Тампероване или големият, син смях


Н. Гавазов

Тампероване или големият, син смях

Да ви призная честно, избягвам да се интересувам от това какво се случва в българския футбол, а още по-малко от изявите на т.нар. ни играчи, треньори и футболни дейци. И ще ви кажа защо. Просто играта, с която навремето израснах и заради която обикалях по стадионите на България и ядях бой от баща си и понякога от противниковите фенове вече не е същата. За последните 20 години нещата коренно се промениха и по никакъв начин не отговарят на моите представи за нормално функциониране на най-великия спорт на земята. Не искам да се впускам в подробности - правил съм го много пъти, но просто не ми харесва да виждам как отборите ни са докарани до там, че дори няма да бъдат пуснати да играят в полуматьорските групи на Австрия, Белгия, Холандия, а да не говорим за топ първенствата в Европа. Да, уважаеми читателю - това са същите тимове, които преди години биеха шампионите на Германия, Англия, Испания....

Не ми харесва да виждам и слушам лъжите на хората, които стоят начело на клубовете, а също така не ми харесва да виждам до къде е докаран изобщо футбола в България - резултатите говорят красноречиво за това, което се случва по нашите земи. Предпочитам да гледам и да се интересувам от нормални и стойностни неща и да не позволявам да ми бъде промит мозъка. Но това е друга тема, за друг разговор.

Случайно или не обаче, докато снощи релаксирах на дивана с дистанционното в ръка попаднах на едно интервю на президента на футболен клуб Левски Тодор Батков след вчерашния мач с Монтана. Отдавна не бях гледал този човек, а той винаги ме е разсмивал с неуместните си изказвания по всякакви въпроси - както навремето бай Тошо - и аз съответно наострих уши.

„Кой е Стойчо Младенов, за да го коментирам. Техният клуб е създаден по съветски образец. За какво да се сравняваме? Ние сме най-популярният клуб. Да, ЦСКА са прави. Наистина плащаме. Плащаме обаче на треньори, футболисти и служители в отбора. Плащаме и на хазната, както и на клубовете, от които купуваме играчи. Нещо, което "червеният" отбор не прави. Бихме заслужено Монтана. Тежък мач за нас, но ги надиграхме".

Никога не съм предполагал докъде би могла да достигне човешката наглост!

Другарю агент Батков, щом не знаете, ще ви кажа. Стойчо Младенов е един от най-големите български футболисти за своето време и все още помня двата му гола срещу европейския шампион Ливърпул. Помня и други велики неща, които Младенов е направил на футболното игрище и най-вече това, че си остана винаги скромен и за пример на моето поколение. Вас също ще ви запомня - като агент Тара и като приятел и агент на изгонения от България международен престъпник Майкъл Чорни, който преди това беше собственик на клуба ви.

Помня също така, че според ведомостите във вашия клуб, футболистите ви получаваха заплати от по 300 лева, а караха коли за по 30 000. Нещо тази работа не се връзва с приказките ви за хазната. Или вие сте част от ограбването на българските пенсионери, образование и здравеопазване, или футболистите ви са имали други доходи, за които също не са плащали данъци и са съучастници в крадливата схема.

Истински се развеселих обаче, когато чух да казвате, че ЦСКА е създаден по съветски образец. Другарю агент на Държавна сигурност Тара, искрено съм притеснен за вас да не ви е обхванала някаква амнезия, защото аз не съм гонил американски шпиони по полетата, не съм изпълнявал партийни повели и директиви - това сте го правили вие и точно сега да говорите за съветски образец и да се възмущавате от онази система, за която работехте и на която сте донасяли за един или друг гражданин е меко казано нагло. Всички трезвомислещи люде добре знаят, че сте готов отново да се обърнете към КПСС и БКП, стига да ви осигурят отново служебна титла и моля ви, престанете да обиждате слушателите си, защото не всички са дебили - в тази страна все още има хора, които продължават да мислят.

А цялата работа ми заприлича на гузен негонен бяга, когато чух да казвате, че сте били Монтана заслужено, защото малко преди това световните агенции съобщиха, че вашият „тежък мач" е попаднал в полезрението на ФИФА И веднага се сетих за „Казанската афера" и за грамите на Уикилийкс, в които сте даден като пример „за някои от най-известните връзки" на българския футбол с организираната престъпност.

Да, отдавна не ви бях слушал и снощи истински се развеселих. Какъв по-хубав завършек на неделната вечер - няма нужда човек да гледа „Комиците" или някакво друго забавно-развлекателно предаване. И не знам защо, отново инстинктивно се сетих за един лаф на мой познат и стар фен на Левски - бай Пешо Камбата (навремето се занимавал с оранжерии за чушки), който не е гледал футбол от времето, когато „сините" се бяха сблъскали с Тампере.

„Момче, знаеш ли какво означава тампероване? Процес, при който синята лавина се превръща в купчина оборска тор".

Интересна работа. Аз пък дотогава си мислех, че знам всички думи в българския език. Стана ми неловко и оттогава вече не съм се обаждал на Камбата.

Другарю Батков, не знам по каква причина, но винаги когато ви видя на синия екран, в съзнанието ми изниква точно тази дума. Не за „Бекенбауер на Африка" или „хомосексуалейшън" или лафовете ви преди мачовете с БАТЕ, Жилина, Спартак Търнава и т.н., а малката, обикновена и простичка дума - тампероване. И ме напушва голям смях.

 

  Сподели
296