите" на Хетафе и Реал Сантандер.

За Леванте се заговори едва в третия кръг когато хората на Мартинес победиха Реал Мадрид. Воплите на Кралския клуб, че валенсианци не са играли футбол, че Кедира е бил несправедливо изгонен, а атмосферата на „Суитатд де Валенсия" е лоша за игра заглушиха някак си достойнствата в представянето на Леванте. Едва ли това е било от толкова голямо значение за „синьо-червените", защото те продължиха да побеждават: Райо Валекано, Еспаньол, Реал Бетис, Малага (Шейхове? Не, не сме чували за шейхове), а през уикенда торпилираха и „жълтата подводница" на „Ел Мадригал". Второ, всички тези успехи на отбора са постигнати без присъствието в него на звезди, в условията на ограничен бюджет и в сянката на по-популярния съсед Валенсия. Зад всички успехи на Леванте стоят играчите. С едно уточнение - те трябва да бъдат обединени от някого и накарани да си повярват, че могат да победят например Реал Мадрид - отборът, чиито резервни играчи струват повече, отколкото целия клуб от Валенсия. Това именно успя да постигне Мартинес - накара играчите да си повярват.


ГОЛ НА СЕДМИЦАТА:

  Сподели
173