3:0


Н. Гавазов

3:0

Докато целият футбол е поставен под карантина заради пандемията от  коронавируса, единствената истинска тема, освен слуховете за трансфери е въпросът за времето на възобновяване на сезона и изобщо дали има възможност за това.

Изглежда, че пандемията от  коронавируса в Европа вече достигна своя връх и в много страни дори започна да намалява. Освен това остана назад първоначалната психологическа паника  от китайската инфекция, а икономическите последици от разпространението на COVID-19 и опасността от срив на социалните системи принуждават експерти и държавни ръководители да обмислят смекчаване на мерките. За всеки човек е ясно, че е истинско безумие да продължаваме да стоим заключени по домовете си.  От друга страна обаче съществува риск от втора вълна на болестта, срещу която все още няма ваксина.

Поради тази причина в европейския футбол няма недвусмислено мнение за това кога и как да бъдат възобновени прекъснатите сезони или дали те трябва изобщо да се играят в настоящата ситуация и с потенциални рискове за здравето.

Преди две седмици  УЕФА отново изрази желанието си да завърши сезона както в европейските турнири, така и във вътрешните първенства. Също така бяха представени опции за провеждането на останалите мачове от Шампионска лига и Лига Европа през август, като за основа на това решение бе взето завършването на националните първенства в края на юли.

Но паралелно с това Европейският футболен съюз в официално изявление не пропусна да отбележи възможно наличие на специални случаи с ранното приключване на сезона  в лигите.  А малко по-късно,  на заседание на Изпълнителния комитет на УЕФА, бе  одобрена възможността за предсрочно прекратяване на сезона "по разумни причини“, като забрана за възобновяване на футбола през следващите месеци или невъзможност за рестартиране на сезона поради риск от непреодолими икономически последици за лигата и клубовете. В този случай УЕФА препоръча на местните футболни власти да се ръководят от "обективни и прозрачни“ критерии при подбора на отборите-участници в евротурнирите за следващия сезон.

Очевидно е, че УЕФА имаше основание да внесе тези  уточнения, оставяйки си място за маньовър и най-вече давайки картбланш на местните футболни управници да се съобразят с решенията на държавните ръководители. УЕФА и ФИФА от своите централи в Нион и Цюрих могат колкото си искат да говорят за ненамеса на държавите във футбола,  но в края на краищата футболът е част от обществото и е подчинен на законите и правилата на това общество, съответно и на държавата. За това Европейският футболен съюз напълно разумно спря да се прави на независим и на практика остави вземането на главните решения във футбола в ръцете на политиците.

Първият индикатор, а и смутител стана белгийската лига, която  в началото на април реши да прекрати преждевременно сезона с одобрението на текущите места в класирането и обявяването на Брюж за шампион. УЕФА остана  възмутена от това решение и още в същия ден изпрати писмо до асоциациите, в което препоръча "въздържане от прибързани и неразумни решения“.

И тук някъде приключи неограничената власт на УЕФА над футбола.

В Нидерландия отдавна се изразяваха съмнения относно необходимостта от възобновяване на първенството през лятото, още повече, че в Ниската земя ситуацията с пандемията не се подобрява и не се обсъжда даже възобновяване на тренировките. Но, ако местните футболните шефове са имали някакви планове за лятото, те станаха напълно невъзможни за реализиране след като правителството на кралството забрани всякакви масови събития до 1 септември. Сред тях е и футболът, дори с мачове без зрители. Кралският футболен съюз обяви за бъдещи консултации с УЕФА, но всъщност нямаше  друг вариант и малко след това Ередивизе съобщи за приключване на сезона, без да бъде излъчен шампион.

По-интересна е ситуацията с първенствата от топ 5. Официално всички говореха (и продължават да говорят)  за желанието да завършат сезона и дори се обсъждат предварителни календари за юни-юли, но всяка изминала седмица под карантина внася все повече съмнение.

Повече от всички се противопоставиха на рестарта на сезона в Италия, която се превърна в една от най-засегнатите страни от европейския коронавирус. Според различни слухове, в италианския шампионат до седем клуба са за предсрочното завършване на първенството. В същото време на 21 април Серия А обяви, че на поредната среща клубовете са потвърдили  желанието си да завършат сезона. Системата на италианския футбол е такава, че италианските клубове са силно зависими не толкова от продажбата на абонаментни карти и артикули, колкото  от продажбата на телевизионни права - това е най-скъпото първенство в света след Висшата лига на Англия. Очевидно е, че анулиране или преустановяване на сезона ще донесе невероятни загуби за клубовете - според различни изчисления над 1 милиард евро. Това е причината в момента в Италия да се работи най-упорито за възобновяване на първенството - парадокс, ако сравним общественото мнение и ситуацията в страната с началото на месец април.

