Синдикатът. Кой и как манипулира мачовете в Европа (България)


Н. Гавазов

Синдикатът. Кой и как манипулира мачовете в Европа (България)

В понеделник се състоя специална пресконференция на Интерпол, по време на която бяха съобщени шокиращи данни от борбата с уговорените мачове в Европа. Информацията, която изнесоха представителите на реда е смразяваща, още по-смразяващо е по какъв начин епидемията е пуснала навсякъде своите пипала. Жалкото е, че България не остава настрана от този процес, но по-жалкото е, че никой тук не смее открито да каже истината, за която къде под сурдинка, къде по-открито отдавна се шушука, а ефектът е масово бягство на публиката от българските стадиони и намаляващ интерес към родния футбол, който се маргинализира с всяка измината година.


ПОДРОБНОСТИ ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ЕВРОПОЛ И ИНТЕРПОЛ:

680 мача са попаднали под подозрение на следователите: 380 са в Европа и 300 в Азия, Африка и Южна Америка. Подозрителните срещи са се състояли в 13 европейски първенства (това се знае със сигурност, предполага се, че действителният брой е още толкова), Шампионска лига, Купата на УЕФА и квалификациите за Евро 2012 и Мондиал 2010 и 2014. Сериозни залози се правят също така на приятелски двубои.

Лидери по количество на подозрителни мачове са Турция и Германия - съответно 79 и 70 срещи. В Швейцария се знае за 41 двубоя, Унгария 20, а в Белгия 19. Не е доказан броят на срещите в България, но се знае, че има такива, както и това, че най-влиятелните организатори са имали свои бази в нашата страна, Словения и Финландия.

Главният организатор на договорените мачове е престъпен синдикат от Сингапур, който си сътрудничи с европейски посредници. По-голямата част от залозите се правят в Азия.

Европол разследва за договорени срещи в Шампионска лига, засега се знае със сигурност за двубоите на Дебрецен с Ливърпул и Фиорентина.

В сътрудничество с азиатския синдикат са обвинени 425 човека - футболисти, треньори, съдии и агенти. 50 лица вече са задържани и изтърпяват различни срокове на лишаване от свобода. Предполага се, че броя на заподозрените ще надхвърли 700.

Само в Германия организаторите на това престъпление са спечелили чисто 8 милиона евро, но в Европол смятат, че „това е само върхът на айсберга".

От Интерпол изтече информация след изказване на генералния секретар на организацията Роналд Нобла, че печалбата на престъпниците е над 35 милиарда долара всяка година.


Главният организатор на целия процес е Дан Тан - главата на азиатския синдикат и най-издирваният човек в Италия.


КОЙ Е ДАН ТАН?

През април Дан Тан ще навърши 49 години. Инженерът е дал за престъпния си бизнес повече от половината от досегашния си живот, а „звездният му час" е свързан с последния мащабен скандал в Серия А (зад „Калчополи" не се знае кой стои). Миналата година ще бъде запомнена дълго: арестувани играчи, обиски на базата на националния отбор на Италия, дисквалификацията на Антонио Конте. Разследващите се добраха до загадъчни снимки на загадъчни хора, които активно контактуват с хора от Балканите и на Балканите. По-късно се оказа, че представителите на нашия регион са агенти на сингапурската групировка. Тук някъде бих попитал, къде спят българските служби, след като разрешенията им за подслушване на наши граждани са повече от тези в Англия?! След като се знае, че изцяло се следи интернет-обмена?!

Дан Тан прониква в италианския футбол през 2008 година в момент когато лигата се изправя на крака след удара „Калчополи" (и досега не се знае кой е истинския организатор на скандала). Още на следващата година под ръководството на инженера е проведен първият договорен мач. В Серия В Албинолефе се замесва със сингапуреца, който действа чрез италиански посредници. По-късно клубът ще се издържа изцяло от азиатеца, като цялата дейност на Албинолефе е подчинена на прищевките на Дан Тан. По това време манипулиран мач в Серия В носи чиста печалба от 4-6 милиона евро. В Серия А печалбата е от договорена среша е от 10 до 15 милиона евро. Колко ли струва такъв мач в родната А група?

В периода 2009 - 2011 Дан Тан изцяло се концентрира върху Италия. За по-малко от два сезона той успява да организира 33 уговорени двубоя, като за всеки един има неоспорими доказателства в Интерпол - подслушване, движение на агентите и предаването на парите. Цялата информация се съхранява и до нея достъп имат само най-висшите италиански полицаи.

Независимо от мащабите на свършената работа, Дан Тан влиза в Италия само един път - през 2009 година, когато пресича границата между Словения и Италия заедно със свои балкански партньори и помощници, сред които има и българи. През всичкото останало време Дан Тан се крие в Сингапур, а за главен негов представител е назначен Чу Бенг Хуат, който за две години посещава Италия 16 пъти. На Апенините Хуат координира работата на агентите, а работата му е документирана с видеозаписи. Самият престъпник отрича всякаква съпричастност към незаконната дейност и заяви, че е пътувал до Европа, за да се срещне със сестра си, която също е заподозряна. Преди време изтече информация от разследващите органи и в ефира на Al Jazzeera и Eurosport бяха показани кадри от видеокамери, които ясно уличават Хуат в срещи с по-нискостоящи в йерархията агенти.

