Времето на Бербатов изтича?


.

Времето на Бербатов изтича?

Умното завъртане на Димитър Бербатов и голът му срещу Еверън, който беше под номер 9 за българина този сезон, направиха успешно завръщането му в тима на "червените дяволи". Контролът, който той показа върху топката и внезапният удар, който отправи напомниха за световната му класа. Но загубата на Юнайтед напомни на нападателя, че в последно време той играе ролята на "неразбран" в състава на сър Алекс. Въпросът сега за мениджъра е дали в действителност те се нуждаеха от 30 милионната покупка, която в последните мачове на тима топли резервната скамейка?

Фъргюсън се опита да отговори на този въпрос през уикенда. Шотландецът избра Бербатов да започне титуляр в срещата заедно с Уейн Рууни. Българинът успя да извоюва мястото си след като в последните мачове срещу Сити, Арсенал и Милан беше оставен на резервната скамейка. Реално това не говори добре за играч, който костваше на Юнайтед рекордната сума преди 18 месеца. Но целта на българинът е далеч по-голяма от това да подобрява играта си на терена - той вече отсъства от тактическта схема на Фъргюсън.

Dimitar Berbatov of Manchester is congratulated after his goal at Goodison Park on February 20, 2010 in Liverpool, England.

"Трудно е да го включа, когато ние решим да играем с три халфа," сподели шотландецът тази седмица. "Можехме да го пуснем в игра срещу Милан, но триото Скоулс, Карик и Флетчър създадоха много добра кординация помежду си, ниво на игра, което е трудно за промяна особенно в такива важни мачове. По всяко време говоря с Бербатов и той много добре разбира това, което се опитвам да му обясня."

Въпреки това ситуацията не е изненадваща. Сър Алекс се прочу със своята некомпетентност в средата на терена, нормално би жертвал нападател за допълнителен играч в халфовата линия. В последните години той утвърди тактическата си схема с трима играчи в предни позиции, с Кристиано Роналдо, Уейн Рууни и Карлос Тевес бяха триумвирата на неговата атакуващата система.

Бербатов има право да се държи така след като Сър Алекс му обеща преди началото на кампанията да увеличи головата му сметка през този сезон като му дава право да започва като титуляр в срещите след като рядко играеше типичната си нападателна роля в тима. Това е обещание, което шотландеца развали с няколко извинения.

Dimitar Berbatov of Manchester United shares a joke with Manchester United manager Sir Alex Ferguson after the Barclays Premier League match between Manchester United and Blackburn Rovers at Old Trafford on October 31, 2009 in Manchester, England.

Феновете също се притесняват от предпазливият подход на Юнайтед и не са склонни да приемат, че настоящата тактическа схема на "червените дяволи" включва само един изолиран нападател. Всъщност те сега използват двете си крила в подкрепа на Рууни в една по-строга система, откакто в миналото, дори и ако резултатноста на тима да се е подобрила за разлика от миналият сезон.

Българският национал трудно може да приеме реалността, където той отсъства от големите двубои. Ако Юнайтед успеят да се класират за финала в Шампионската лига в Мадрид, а Рууни се контузи, дали Бербатов ще го замении ще заема ролята като единствен нападател?

Със сигурност нито мениджър, нито играчът са радостни от позицията на българина като допълнение на състава? Освен това, ако в дългосрочен план Фъгюсън избере да разчита на един нападател, кога ще дойде ролята на Бербатов? Тенденцията в играта на Бербатов е да запавя темпото, което контрастира на взривоопасният Рууни - и Роналдо и Тевес преди това.

Не за първи път талантлив играч се проваля в ролята си да се представи в най-добрата си форма. Когато Хуан Себастиан Верон се присъедини за 28 милиона паунда през 2001г., Фъргюсън поиска от аржентинецът да се наложи в най-добрият полузащитен квартет (Гигс, Скоулс, Кийн и Бекъм), , който Сър Алекс някога е притежавал.

Верон не успя и напусна клуба само след 51 мача във Висшата лига. Бербатов е изиграл малко на 50 срещи, и може би ще бъде изненада, ако добави още няколко към общата си сметка.


ПЛАМЕН ПЕНКОВ

  Сподели
259