Далот: Португалия е готова


И. Ангелов

Далот: Португалия е готова

Защитникът на Манчестър Юнайтед Диого Далот от Мариенфелд, където се намира тренировъчният лагер на Португалия за Еврото, обсъди мача на откриването срещу Чехия, насрочен за вторник, 18 юни, в Лайпциг.

Какво вижда той като мечтаното начало на Евро 2024:

"Победа. Мисля, че това е единствената цел. Знаем, че в състезание като това е важно да спечелим първия мач. Очевидно е, че ако вкараме повече голове, толкова по-добре, но целта е да спечелим."

Тактическа система:

"Зависи, по време на квалификациите играхме с различни системи, зависи и от това как ще играе съперникът. Трябва да призная, че се чувствам комфортно и в четворка, и в петица, мога да дам най-доброто от себе си и в двете. Треньорът решава коя тактика е най-добра за нас, за да влезем в мача. Мисля, че показахме, че можем да бъдем силни в атака и защита, и с двете тактики, и това е най-важното."

Избран за играч на годината от феновете на Манчестър Юнайтед:

"Тези индивидуални трофеи винаги са нещо положително и в моя случай ми дават повече увереност и мотивация. Знам какво съм дал през сезона и затова беше страхотно да получа това признание от тези, които ме виждат да работя всеки ден, от хората, с които страдам и празнувам. Беше положително за мен и специално, дава ми повече мотивация и увереност, че заслужено съм тук, в националния отбор."

Конкуренция:

"Това е малко относително. Това, което правим по време на сезона може да изиграе основна роля за това да сме тук, но от този момент нататък това не е достатъчно, за да играем през цялото време. Това ни дава мотивация и увереност, но щом сме тук, трябва да покажем, че искаме да играем.

"Доставя ми удоволствие, че мога да имам такава здравословна конкуренция. Когато си заобиколен от играчи с най-високо качество, това те изважда от зоната на комфорт и това ме мотивира да продължавам да работя. Мисля, че много от моите колеги се чувстват по същия начин. Мисля, че това само помага на Португалия и е много положително за нас".

Повтаряне на титлата, спечелена на ниво U-17:

"Ще бъде грандиозно, няма да лъжа. Да изживея този момент в Азербайджан през 2016 г. за тима под 17 беше специално. Победата за страната ни винаги е специална - не мисля, че има нещо по-хубаво. Но за Селесао А това винаги би било мечта, надявам се да е възможно и ще направим всичко възможно, за да се случи."

Най-добрият момент в кариерата?:

"Мисля, че да, в индивидуален план кариерата ми е била прогресивна и така обичам да работя. Няма да крия, че това е добър момент, може би най-добрият в кариерата ми, но си струва. Ако не продължа да доказвам, че заслужавам да играя... Работата продължава, продължавам да мисля по същия начин, за да мога да продължа на нивото, което демонстрирам."

Подкрепа и натиск:

"Възприемам го като допълнителна отговорност и го възприемам като мотивация. Не искаме да позволим на еуфорията, която се създаде през последните няколко дни, да ни завладее. Време е да работим и да се съсредоточим върху спечелването на първия мач, а това ни дава по-голяма мотивация. Мисля, че групата е много съсредоточена върху това да влезе в Европейското първенство по правилния начин."

За неговия гол срещу Чехия в Лигата на нациите:

"Мисля, че е невъзможно, поне за мен, да забравя, когато вкараш за националния отбор, особено два гола. Това е мач, който винаги ще бъде в паметта ми. Това ме прави щастлив, връща ми хубавите спомени и ме прави по-мотивиран. Условията са налице, за да бъда мотивиран да работя и ако треньорът реши, да бъда там и да вкарам гол."

Управление на емоциите:

"Това трябва да бъде първо индивидуална работа, да знаеш, че отвъд еуфорията има сериозна и професионална работа, но след това имаме и много опитна група, която може да предаде това на по-младите играчи. Има играчи, които са участвали в много състезания и турнири, и други, които тепърва започват.

"Съществува тази симбиоза, която според мен е важна, ако искаме да стигнем далеч. Но ние знаем, че Португалия винаги ще бъде отбор, който всички искат и обичат да гледат, и трябва да осъзнаем, че винаги има тази отговорност. Винаги гледаме на това спокойно и като на допълнителна мотивация, за да можем да участваме в състезанието."

Качеството на Португалия:

"Чувствам, че има това очакване, хората искат да вярват, че нашият национален отбор може да бъде един от най-добрите, които Португалия някога е имала. Но винаги ще се помни кой печели - не мисля, че има човек тук, който да не помни кой спечели през 2016 г.

"Искаме да влезем в историята на Португалия и трябва да работим за това, като се уверим, че ще ни запомнят. Може да имаме много качество, поколение с голям потенциал, но това, което има значение, е края, и който спечели, ще влезе в историята."

Мачове на съперниците:

"Гледаме мачовете, да. Вчера (петък) бяхме всички заедно и гледахме мача на Германия. Разбира се, че сме по-притеснени, защото искаме да започнем и да играем, но бяхме спокойни. Мисля, че беше много добре да видим този първи мач, атмосферата беше много добра. Когато дойде моментът, ще бъдем готови."

  Сподели
169