Царят е гол. И без топки


Н. Гавазов

Царят е гол. И без топки

Футболът е един от спортовете, в които много лесно може да разбереш колко тежат топките на един или друг представител на човешкия род с външни полови белези на мъж. Респективно, може да разбереш и това, че на света има жени, които се държат по-мъжки от много мъже. Материалът по-долу няма за цел да унижава или обижда когото и да е било. Той просто е сбор от някои разсъждения за факти, които се случиха през последните няколко дни и силно заостриха вниманието на футболната общественост.

Любовта на Ева Карнейро към футбола се появява по време на Олимпиадата в Пекин, когато работи в Олимпийския Медицинския Институт с лекоатлети и с женски футболни отбори. Преди това тя получава диплома за спортна медицина, а включването и в тренировъчната програма от британски спортни специалисти за Олимпиадата в Пекин е доказателство за нейните качества - Ева заема едно от осемте места в програмата, като кандидатите за работа в Института са над 700!

"Имах много натоварено лято в Олимпийския Център. Много от това, което учих по време на подготовката за конкурса, ми помогна в по-нататъшната работа".

По-късно Ева започва работа като консултант в организация, която изучава електрическото стимулиране в гребането. Група медици изучват възможностите, които дават заниманията по гребане за раздвижване на парализирани мускули и за дамата тези изследвания се оказват много интересни. Постепенно тя изцяло се отдава на работата по диагностика и лекуване на травми, а това определя и бъдещето и. Ева става редовен участник на различни конференции и семинари, като колегите си спомнят, че докладите и са изключително прецизни, а самата дама притежава остър ум и богата гама от познания.

Карнейро се появява в Челси през 2009 година.

"Майка ми стана привърженик на Челси веднага след като пристигнах в Лондон. Наистина, ментално аз съм от Реал Мадрид, но станах фен на Челси, защото работех и поддържах играчите на Челси. Още повече, че Барселона ни донесе много сълзи, а това ни обединява".

Ева започва работа с младежкия отбор на Челси, но на първо място тя се занимава с диагностика на травмите, а също така става асистент по допинг-контрола, профилактика на контузиите, кардиология и други диагностични процедури.

"Започвахме работа в 9 часа сутринта, когато докторите от първия отбор се събираха и започваха разбор на ситуацията с травмите. В този съвет участваха физиотерапевти, треньорите по физическа кондиция и масажистите. След това аз се занимавах с обзор на травмите на резервния състав, вземахме решение кой е готов за основната група и изпращахме доклад на мениджъра. Понякога ме викаха на тренировките. Следобедът контролирах терапевтичните процедури на играчите, след което имахме среща с резервния отбор".

Ева продължава професионалното си развитие, а познанията и по диагностика на травмите не остават незабелязани - при Вилаш Боаш тя е включена в медицинския щаб на първия отбор, а след това си сътрудничи в Ди Матео, Бенитес и Моуриньо, макар че преди пристигането на Жозе изказва съмнения относно своето бъдеще в отбора при Специалния.

Португалецът не тръгва веднага да се отървава от Каренейро, която вече има имидж на най-добър специалист по диагностика на травмите. Идилията обаче продължава две години.

В последните минути на мача със Суонзи Еден Азар получава удар и пада на земята (дали това е поредната симулация на белгиеца или не, ние ще го оставим на съвестта му). Реферът се приближава до играча и го пита, дали има нужда от доктор. Футболистът отговаря утвърдително и арбитърът подава сигнал към пейката на Челси, с който Карнейро е извикана да окаже помощ на Азар. Според правилата във Висшата лига, травмираният играч трябва да напусне терена с лекар, а това оставя Челси с двама човека по-малко срещу Суонзи - според Моуриньо, в тази ситуация Ева проявява некомпетентност при четенето на играта!

За "некомпетентността" на Карнейро може да разкаже лично Тибо Куртоа след сблъсъка си с Алексис Санчес, когато лекарят на Челси настоява белгиецът да бъде изведен от терена и откаран в болница.

Дали презастраховането на Ева не е подразнило Моуриньо? Още преди идването си в Челси португалецът в пряк текст заяви, че не се чувства комфортно в щаб, чиито членове са прекалено внимателни и благоразумни. Според Жозе, такива хора не помагат за постигане на успехи и той има нужда от сътрудници, които не се боят от риска.

През миналия сезон Моуриньо изрази недоволството си от това, че на Оскар прекалено дълго време е била оказвана медицинска помощ, същата ситуация се получи с Филипе Луис в мача със Саутхемптън през миналия декември, за Тибо Куртоа вече разказахме, а Жозе достигна своя апогей, когато обвини Карнейро за рецидива на Диего Коща, въпреки че преди това всички медици в клуба са посъветвали щаба на отбора да даде пълна почивка на нападателя.

Най-добре за "некомпетентността" на Карнейро обаче говори статистиката: играчите на Челси най-малко от всички във Висшата лига са посещавали лазарета. Общо за отбора този показател е 428 дни, а в лигата има тимове, за които цифрата е над 1 000 дни. Не е ли това най-добрата характеристика за компетентността на един клубен доктор?

Може би Ева наистина не харесва риска и обича да се застрахова. Но е факт, че благодарение на своя личен опит и професионално чувство, Карнейро успя да избегне евентуални проблеми със здравето на играчите и така помогна на мениджъра да има достъп до своите футболисти.

В момента благодарността към Карнейро е отстраняването и от работа, като ситуацията е повече от комична - дамата остава част от медицинския щаб, но няма да присъства на тренировките и мачовете и дори няма право да посещава хотелите, в които отборът остава преди мачовете.

Жената, която е дала Хипократова клетва, бе наказана за това, че си изпълнява задълженията!

Ситуацията е и патова. Познавайки Моуриньо, едва ли португалецът ще промени мнението си и вероятно ставаме свидетели на последните дни на Ева Карнейро на "Стамфорд Бридж" - според слуховете, дамата, която обича Челси, е решила да напусне клуба след мача със Сити. След дербито, а не преди него. За да не създава напрежение и за последно да бъде полезна на отбора, който обича.

Ситуацията е и смешна. Вероятно инструкциите на Жозе към новия доктор ще са: "Стой си на мястото, освен в случаите на открити счупвания и загуба на съзнание".

Всичко описано по-горе ни връща към въпроса с топките. Поражението от Арсенал, равенството със Суонзи и слабата игра на отбора не са следствие от некомпетентността на Карнейро. Мениджърът трябва да започне разбора със себе си и да го завърши с играчите си. А преди да говори за необходимост от тънко познаване на футбола, Жозе трябва да се научи да носи отговорност и да не прехвърля вината върху доктора, който в случая се държи по-мъжки от португалеца.

Иначе цял свят вижда, че си гол. И нямаш топки.

 

  Сподели
270