Goal.com: Атакуващата импотентност на Ливърпул е в основата на неуспеха


.

Goal.com: Атакуващата импотентност на Ливърпул е в основата на неуспеха

В днешния си брой "7 дни спорт" публикува анализ на известният анализатор Нийл Джоунс от авторитетния сайт за футбол Goal.com . Основният извод, който прави специалистът е, че славният някога Ливърпул няма истинска атакуваща мощ за двубой от голям ранг. Според него "мърсисайдци" са играли така, както и в другите си срещи до сега, но разликата срещу арсенал е, че се изправиха срещу отбор, който не прощава атакуваща импотентност

Гледахме мач Арсенал срещу Ливърпул... да, но не както ние го знаем. Имаше нещо нередно. Тези две велики институции в английския футбол неведнъж са оставяли своя отпечатък върху историята. Спомнете си финалите за ФА Къп през 1971 и 2001, задочния драматичен сблъсък, решил титлата през 1989, или пък головата фиеста 4:4 през април миналата година. В сряда вечерта на "Емирейтс" обаче се случи нещо, което трябва да бъде моментално забравено.


Рафаел Бенитес трябва да е доволен, че тимът му издържа до 19-ата минута преди края. Голът на Абу Диаби в 72-ата приближи Ливърпул към първата им загуба от осем мача и върна надеждите на "артилеристите" за титлата.

След тежките поражения от Юнайтед и Челси беше логично да се види напрежение в играта на Арсенал. Мърсисайдци също действаха припряно, като целта им бе да излязат победители в тактическата битка. Бенитес все още не е печелил на "Емирейтс" и знае, че с настоящия си състав няма как да се хвърли от първия съдийски сигнал в търсене на победата.


Причината е елементарна - Ливърпул няма истинска атакуваща мощ за двубой от такъв ранг. Добре е, че Рафа отново се довери на младия Давид Н'Гог като единствен изнесен нападател. 20-годишният французин обаче изглеждаше като детенце в брутална мъжка игра. Просто бе премазан от месомелачката на Галас и Вермален. Бе изпуснат за един-единствен миг, но само колкото да се засуети и да опропасти шанса си. Твърде вероятно бе, ако на мястото на Н'Гог бе Фернандо Торес, секунди по-късно Ел Ниньо да е в прегръдките на съотборниците си.


Зад яловия Н'Гог с нищо не се запомниха Макси Родригес и намиращият се в добра форма Дирк Кайт. Изнендващо попадналият сред титулярите Ебуе нямаше никакви проблеми с Макси, докато холандецът бе напълно безличен на фона на последните си изяви. Естествено, това означаваше, че цялата отговорност отново ще падне на Стивън Джерард. Капитанът на мърсисайдци не прави най-добрия си сезон и няма как да носи винаги целия отбор на гърба си. Резервата Райън Бабел, впечатлил отново с добро половинчасово включване срещу Евертън в събота, успя да отправи един далечен удар към Алмуня. Вратарят на лондончани бе безупречен. Като цяло лека вечер за Алмуня.

Не че Арсенал беше много по-добър. Венгер хвърли в битката Никлас Бендтнер, който игра за пръв път от ноември насам. Личи обаче липсата на клиничния завършващ удар на артилеристите от началото на сезона. Честно казано, в защита и двата отбора действат стабилно, Шкъртл и Агер не отстъпваха на Галас и Вермален. В такъв мач е необходим момент на творчески блясък, който да реши мача. Брилянтното центриране на Росицки и голът на Диаби с глава свършиха работа.


За Ливърпул добрата серия завърши, сега отново ще мине време, докато "мърсисайдци" се вдигнат. Наистина футболистите на Бенитес играха така, както в предишните си седем мача. Разликата беше, че Ливърпул се изправи срещу отбор, който не прощава на атакуващата импотентност.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
197