Добро утро и събудете се българи!


Н. Гавазов

Добро утро и събудете се българи!

Добро утро България! Ама Вие досега не знаехте ли за какво става на въпрос в българския футбол? В най-голямата джунгла на света? Онзи ден докато си пиех сутрешното кафе и превключвах каналите на телевизора, от синият екран дочух: „Схемите за уреждане са няколко", което нямаше как да не заостри вниманието ми. В сутрешният блок на една от телевизионните ни медии, някакъв мъж представящ себе си за футболист, разкриваше подробно схемите за уговаряне на футболните мачове в родното ни първенство.

Слушах и не можех да повярвам. Не от това което чувах, защото публична тайна са покупко-продажбата на мачове и съдийските съвести, които пък превърнаха футбола ни в сергия и създадоха измамното усещане в голяма част от футболистите, че победата на терена може да се извоюва с аванти на реферите и пари в брой. Ощипвам се, защото досега за корупцията във футбола ни никога не се е говорило толкова открито.

Всъщност, всички говорят. Ама под сурдинка. По телевизията всичко е чисто. Въпреки, че точно от телевизора се вижда ясно, че ниското качество на мачовете е повлияно само и единствено от това, че те са уредени! Толкова е просто. А да уредиш мач в България е фасулска работа, след като президентите на клубовете са в състояние да го правят без да получават съответните наказания. Защото каквато ни е държавата, такъв ни е футбола. Целият свят ни се смее, че за 20 години маймунски преход няма осъден нито един голям престъпник, а какво остава да си говорим за футбол. Ако съответните органи имаха интерес корупцията да бъде разкрита, трябваше да го направи отдавна, както стана в Израел, Полша, Чехия, Германия, Италия, Турция, Белгия, Гърция, Швейцария, Холандия....да изброявам ли още? Само където няма кой да вземе пример от добрите практики по света.

На 16 октомври тази година антимафиоти заловиха Георги Семерджиев като част от престъпна група, която е организирала рекет и „черно тото", но на 18 октомври въпросният заподозрян, вместо да лежи в ареста и да бъде разпитван, за да се достигне до високите нива в бандата, играе 90 минути за победата с 2:1 на своя Спортист Своге срещу Пирин! Това може да се случи само и единствено в България. Или да ви върна малко по-назад. Спомняте ли си как Металург бе изхвърлен от групата заради уреден мач с Левски? А Левски? Защо изхвърлиха Металург, а Левски остана? Няма отговор! Тишина! Медиите мълчат, БФС мълчи! Стига бе, как ще изхвърлят Левски, това да не е Ювентус, това е Левски. А някой да откри виновниците за „Казанската афера" - една съшита с бели конци история? Някой да си задава въпроса защо в деня на дербито скочиха неимоверно много залозите в азиатските букмейкърски къщи, а някои дори затвориха срещата, което значи едно - резултата беше предварително ясен. Да, но не върви някак си да получиш орден от президента и след това да те разследват. А продадената титла на ЦСКА през 2006 година? Някой да провери защо не се приемаха залози за „армейците"? Или дали наистина са платени 2 милиона за футболист, който не струва и един кубик дърва. Защото ако наистина купувача е луд, тогава пък не се ли перат пари по този начин?

Въпроси много, но те остават да висят, защото май нивото на корупция не свършва с президентите. А и на държавата като не и дреме, как престъпниците да се стреснат? Още повече, че престъплението бе извършено по-рано, позволявайки се по престъпен начин на юнаци като Илия Павлов, Оръжейния бос, Данов, „Титаните", Батков, Коце Мацета, Любителя на силиконови певачки, една сюрия гръмнати и негръмнати представители на ъндърграунда и много други бездарни мошеници да станат собственици на отбори. А тези собственици разбират от футбол, колкото да зададат въпроса: „Защо не бихте?". Но знаят как да изперат парите си. И започнаха да продават. Най-лошото обаче е, че не си дават сметка, че за да продаваш играчи, трябва да разполагаш с качествена селекция, доказваща предимствата си не по дискотеки, а мачове от европейските клубни турнири и европейски и световни първенства. Такава селекция обаче може се изгради само в детско-юношески школи и бази , в които се работи задълбочено и професионално. Няма такива работи. Такива каквото имаше бяха затрити и започнаха да правят по-лесното - да вкарват Бонговци и да купуват мачове. А футболистите ни наистина са добри дрибльори, но в някой чалга бар. Махленските свади по терените, шамарите и кютеците - това е лицето на сегашния български футбол. А той стана синоним на думата срам.

А цирка продължава. В деня, когато гледах въпросното предаване със скрития зад паравана човек, зададоха въпрос на отговорни фактори във БФС дали има корупция и черно тото във футбола ни. И отговорът бе светкавичен от изпълнителния директор Борислав Попов и ген. Василев - няма. За последните четири години имало само един сигнал. А в същия ден по сигнал на УЕФА започна разследване от ГДБОП на 1/8-финала за Купата на България Марек - Калиакра. А нашите не знаят! Е, господин генерал, ние сме сигурни, че не знаете нищо. Нямаше нужда да ни го казвате. Но представете си, че у вас идва майстор да оправя пералнята, а вие не знаете, че е развалена? Смешно нали? Не. По-скоро жалко. Ама за всички. Най-вече за държавата и за нас - феновете. За държавата защото нехае, а за нас защото сме лоши. Защото сме овце. Обичаме да кибичим отстрани и да гледаме сеир.

Та такива ми ти работи рано-рано. Много апокалиптично, но е истина. За това са тези редове. Не заради предаването от сутрешния блок на въпросната медия, което се оказа съшито с бели конци и вместо истински букмейкър, зад паравана е седял синоптика на телевизията. Сега ще осъдят хората съшили историята, а босовете ще запеят познатия рефрен: „Видяхте ли, че няма корупция". Само където проблема наистина съществува, виси във въздуха, а българския футбол плаче за реформи. И крайно време е ръководство на БФС и футболни клубове да кажат „Стига!". Иначе изпадналият в кома най-популярен спорт у нас съвсем ще умре.

Добро утро българи! Събудихте ли се?

 

  Сподели
195