Лестър - парче баница или скрита лимонка?


Н. Гавазов

Лестър - парче баница или скрита лимонка?

Тези дни Лестър се раздели с водещия си полузащитник Нголо Канте. Впрочем, новината не е изненадваща. След зашеметяващия си успех през миналия сезон, очакванията са "лисиците" да се сблъскат със сериозни проблеми на трансферния пазар. Лестър не в състояние да се конкурира с водещите английски клубове във финансово отношение, а и не е далечен примерът с разграбването на Саутхемптън. Поради това напълно разбираеми са страховете на онези, които симпатизират на шампиона.

Впрочем, Лестър предстои да дебютира в Шампионска лига, а също така да докаже статута си на флагман на Висшата лига. Но въпросителната е повече от голяма по отношение на това, дали "лисиците" ще успят да се справят с тази задача без Марез, Канте и Варди. Наистина ли Лестър е апетитно парче или това е по-скоро привидно?

Разбира се, феновете няма защо да се страхуват (засега) за Варди. Арсенал имаше реални намерения към англичанина, футболистът дори премина медицински прегледи в лондонския клуб, но в последния момент Варди се поддаде на уговорките на своите съотборници. Играчът вместо да премине в по-реномирания клуб, предпочете да приеме условията на "лисиците", чиито цветове ще защитава до 2020 година срещу 80 000 паунда на седмица.

Сега ръководството на шампионите планира да направи същия фокус и с Риад Марез, от когото се интересуват Челси, Арсенал и Барселона, а и всеки, който е готов да похарчи 45 милиона паунда. Лестър предложи на 25-годишния алжирец двойно увеличение на заплатата, но това не удовлетвори играча. Явно "лисиците" ще трябва увеличат предложението си или да се опитат да измъкнат максималното, както го направиха с Канте, измъквайки 36 милиона паунда от Челси за своя футболист - никога досега клубът не е успявал да спечели толкова от продажбата на играч.

И тук идва най-интересното. Работата на скаутската служба. Лестър все още не се е разделил с Марез, но клубът привлече Ахмед Муса, който е способен да покрие позицията на алжиреца. Същото се отнася и за Канте, на чието място пристигна Нампалис Менди, за когото "лисиците" преведоха на сметката на Ница 15 милиона паунда. Клубът дори се презастрахова от евентуална загуба на основния вратар Каспер Шмайхел, привличайки от Хановер 96 Рон-Роберт Цилер. Вчерашното подписване с Уес Морган също може да се смята за трансфер, защото 32-годишният футболист е несъмнен авторитет в съблекалнята и символ на духа, който цари в лагера на шампиона.

Наистина ли Лестър е апетитно парче или на "Кинг Пауър" внимателно си правят сметката?

Това ще разберем на 1 септември, но по-скоро изглежда второто. Да, няма да е лесно на "лисиците" през новия сезон: Шампионска лига ще изиска поне 6 допълнителни мача, конкурентите се подсилват, Моуриньо се завърна, Гуардиола и Конте са тук, Канте напусна. Но шампионът внимателно работи по отношение на всяка една позиция в състава и ясно показа, че не се е примирил с ролята си на донор или на втора цигулка. А това означава едно: този път грандовете ще трябва да хвърлят много пот, ако искат да детронират Лестър. И да спрат да вярват на приказките на Раниери, че за успех ще се смята място в топ 10. 

 

  Сподели
345