Джерард жертва на посредственост или част от проблемите на Ливърпул?


.

Джерард жертва на посредственост или част от проблемите на Ливърпул?

Понеделник сутрин - ден след загубата на Рафа Бенитес и неговият Ливърпул, с основание критиците си задават въпроса: това ли е Стивън Джерард, който сме свикнали да виждаме в игра. Жертва на посредствеността или част от проблема в клуба, чиито капитан е?

Само преди година Стивън бе в центъра на събитията на "Олд Трафорд", които пометоха със запомнящият се резултат 4:1 домакините от Юнайтед, но вчера нещата бяха различни - както за Джерард, така и за неговият клуб. Този път Ливърпул приличаше на бледа сянка на своя противник и го приближи с играта си към рекорда от 19 титла. Първите пет минути играта на Джерард и на нападението бе наистина добра, и в това време Торес наистина откри резултата, но всичко това само пет минути. След това всички потънаха в блатото на голяма посредственост и липса на идеи.

Обяснението е просто - Джерард трябва да преживее добри времена и да завърши сезона силно, но кривата на представянето на Ливърпул сочи надолу, в низходяща линия. И това от самото начало на тазгодишната кампания, от което страда и личната му форма. Бурният сезон засегна всички, които са свързани с клуба, така, че нормално е да се отрази и на формата на капитана.

Последните дни от управлението на Жерар Улие бяха подобни като в сегашната ситуация, но след това Джерард стана движещата сила за отбора, човекът, който го спаси. Ливърпул стигна до Шампионската лига, а следващата спечели турнира. Бенитес трябва да благодари на своя капитан и за двете неща.

Сега нещата са различни - непоследователните резултати, ранното отпадане в Шампионската лига, липсата на перспектива за участие догодина в най-престижния европейски клубен турнир, заплахата изобщо от невъзможност да се излезе на европейска сцена, безпокойството от всичко това явно показват, че капитанът потъва заедно със своя кораб.

Джерард е бил винаги като барометър какви са нещата в Ливърпул, но точно сега по челото на лидера се вижда тревогата му и лошото настроение, което отразява и какво се случва при "червените". 

Някои коментатори размишляват над това, че капитанът ще си тръгне през лятото. Може би Бенитес иска да го задържи и да продължи да използва услугите му, но е очевидна необходимостта за изкореняване на причините за спада на формата на футболиста, която несъмнено се отразява на резултатите на Ливърпул. Особено след като другата ударна единица - Торес - се бореше с контузии през почти целия сезон до сега.

На "мърсисайдци" им трябва напълно здрав и още повече напълно съсредоточен Джерард, който да докаже, че този спад в Ливърпул е само временен. Но ако това не стане, то тогава клубът трябва да се отърси от тази посредственост, която го е завладяла от началото на сезона. Дали тогава не е по-добре за всички Джерард да си тръгне?

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
207