Нуждае ли се Юнайтед от нападател?


Н. Гавазов

Нуждае ли се Юнайтед от нападател?

Жозе Моуриньо призна, че ден преди да подпише с Педро е позвънил на играча и в личен разговор е разбрал, че испанецът няма никаква договорка с нито един клуб и ще остане в Барселона. Няма да гадаем над това, дали Манчестър Юнайтед наистина искаше да даде 30 милиона за резервата на каталунците или просто английският клуб умело отказа да коментира каквито и да е слухове - 36 са имената на футболистите, които трябваше да дойдат на "Олд Трафорд" през лятото. Факт е, че "червените дяволи" имаха нужда от мощен централен нападател или поне футболист, който да притежава умението да реализира създаваните положения за гол.

Имаха, защото снощи Уейн Рууни не само, че се приближи до легендите на Юнайтед, но и върна позагубената вяра на феновете в головия си талант. Англичанинът вкара три гола на Брюж и помогна на отбора си да запише категорична победа над белгийците.

Няма ли нещо символично в това? Юнайтед се завърна в групите на Шампионска лига, а Рууни си завърна званието лидер на Манчестър Юнайтед.

Уейн започна снощния мач като централен нападател, но капитанът не се ограничи само с това. Той активно се местеше по целия фронт на атаката, включително и по фланговете, където демонстрира много здрава връзка с Ендер Ерера и Мемфис Депай. Независимо от своите габарити, Рууни не спираше да изненадва с лекотата, с която надбягваше защитниците на противника. По някакъв начин белгийците успяваха да удържат нападателя през първото полувреме, но след почивката Уейн помиташе всичко пред себе си - отдавна на "Ян Брейдел" не бе идвал такъв унищожител!

Впрочем, ако лидерът на "червените дяволи" продължава да играе по този начин, феновете на Манчестър Юнайтед няма защо да се притесняват за отсъствието на покупка на нападател през това лято - Рууни е готов да вкара поне 20 гола през този сезон. Новият стил на Юнайтед много прилича на този на Арсенал по своята бързина и комбинативност. Разликата е, че лондончани изпитват остра нужда от мощен и същевременно с това ловък и бърз голмайстор.

Юнайтед вече го има.

Уейн ясно го демонстрира срещу Брюж, чиито защитници дълго време ще си спомнят за мощния англичанин. И отново ще потърсим символика - пропускът на Чичарито от "бялата точка" само идва да покаже, че в атаката на Юнайтед има само едно място и то е запазено за Рууни. В края на краищата Уейн преживя не малко конкуренти, които в годините на слава бяха готови да играят за Сър Алекс. Сега великият шотландец го няма, а единствената следа от него, освен трофеите, е присъствието на Райън Гигс на пейката.

И Уейн Рууни на терена - нагледното доказателство, че Манчестър Юнайтед няма нужда нито от Педро, нито от Неймар.

 

  Сподели
234