Аржентина ще защити титлата си


Н. Гавазов

Аржентина ще защити титлата си

Аржентина - Колумбия

Стадион: "Хард Рок", Маями

Дата: 15.07.2024 г.

Час: 03:00 ч.

Съдия: Рафаел Клаус (Бразилия)

В стремежа си да спечели безпрецедентна 16-та титла на Копа Америка  защитаващият короната отбор на Аржентина се изправи срещу Колумбия на финала на турнира това лято на стадион "Хард Рок" във Флорида в понеделник.

Това дългоочаквано състезание представлява първият път, в който тези две нации се срещат в първенството, като Аржентина се готви за рекордно 30-то участие на финала, докато Колумбия се подготвя за едва третото си участие.

След излизане от четвъртфиналите с нервен триумф с дузпи над Еквадор, Аржентина си осигури победа с 2:0 над дебютанта на Копа Америка Канада на полуфиналите в сряда, удължавайки серията си без загуба във всички състезания до 10 мача.

Откриването на резултата от Хулиан Алварес през първото полувреме бе последвано от рекорден удар през второто полувреме на аржентинската икона Лионел Меси, който изпревари Али Даей от Иран и стана вторият най-добър голмайстор в историята на международния футбол със 109 гола.

Старши треньорът Лионел Скалони настоя, че пътят на Аржентина към финала на Копа Америка не е бил "леха от рози", както мнозина предричаха, и той похвали своите играчи за преодоляването на "изключително тежки" предизвикателства по пътя към достигане до трети пореден голям турнир финал.

Класирана на първо място в света от ФИФА, Аржентина има много успехи по време на престоя си в Щатите и все още не е загубила голям турнир с елиминации в редовното време на американска земя, откакто бяха победени от Румъния на Световното първенство през далечната 1994 г., по време на най-българското футболно лято.

Сега само на една победа от рекордна 16-та титла на Копа Америка - в момента изравнена на 15 с Уругвай - Аржентина ще има малко проблеми с мотивацията си за финала в понеделник, който ще бъде 145-ият и последен мач на Анхел Ди Мария за националния отбор преди той да окачи бутонките си. Меси обаче планира да продължи да играе и след турнира това лято.

"Албиселесте"  ще бъдат уверени в успеха срещу Колумбия, тъй като спечелиха 26 от предишните си 43 срещи във всички състезания, включително победа над "Лос Кафетерос" с дузпи на полуфиналите на Копа Америка през 2021 г.,

Наистина, откакто Колумбия загуби с 1-0 от Аржентина в квалификациите за Световното първенство през февруари 2022 г., те поставиха нов рекорд за най-дългата си поредица без загуба, като триумфът на полуфинала над Уругвай в четвъртък удължи впечатляващата им серия без загуба до 28 мача ( Понеди22 Равенства6) във всички турнири.

Джеферсон Лерма поведе с глава Колумбия в 39-та минута, преди съотборникът му от Кристъл Палас Даниел Муньос да бъде изгонен в добавеното време на първото полувреме. Въпреки това "Лос Кафетерос" храбро потуши заплахите на Уругвай и успя да постигне минимална победа с 1-0 в Северна Каролина.

Роденият в Буенос Айрес Нестор Лоренцо, който все още не е вкусил загубата като старши - на Колумбия от назначаването му през юли 2022 г., вярва, че неговият отбор е възнаграден за смелостта си при победата над Уругвай в двубой, който бе помрачен от неприятни сцени през цялото време, тъй като играчи на Уругвай участваха в масово сбиване с привърженици по трибуните.

Класирана на 12-то място в света от ФИФА, Колумбия достигна до финалната четворка в три от последните четири турнира на Копа Америка, но след като не успя през 2016 и 2021 г. - завърши трети и в двата случая - "Лос Кафетерос" сега се подготвят за първия си финал на Копа Америка откакто бяха короновани за шампиони за първи път през 2001 г. на родна земя.

Въпреки че Колумбия е разбираемо в приповдигнато настроение благодарение на превъзходната си серия без загуба, хората на Лоренцо ще влязат в срещата в понеделник като аутсайдери, тъй като са побеждавали Аржентина само три пъти в 21 срещи през този век, включително последната им победа (2-0) в груповата фаза на Копа Америка 2019.

Аржентина няма притеснения относно контузии или наказания и Скалони може да използва непроменен стартов състав за финала, като четиримата бранители Гонсало Монтиел , Кристиан Ромеро , Лисандро Мартинес и Николас Талиафико ще останат непокътнати.

Джовани Ло Селсо и Екзекиел Паласиос ще започнат в центъра на полузащитата, но Енцо Фернандес и Родриго Де Пол се очаква да запазят местата си в стартовия състав, докато Анхел Ди Мария ще изиграе последния си танц на международната сцена на десния фланг.

Лионел Меси, който преодоля контузия на крака, за да изиграе пълните 90 минути срещу Канада, ще започне в нападение с Хулиан Алварес, което означава, че преследващият Златната обувка Лаутаро Мартинес - който отбеляза четири гола в турнира - ще започне като резерва още веднъж.

Що се отнася до Колумбия, Даниел Муньос е изключен поради дисквалификация след отстраняването му на полуфиналите, така че Сантяго Ариас, който има 58 мача , ще започне като десен бек, присъединявайки се към Давинсон Санчес , Карлос Куеста и Йохан Мохика в защита от четирима играчи .

Капитанът на Колумбия Хамес Родригес, който записа рекордните за Копа Америка шест асистенции в пет мача на турнира това лято, е настроен да продължи в ролята номер 10, като Луис Диас от Ливърпул и Джон Ариас от Флуминензе заемат фланговете.

Джон Кордоба е по-вероятно да започне в атаката пред Джон Дюран от Астън Вила и бившия играч на Айнтрахт Франкфурт Рафаел Сантос Боре във всеки от последните четири мача, в които той се включи с два гола и две асистенции.

Привържениците на Аржентина вероятно ще се зарадват да научат, че суперкомпютърът на Opta е дал на отбора на Скалони 62,9% шанс да запази титлата си от Копа Америка, но това няма да е лесно срещу издръжлив и корав отбор на Колумбия, който не е губил в нито една среща повече от две години.

Очаква ни напълно равностоен мач и противно на прогнозите, колумбийците не са аутсайдери и могат да съборят своя съперник.

И все пак, нашият съвет е да заложим на действащите шампиони, които могат да се похвалят с много опит в големи мачове и имат свой собствен магьосник в лицето на Меси.

Прогноза: Аржентина – Колумбия 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Колумбия (Нестор Лоренцо)
 
Варгас
   
Ариас
Санчес
Куеста
Мохика
Риос
Лерма
Ариас
Хамес
Диас
Кордоба
Алварес
Меси
Макалистър
Фернандес
Де Пол
Ди Мария
Таляфико
Мартинес
Ромеро
Молина
   
Мартинес
 
Аржентина (Лионел Скалони)

Обоснована прогноза: Аржентина - Колумбия 2:1

  Сподели
86