Като цяло, визитите на втория човек в синдиката в Италия са суперкратки: около 6-8 часа, като най-голямата е с продължителност 24 часа. Само два пъти азиатецът се задържа в Милано за цял месец. По това време се предполага, че са организирани договорени двубои със сериозни клубове, както например по-късно се разбра за мача Лацио - Лече от 22 май 2011 година. Със сигурност се знае, че Тан е заложил на този двубой 2 милиона евро за това, че в срещата ще бъдат вкарани шест гола и друг залог, че ще бъдат отбелязани повече от четири попадения. В 62-та минута Вивес от Лече си отбелязва автогол и резултатът става 4:2 за Лацио. Странното е, че в следващите 30 минути не пада нито едно попадение. По-късно се разбира, че след обявяване на стартовите състави Хуат е изпратил свои агенти на стадиона в столицата на Апулия, които са дали 600 000 евро на определени футболисти. Имената на тези играчи все още не се знаят напълно.

Синдикатът още по-умело е прикривал печалбите си. След всеки голям удар е създавал офшорни фирми, през които са прекарвани парите, а след това превеждани на групировките в отделните страни. Така например, час след края на двубоя Бреша -Лече в Панама е регистрирана фирмата Clewer Overseas S.A., на чийто сметки са внесени два транша от по 800 000 евро. По-късно парите се отправят в Италия, откъдето са изтеглени.

Цялата дейност на престъпния синдикат е разкрит от италианската полиция през декември 2011 година. Дан Тан е обявен за издирване по целия свят, Интерпол и Европол са уведомени, както и ФИФА. Всичко това умишлено остава скрито от медиите и обществеността с цел запазване на следствената тайна. До Сингапур е изпратена съдебна заповед за арестуване на престъпника, но правителството на азиатската държава отказва да предприеме мерки. Тогава европейските органи на реда предават на своите азиатски колеги почти цялата налична информация, включително и номерата на социалните му застраховки, банкови сметки и адреса където живее. Парадоксалното е, че сингапурската полиция отново не предприема нищо. Повече от година след разобличаването на главата на престъпния синдикат, разследващият сингапурски журналист Зайхан Йусофу, който вече си сътрудничи със свои италиански колеги установява, че Дан Тан продължава да живее в същия дом, който е известен на италианската полиция. Престъпникът дори отговаря на позвъняванията на телефона и разговаря спокойно както с Йусофу, така и с негови италиански колеги.

Известният канадски журналист Деклан Хил, който няколко години прекара внедрен в престъпните структури и по-късно издаде книгата си "The Fix", предполага, че Интерпол (който има право да арестува Дан Тан без позволение на сингапурските власти) е подложен на натиск от ФИФА заради образователния център за борба с договорени мачове, който предстои да бъде открит следващата година в ... Сингапур. Проектът е на стойност 20 милиона долара, които ФИФА ще преведе на Интерпол, очаква се в следващите години тези суми да бъдат още по-големи, с което на практика Интерпол става изцяло зависим от Сеп Блатер.

Вчера Деклан Хил публикува страхотен материал в ВВС, в който прави анализ на случващото се http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/21333930.

 

ОТКЪДЕ СЕ ПОЯВЯВА СИНГАПУРСКИЯТ СИНДИКАТ?

Дан Тан се появява на пазара на договорените мачове в самото начало на 90-те години, тогава той няма навършени 30 години. Залага на двубои от първенството на Сингапур и печели добри пари. Съвсем скоро обаче се проваля на Мондиал 1994 година и задлъжнява с 1.5 милиона долара за непоискан залог, което го кара да бяга, за да спаси своя живот. В крайна сметка не успява да намери начин как да върне парите и се връща в Сингапур с условието да върне сумата на разсрочено плащане и с дължимите лихви. Съвсем скоро става доверено лице на най-големия купувач на мачове по това време - Есварамуртхи Пилай, който е известен с прякора Мистър Х.

През 1995 година Пилай се изпробва в първенството на Малайзия и започва постепенно да протяга своето могъщество в Европа - точно тогава Дан Тан става негова дясна ръка и започва да си осигурява връзки на Стария континент. Двамата създават една дузина фиктивни компании, чрез които започват да се изплащат пари на новите партньори. Някъде по това време идва и идеята да се изключва осветлението на мачовете през второто полувреме (азиатските кантори тогава са изплащали суми, дори играта да е била преустановена през второто полувреме). Така например със сигурност се знае, че двубоите през 1997 година Уест Хем - Кристъл Палас и Уимбълдън - Арсенал са прекратени заради изгасване на осветлението след намеса на сингапурската мафия.

