Защо Челси - Арсенал не ни приспа


Н. Гавазов

Защо Челси - Арсенал не ни приспа

"Не стреляй, но бягай, скачай и бутай" - под това мото премина срещата между Арсенал и Челси през уикенда. Моуриньо прекалено рано получи предимство в резултата, след което португалецът призова футболистите си да играят прагматично, а Венгер не успя с нищо да отговори. Арсенал за 90 минути не отправи нито един точен удар към вратата на своя съперник. Домакините имаха повече късмет: два от техните точни удара се превърнаха в гол. А това трябваше да бъде централната среща на кръга във Висшата лига!

И все пак, в мача между двете лондонски акули имаше три ярки епизода, благодарение на които двубоят не приличаше на Реал Мадрид -Атлетик или Ейбар - Леванте, за които феновете забравят още на следващия ден.

FUTBOL TV ще се опита да обясни, с какво Челси - Арсенал все пак не ни приспа.


Противопоставянето Венгер - Моуриньо

Всяка крачка на Жозе се превръща в история. Португалецът плюе, маха с ръка, показва си езика, хваща се за главата - пресата моментално превръща обикновена човешка постъпка в събитие от световен мащаб, поставяйки снимките на Моуриньо на челно място. Но в дербито се случи истински взрив. Сблъсъкът между Гари Кейхил и Алексис Санчес бе изтълкуван от мениджърите по различен, изгоден за себе си ракурс. След кратка словесна престрелка, Венгер се доближи до Жозе и яростно го блъсна. Португалецът, не очаквайки подобна дързост, първоначално се изненада, а след това едва не скъса вратовръзката на своя френски колега.

След мача двамата мениджъри не си подадоха ръка, но това няма никакво значение - трите секунди на техния сблъсък през първото полувреме дадоха материал на журналистите за седмица напред.

Впрочем, епизодът по друг начин показа, че Жозе продължава да побеждава Арсен, а също така потвърди стария проблем на Венгер, че той винаги говори правилно, но след това нищо не прави от това, което е казал. Преди мача французинът обясняваше надълго и нашироко, че играта на Челси се строи около Фабрегас и поради това централните полузащитници на "артилеристите" няма да позволят на испанеца да диша и да раздава точни пасове. "Вместо Сеск ние купихме Йозил". Знаем какво се случи в двубоя и това се вижда най-ясно от статистиката: Сеск направи най-много подавания от всички на терена, испанецът най-много от всички докосна топката, Фабрегс отстъпи в точността на пасовете само на Азар, Сеск спря четири опасни атаки на противника, при това, два пъти отне топката от Йозил и дори спечели три от три въздушни двубоя! Кулминацията бе в 78-та минута, когато асистира на Диего Коща за 2:0.

Истината е, че Мориньо добре знае как да спре Венгер: толкова лесно, както го спря в техническата зона. Относно Арсен, французинът постоянно губи самообладание, обърква се в изявленията си и говори едно, а върши друго.

 


Завръщането на Петер Чех

Преди началото на сезона всички гадаеха, на кого Моуриньо ще довери титулярното място. Изборът падна върху младия Тибо Куртоа, който в деветте си мача за Челси нито един път не даде повод да се усъмним в решението на португалеца. Чех по мъжки седна на резервната скамейка и бе неизвестно, колко дълго ветеранът щеше да гледа отстрани футбола, ако не бе сблъсъка между Куртоа и Санчес. Чех влезе на терена под бурните овации на "Стамфорд Бридж" и макар да не направи умопомрачителни спасявания, вратарят с присъщото си спокойствие стана съучастник на победата на "сините", доказвайки на всички, че може във всеки един момент да помогне на Челси по пътя към титлата. Съответно, след последния съдийски сигнал Чех също бе изпратен с овации.

 


Забавянето на мача

Пускайки телевизора в уреченото време, феновете видяха празния терен на "Стамфорд Бридж". Без футболисти, без арбитри и само малки английски букви, които съобщаваха, че стартът е отложен с 15 минути. Отначало се появи информация, че това е свързано с проблеми с придвижването на част от феновете (несериозно, защото Тотнъм - Саутхемптън започна навреме, а и "Стамфорд Бридж" бе пълен до краен предел около 40 минути преди първия съдийски сигнал). След това слуховете обясняваха за липса на някои от стюардите. Всичко се оказа много просто: преди мача фенове на Арсенал хвърлиха бомбички в тунела на стадиона, заради което възникна пожар, което накара стюарди и полиция да се намеси и така бе забавено началото на двубоя.

 

  Сподели
273