Арсенал имал система за оценка на истинската стойност на играчите


Н. Гавазов

Арсенал имал система за оценка на истинската стойност на играчите

Собственикът на първото спортно агентство на Британия разказа за механизмите, по които Арсенал определя стойността на играчите. Според Джон Смит, клубът от "Емирейтс" използва специална компютърна система, даваща представа за истинската стойност на футболистите.

"В момента, в който Стан Крьонке стана най-голям акционер на клуба, те създадоха система за измерване на играчите, почти като "Манибол". Системата показва да не се предлагат големи пари за даден футболист, ако той не премине през всички критерии. Точно това има в предвид Арсен, говорейки за стойности", пише Смит в своята книга "Сделка".

"Преди четири години закупиха компанията StatDNA от Чикаго, която водеше дейност в Камбоджа, където те изчисляват всички параметри на играчите. Те вземат играча и събират данните, основаващи се на всеки пас, пробив, удар, асистенция, гол и всичко останало, което играчът е извършил. Тези данни се задават на компютъра, който изчислява силните и слабите страни в играта на футболиста, преди да предостави неговата стойност", продължава Джон.

"Арсенал е свикнал да използва тази статистика, за да се усъмни или потвърди наблюденията си върху потенциалните цели, а понякога, за да се намерят играчи от скаутите. Точно заради това възникват ситуации, когато те правят преоценка на наблюдавания футболист. Ръководителите изцяло се доверяват на статистиката и с помощта на еня могат да се избавят от съмненията си и даже да с вдъхновят за покупка на играч от лагера на конкурент. Но в крайна сметка всички решения се приемат лично от Арсен", завършва Смит.

 

  Сподели
153