Германия, подобно на Италия е  най-близо до възобновяването на футбола, който въпреки значителния брой случаи се справя много добре с пандемията и последствията от нея. Първоначално бе разработен календар с връщане към празни стадиони на 9 май, но вчера стана ясно, че тази дата е преместена за 16 май. Първо ще се играят 33-и и 34-и кръг, а след това ще се проведат  пропуснатите - от 26-и до 32-и. С такъв план сезонът ще приключи на 21 юни, но всичко това все още се очаква одобрението на властите и анализ на ситуацията, който ще бъде направен през следващата седмица.

Що се отнася до Висшата лига на Англия, там има единодушие - на политици, експерти и клубове - за изиграване на останалата част от сезона. И това е разбираемо. Премиършип е най-скъпият футболен продукт и подобно на италианския футбол, в Англия се "хранят" от продажбата на този продукт. С тази разлика, че на Острова силно разчитат и на продажбата на билети, и на печалбите от продажба на артикули и други продукти в деня на мачовете. Дори двубои пред празни трибуни ще донесе големи загуби за клубовете, но по-страшното ще се случи, ако изобщо не бъде завършен сезонът. Плановете са за възобновяване на тренировките в края на май и старт на първенството пред празни трибуни от 8 юни. Последният мач от сезона би трябвало да се проведе на 30-31 юли. Основната надежда е край на карантината на 7 май и всичко зависи от тази дата. Ако тя бъде преместена напред във времето, тогава и рестартът би се забавил.

На позицията на Англия са и в Испания, която също се сблъска с огромни проблеми с пандемията. Футболните власти са амбицирани да възобновят сезона, като предупредиха, че това ще стане без зрители, а ситуацията с празните трибуни ще се запази до 2021 година. Това е голям удар за клубовете - около 300 милиона евро загуби - но отмяна на сезона би означавало загуба от 1 милиард евро. Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас съобщи за пет стъпки към връщане към тренировки, което трябва да стане на 11 май. Идеята е рестартът на кампанията да стане на 6 юни. Но и тук с уточнението, че това ще се случи след оценка на ситуацията от страна на правителството.

Най-голямата изненада дойде от Франция, която много бързо взе решение да прекрати първенството и да определи за шампион ПСЖ. Мнозина експерти споделиха, че този ход е прибързан, още повече, че не е ясно каква ще е ситуацията през месец май. Но е факт, че Франция е пета в света по заболели от коронавирус, с над 24 000 починали. Освен това загубите на клубовете в Лига 1 ще са големи, но не и от мащабите на останалите топ първенства - "само" 240 милиона евро, което по-лесно би се преглътнало от 20 клуба. Вероятно това накара френските чиновници бързо да решат въпроса, да оставят футболистите да почиват и да гледат вече към новия сезон. Дали пък във Франция не са реалисти?

Що се отнася до българския футбол, вече казахме, че той най-малко ще пострада от пандемията. Българското първенство спокойно може да рестартира пред празни трибуни, а това  едва ли ще се усети от футболистите, които и без това са свикнали да играят пред камерна публика. Впрочем, няма да има особени драми и ако футболът от родните полета не бъде подновен не само този сезон, а и следващия, защото българският вариант на най-великата игра и без това се намира в кома от повече от десет години, така че хората с изтънчен вкус и ценители на стойностното едва ли ще усетят липсата на българския футбол.   

Всичко казано по-горе дава огромна надежда за възобновяване на първенствата. Такива индикации идват от Португалия, Чехия, Унгария и други държави. Освен това служители на Сингапурския университет по технологии и дизайн (SUTD)`създадоха сайт, на който са събрани прогнози за края на епидемията от коронавируса в различните страни. Според специалистите, вероятността това да се случи до края на месец май е 97%. А пълното отстъпление на китайския вирус се очаква да се случи още през лятото.  

Голямата въпросителна обаче е свързана с решенията на властите по смекчаване на условията на карантината и позицията на УЕФА. И дали учените от Сингапурския университет по технологии и дизайн не са объркали сметките.

Така или иначе  към момента резултатът нарасна до  3:0 в полза на COVID-19. Надеждата е, че във футбола са възможни обрати.

  Сподели
325