Има ли Байерн Мюнхен конкуренция или анонс на сезона в Бундеслигата


Н. Гавазов

Има ли Байерн Мюнхен конкуренция  или анонс на сезона в Бундеслигата

След началото на първенствата в Англия и Франция, утре се открива новия сезон в Бундеслигата. Има ли Байерн Мюнхен реална конкуренция, ще продължи ли доброто представяне на Щутгарт от края на миналия сезон и какво е бъдещето на новите членове? Futbol TV остава верен на традицията и ще направи кратко превю на едно от най-добрите първенства в Европа.

След домакинството си на световното първенство по футбол, Германия и по-специално немския футбол стремително прогресира. Причините за това са най-различни: от грамотното управление на клубовете и невъзможността те да преминат в ръцете на еднолични собственици, до „немския" ред в детско-юношеските школи, комфортът по стадионите, високата организация, резултатността и културното поведение на запалянковците. Всичко това прави Бундеслигата все по-популярна и според футболния анализатор Уитни Кларк, съвсем скоро ще видим немското първенство по-качествено и зрелищно от това в Испания и доближаващо се до английското.


Утре вечер от 21:30 часа на „Алианц Арена" един срещу друг излизат последните двама победители в Бундеслигата - Байерн Мюнхен и Волфсбург. Какво по-добро начало на новия сезон! Байерн направиха дубъл миналата година и се утвърдиха като отбора без реална конкуренция, въпреки, че в началото Луис ван Гаал трудно успя да сработи колектива си и имаше някои проблеми с играчите. Какво ще ни приготви новия сезон? Очевидно е, че целите пред мюнхенци не са по-различни от досегашните. С тази разлика, че миналото лято пред тима бе поставена задачата да си върне загубените позиции, а сега - да ги утвърди. По всичко изглежда, че това е на път да се осъществи и сега. По своето благосъстояние Байерн е един финансово стабилен клуб, освен това, в нито един друг отбор не са в състояние да държат „ръката на пулса" постоянно. Волфсбург, Хамбургер и дори Шалке се мятат от една страна в друга, Вердер се превръща в подобие на лондонския Арсенал, а Борусия Дортмунд втора година не успява да излезе от финансовата яма в която продължава да затъва. Кой тогава би бил реален конкурент на баварците?

Според мен първото предизвикателство ще дойде от Волфсбург, който има намерение след един разочароващ сезон след спечелването на титлата през 2009 година, да пожъне нови успехи. „Вълците" стартираха добре миналия сезон, записаха две победи и след това се сринаха с три загуби. Отборът се показа като безхарактерен, а защитата приличаше на разграден двор. При Фе Графите бе засилен на левия фланг и единственото светло петно бе Джеко. В момента обаче това трябва д бъде забравено. Нов старши треньор на отбора, който не попадна в евротурнирите стана англичанинът Макларън. Той изведе Мидълсбро до финал в Купата на УЕФА, но се провали с националния отбор на Англия, но след това направи чудеса с Твенте. Феновете на „вълците" остава да се надяват, че той ще направи същото и с техния любим тим. Заслужава уважение трансферната политика на клуба. Бяха привлечени Манджукич, Насим Бен Халиф, най-добрия футболист на Диусбург Сисеро, както и младия Кяер от Палермо. Със сигурност през новия сезон Волфсбург ще бъде голяма конкуренция на Байерн Мюнхен, още повече, че този път тимът няма да бъде ангажиран с участие в Шампионска лига.

Другите два отбора, които ще се срещнат в първия кръг помежду си са Хамбургер и Шалке 04. Има нещо символично в предстоящия двубой, защото това са другите два конкурента на баварците. Шалке завърши на пет точки миналия сезон след Байерн, но с новите си попълнения Метцелдер и Раул значително повишават своите шансове да атакуват титлата. Като добавим и бързоногия Учида, който бе привлечен от Япония, апетитите на „миньорите" за титла са съвсем основателни.

Следващият претендент това е Хамбургер. „Динозаврите" се провалиха миналия сезон, след като не успяха да издържат на напрежението през последните два месеца и в крайна сметка не се поздравиха с успех нито на финала за Лига Европа, нито във финала за Купата на Германия. Лятото донесе за клуба две хубави новини. Лошата е, че заради странното управление на клуба се сменят треньори и по този начин начело на отбора застана Армин Фе, който се провали на последните си две работни места. Добрата новина е разумната трансферна политика. На мястото на Боатенг пристигна Вестерман, а Дикмайер и Качар са наистина грамотни футболисти. Най-големият недостатък на тима е, че има нужда от още един нападател, който да вкарва и ако до края на трансферния прозорец не се направи нещо, това ще намали шансовете на хамбурци да бъдат конкурентни за титлата и дори за призовата тройка.


Къде е Вердер? „Музикантите" финишираха трети, вкараха толкова голове колкото и шампиона, но допуснаха цели 40, което не е добър атестат за защитата. Лошото е, че се разделиха с Йозил и въпреки, че от ръководството успокоиха феновете, че има други добри футболисти, аз лично не виждам как Хънт би заместил успешно напусналата звезда. Новите попълнения мисля, че няма да успеят да дадат това качество на Вердер от което има нужда за атака на титлата и твърде е вероятно отборът да се бори отново за място в тройката, но още по-вероятно е да заеме пето или шесто място.

Байер Леверкузен през голяма част от миналогодишния шампионат бе начело в класирането, а в първите си 25 мача не познаваше загубата, след което „аспирините" тръгнаха надолу. Сега обаче имат Балак, а неговият дух се усети още тази вечер срещу Таврия, в мач от Лига Европа, в който украинците бяха насметени с 3:0.

Щутгарт постигна забележителен финал на първенството - в последните си седем мача имаше най-добри показатели и завърши без загуба. С привличането на Молинаро и Деген ще се търси нещо повече от петото място миналата година, но напускането на Кедира и Леман със сигурност ще се отрази и то в негативен план. Отборът има сили за борба в Топ 6 на немския футбол, но едва ли ще успее да се пребори с конкуренцията.

Борусия Дортмунд не направи някакви ярки трансферни ходове през лятото. Отборът бе подсилен с Левандовски, Лангерак и Кагава, напуснаха Валдес и Циглер, а като цяло тимът запази качествения си състав. Това предполага и борба за някое от първите шест места, което ще бъде много трудно, като се има в предвид нарасналата конкуренция на другите отбори.

Майнц05, Айнтрахт, Хофенхайм, Борусия Монхенгадбах и Кьолн очевидно ще се борят да се утвърдят в златната среда. Новите членове на Бундеслигата- Санкт Паули и Кайзерслаутерн, както и старите Нюрнберг, Хановер, Фрайбург ще се опитат да се задържат в елита.

В общи линии в първенството на Германия отново се очертава тенденцията да има ясно изразени 7-8 отбора с потенциал отличаващ се от останалите тимове и в крайна сметка Байерн да финишира първи. Но дали хората на Луис ван Гаал ще покажат същата форма както и в миналия сезон, дали новите звездни попълнения дошли в конкурентите на баварците (макар и от разпродажбата на Реал Мадрид) няма да накарат своите съотборници да надскочат себе си, как ще се отразят евентуални контузии, участие на европейската сцена - на всичко това стартът ще бъде даден утре вечер. При всички положения ни очаква интересно първенство, със своята си интрига и незабравими моменти.

 

  Сподели
269