Работата по тази гангстерска схема продължава с пълна сила и към групата е привлечен един от най-талантливите купувачи на мачове Уилсън Раджа Перумал, който през февруари 2011 година е разкрит и арестуван от финландските тайни служби. Перумал става един от най-големите манипулатори и замесва в схемата играчи, съдии и дори футболни чиновници. Той организира и няколко приятелски мачове, в които естествено са се получавали „правилни" резултати. За мащабите и „качеството" на неговата работа може да съдим по това, че Перумал организира двубои, които никога не са се играли! Наглостта му е безгранична - в приятелски мач пуска фалшив национален отбор на Того, но тогава се проваля, защото „националите" не успяват да доиграят мача поради слаба физика. За организиране на приятелски мачове Перумал създава две фирми - Footy Media и Football 4 U, под чието прикритие той уточнява детайлите на мачовете и назначава свои арбитри. Съдиите приемат нужните решения, играчите се подчиняват и в резултат участниците в спектаклите получават възнаграждения, които по размер са много по-големи, отколкото от мачове в редовни шампионати. Интересното е, че тази информация се знае във ФИФА, откъде безучастно наблюдават какво се случва без да се усъмнят (или не са искали да се усъмняват).

През 2009 година Пилай попада в ръцете на правоохранителните органи и получава доживотна присъда, която го изважда от бизнеса и начело на Синдиката застава Дан Тан. Така започва началото на историята на най-големия купувач на футболни срещи в света.

КАКВО СЕ СЛУЧВА СЕГА?

По целият свят са разследвани 60 страни. В 25 от тях има ясни доказателства за намеса на сингапурския синдикат. Освен това, 80 % от букмейкърския пазар се намира в Азия и това е благодарение на Дан Тан. Както се вижда от схемата на работа на групировката, която в момента се намира в ръцете на финландските служби за сигурност, основните парични потоци на всички договорени мачове минават през Китай, а главните сътрудници се намират в България, Унгария, Словения и Сингапур, като парите за съучастниците минават именно през тези страни, т.е., нашата страна става важен елемент от престъпната схема, което е шокиращо и за пореден път повдига въпросителни към работата на нашите служби.

Тази схема всъщност попада в ръцете на финландските органи преднамерено. В края на 2010 година между Дан Тан и Перумал и някои от сътрудниците възниква напрежение. Вторият станал прекалено невнимателен и често започнал да губи суми на различни залагания. С работата се заема друг агент, който обаче по стечение на обстоятелствата е бил следен вече от международната агенция Sportradar и в крайна сметка полицията го арестува. В това време Дан Тан решава, че зад провалите се крие предателство и зла умисъл на своя най-доверен човек и през февруари 2011 година сингапурецът издава на финландската полиция Перумал, който чрез подправени документи се опитва да влезе в страната. Агентът е задържан, а малко по-късно той предава на разследващите органи горната схема.

„Не исках нищо да разказвам и нямах намерение да говора за Дан Тан, защото нямах на идея по какъв начин се оказах в полицията. По-късно разбрах, че всичко е било организирано предварително и то са го направили по много специален начин. Просто не бях достатъчно умен, за да разпозная в тях предателството. Самият Тан продължава да работи, бъдете сигурни", сподели Перумал в интервю за Йусофу.

„Какво? Аз не съм никакъв Дан Тан. Наричат ме Тан Сит Енг. Защо ме обвиняват в организиране на договорени мачове? Но аз нищо не знам. Не се чувствам виновен. Да, аз съм президент на компанията Exclusive Sports, която инвестираше във Финландия, но там бях няколко месеца. Почувствах, че става нещо и си тръгнах. Повече не съм работил с Перумал", това е част от телефонния разговор между Дан Тан и разследващия сингапурски журналист Зайхан Йусофу.

Загубена ли е битката с този бич на съвременния спорт? Деклан Хил твърди, че Дан Тан е организирал мачове и в България. Ако това е така, къде са българските служби? Как е възможно за подобно нещо да се знае навън, а тук всички продължават да се правят, че проблемът не съществува? Всъщност, въпросите могат да бъдат зададени и по друг начин: Има ли институция в нашата държава, която да провери и да изкара пред цялата общественост по какъв начин става финансирането на футболните ни клубове: от плащането на водата, тока и охраната на мачовете и се стигне до възнагражденията на футболистите. Става дума за милиони левове на президентите на футболните клубове, които никой не обяснява откъде идват - от разпределение на тв права, рекламодатели или... Ако някой в тази полудържава все още има волята да разкрие и запознае обществеността с това, вероятно ще дойде ден когато стадионите ще започнат да се пълнят. Всичко друго са сладки приказки за прелитащи розови слонове.

P.S. „Документално е потвърдено, че Дан Тан е организирал договорени мачове в Азия, Африка, Латинска Америка, Германия, Австрия, Унгария, Сърбия, Македония, Хърватия, Финландия, Гърция, БЪЛГАРИЯ, Словения, Словакия, Швейцария и Италия. Ако най-после той не бъде вкаран в затвора, ние окончателно ще загубим войната", Деклан Хил.

  Сподели
227