Завръщането към клубния футбол


FUTBOL-TV

Завръщането към клубния футбол

Световното първенство в Катар успя да удовлетвори и най-претенциозните любители на футболната игра.  Преживяхме един месец, изпълнен с вълнение, обрати и незабравими емоции. За завършек станахме свидетели на истинско зрелище и според мнозина, финал, който ще остане в историята катo един от най-великите мачове на всички времена.  Без да губи време, футболният календар  връща и нас, и футболистите към мачовете за клубните първенства. Преди паузата топ 5 първенствата на Европа ни оставиха много интриги, които предстои да се разплетат.

Aко за феновете пауза през зимата за Мондиал изглежда странно, то можем само да си представим през какво преминават футболистите. Още преди първенството се изказаха сериозни притеснения относно физическото натоварване за играчите. Световното в Катар се проведе в изключително сгъстена програма, а почивка след него за финалистите на практика няма. Играчите, които отпаднаха в груповата фаза имаха време да се върнат към нормалния ритъм. За тях, разбира се, остава огорчението от ранното отпадане.  Доста по-сложна е ситуацията за тези, които играха елиминационни мачове. На техните клубни треньори се пада сложната задача да управляват правилно физическото им състояние и да не избързват с връщането им  на терена.  Напрежението върху мениджърите е огромно и мнозина ще се изкушат да хвърлят най-добрите си играчи  в битка,  дни след края на Мондиала.  Тук ключът е балансът, тъй като рискът от дългосрочни контузии е огромен. Физическата умора е едната страна на монетата, а медицинските щабове на отборите са добре подготвени за нея.

Далеч по - непредсказуем е психическият елемент.  В днешно време футболистите несъмнено са изключителни професионалисти.  Разбира се,  спортистите не са роботи и също се влияят от своите емоции. Очакванията към играчите са огромни, а формата на Световното често е жесток и за минути надеждите на цяла нация се изпаряват. При класическото провеждане на международни турнири през лятото, играчите имат време да се "съберат“ психически и да се подготвят за следващия сезон. Ефектът на психическото влияние се наблюдава при участниците в КАФ, провеждаща се в средата на сезона. Един от най-пресните примери е с  асовете на Ливърпул. Във финала през  сезон 2021/2022 се изправиха Египет и Сенегал, водени от Салах и Мане. След загубата на "Фараоните“ , формата на Салах значително спадна. Междувременно съотборникът му Садио Мане изигра изключителна втора половина от сезона, след която последва трансферът му в Байерн Мюнхен.

Как например ще се възстановят играчите на Франция след първенството в Катар? "Петлите“ безспорно заслужаваха да вдигнат титлата не по-малко от Аржентина и разочарованието в играчите е огромно. Какво да кажем за футболния гигант Германия? Второ поредно отпадане в групите на Световно първенство несъмнено ще има отражение върху самочувствието на националите. Още по-сложна е ситуацията с Кристиано Роналдо. Португалецът не просто претърпя поражение на лично и отборно ниво, но и дори няма клубен отбор към този момент. Един от най-разочарованите играчи е голмайсторът на турнира Килиан Мбапе, който въпреки хеттрика си във финала не успя да вдигне трофея.

На другия полюс е съотборникът му в ПСЖ – Лео Меси.  Аржентинският гений превзе най-голямата футболна сцена и беше коронясан като най-великия за всички времена.  Предвид всичко това не би било изненада да видим спад  в неговата форма. Следващият двубой на ПСЖ е с борещия се за оцеляване Страсбург. Двубой, за който трудно се излиза със същата мотивация, с която си изиграл финал на Световно първенство.  Подобна тенденция може да се очаква и при играчите от изненадата на турнира Мароко. Tимът от Северна Африка направи истински фурор в Катар, но предстои да видим на каква цена. Освен към лидерите на тима Зиеш и Хакими, прожекторите ще наблюдават зорко и Софиан Амрабат.

Началото на всеки сезон  е изпълнено с вълнение и очакване за по-добро представяне на любимия отбор. Доста сходно е усещането след Катар 2022. Сега сякаш започва един изцяло нов сезон, а представянето на отборите може да претърпи истински катарзис. Несъмнено физическите и психическите последствия от първенството на планетата са допълнителна променлива, която да обърка плановете на мениджърите. За нас феновете остават спомените от Мондиал 2022 и  вълнението от непредсказуемата развръзка  в първенствата.

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
1113