Полицаят от Йоркшир


Н. Гавазов

Полицаят от Йоркшир

Един от най-знаменитите арбитри на нашето съвремие взе решение да се оттегли от работата си. Привържениците на Ливърпул могат хитро да се подсмихват, след като на Хауърд Уеб се приписваше оказване на неоценима помощ на отбора на своя приятел Сър Алекс Фъргюсън. Разбира се, всеки може да се шегува колкото си иска, още повече, че шегите правят живота ни по-весел. Няма как обаче да отречем, че полицаят от Йоркшир е запомнящ се персонаж и харизматична личност, с което не всеки съвременен арбитър може да се похвали.

Интересна история се разви преди финала на Мондиал 2010, когато съпругата на нашия герой изрази изненадата си, че нашият герой успява да удържи на терена десетки милионера, но не винаги успява да се справи с трите си деца. Впрочем, подобно нещо с мъжете често се случва- едва ли не тирани в работата си, у дома те се превръщат в мили съпрузи и родители, по-меки и от домашния любимец. Истината е, че стилът, основан на твърдост, принципност и отсъствие на компромиси помогна на Уеб да стане това, което е.

Дисциплинираният Хауърд постоянно искаше дисциплина от футболистите си и макар че в кариерата си имаше не малко моменти, когато се превръщаше в главен герой на мачовете, трябва да кажем, че реферът честно наливаше вода в мелницата за популярност на футбола и никога не пречеше на шоуто, което ще продължи и след него. Може би много фенове на различни отбори ще затаят в себе си обида към гологлавия Уеб, но не може да не признаем, че когато стане дума за това кой е главната звезда от съдийския корпус през последните години, то всеки, който е увлечен по футбола, ще признае, че това е Хауърд Уеб. Впрочем, няма нужда да напомняме за грешките на англичанина - в останалите съдии те са много повече и много по-фрапантни - още повече, че на тяло от плът и кръв е свойствено да греши.

По-малко думи и повече действия - това е простият принцип в работата на бившия рефер, който Уеб сам признава, че е водещ в неговата дейност. Благодарение на това обаче, Хауърд се спечели неоспорим авторитет сред футболистите, които трудно се осмеляваха да спорят с него, особено виждайки лицето му, на което не трепва нито едно мускулче. Който е играл футбол знае, че футболистите на терена веднага усещат слабостта на съдиите и до колко човекът в черно е податлив на натиск. При англичанина подобно нещо не съществуваше, той уверено поднасяше своите решения, а твърдостта в действията му се вижда от статистиката - показани над хиляда и петстотин жълти картона и близо седемдесет червени.

Сега бившият полицай ще работи като технически директор на комитета по назначаване на съдиите за мачовете. На практика, гологлавият англичанин ще бъде селекционерът на реферите. Само остава да се надяваме, че Хауърд ще възпита своя наследник, също като него - прям, принципен, понякога противоречив, но винаги с авторитет, такъв, какъвто ще бъде запомнен Уеб - олицетворяващ закона на футболния терен.

 

  Сподели
212