България е на 19-то място в света по употреба на допинг


FUTBOL-TV

България е на 19-то място в света по употреба на допинг

България е на 19-о място в света по положителни проби в годишния доклад на Световната антидопингова агенция, който обхваща периода до 31 май тази година, информира “24 часа". Това е сериозно падане спрямо предните години, като в миналото сме били и в топ 10 на страните, които най-много употребяват забранени средства в спорта.

Италианци и културисти са най-назобените на планетата. Положителните проби в Италия са 171. Следват Франция - 128, САЩ - 103, Бразилия - 94. Чак на петото място е Русия с 82 случая, но точно тя бе наказана за отстраняване от всички състезания за период от 4 години.

В десетката са още Китай (62), Индия (57), Белгия (54), Испания (62) и Южна Африка (52). Културистите напълно оправдават прозвището си у нас “нацепени батки", като са с цели 266 положителни проби и то при не толкова строг контрол, както в олимпийските спортове. На второ място е леката атлетика - 242, а на трето - колоезденето и щанги - по 123. Следва още един неолимпийски спорт, който е свързан с фитнес залите - пауърлифтинг, където има 101.

Изненадващо напред е футболът, където са открити 78 положителни проби. Следват борба (57), ръгби (54), бокс (49) и плуване (32). По принцип има леко намаление в положителните проби в световен мащаб. От Световната антидопингова агенция обявиха, че вече имат и нов метод, с който проверките да хващат ползването на забранени препарати доста време след като те са приети. Това ще доведе до още една проверка на пробите от олимпиадите в Сочи и Рио де Жанейро, защото срокът на тези от Пекин и Лондон вече изтече.

  Сподели
203