Ливърпул и Юнайтед изплезиха езици


.

Ливърпул и Юнайтед  изплезиха езици

Миналия уикенд един горд мениджър гледаше как Челси разбива отбора му на вражеска земя благодарение на един съмнително отсъден фаул. Нарушението наистина може би бе дискусионно, но нека в Юнайтед си спомнят колко пъти са получавали подобна помощ у дома. На друго място още един горд отбор, също играещ с червени екипи, бе "изплезил език" на собствения си терен и бе спасен от едно също толкова дискусионно решение.

Но това, което вгорчи най-много уикенда на сър Алекс Фъргюсън, не бе толкова загубата от Челси, колкото това, че трябваше да види как Арсен Венгер го изпреварва в
класирането. Фъргюсън мрази загубите толкова много, защото му се случват рядко.
Но да се намира зад най-големия си враг, е сравнимо само с болката, когато изсипват сол върху отворена рана

За гордия испанец Рафа, който продължава да твърди, че Ливърпул е един от най-добрите отбори в света, седмиците се точат мъчително бавно. Той чака лекарите да излекуват двете му основни оръжия, но дали ще го дочака?

Лошата форма на Ман Юн и Ливърпул доведе дотам да се озоват зад двата си лондонски съперника в класирането. Лесно е да се види, че в момента в столицата се играе най-красивият футбол. По случайност и Ливърпул, и Юнайтед продадоха играчи в Реал М. Играчи, които искаха да отидат там. Това бе едно от нещата, което разтревожи феновете им. Манчестър Юнайтед продаде перлата в короната си от последните няколко сезона - Кристиано Роналдо. Но и получи великолепна сума за футболния си принц. Ливърпул се раздели с Шаби Алонсо, който изигра най-добрия си сезон на "Aнфийлд". Всъщност бе ясно, че той няма да се разбере с Бенитес, имайки предвид, че зад гърба му мениджърът ухажваше Гарет Бари. В крайна сметка Рафа реши, че исканата от Астън Вила цена (20 млн. евро) е прекалено висока, а и си помисли, че ще се справи без Шаби.

След тези сделки се появиха много спекулации кой всъщност ще запълни празнините, оставени от Шаби и Кристиано. От Червените дяволи се очакваше да започнат да ухажват някоя от световните звезди, но те предпочетоха да си осигурят подписите на Антонио Валенсия от Уигън и на Майкъл Оуен със свободен трансфер. Това бе прекалено малко. Сър Алекс обаче отново остана непоколебим в принципите си и се вижда, че явно е бил прав, тъй като Юнайтед е по-добре от Ливърпул. В началото на сезона Рафаел Бенитес също бе убеден, че ще се справи, въпреки че не бе привлякъл нито един футболист, който да запълни дупката в средата на терена.

Въпреки побоя срещу вечния съперник от Манчестър Ливърпул изглежда като пиян боксьор, който чака гонга, докато Юнайтед успя да събере достатъчно класни играчи, за да се задържи в челото на класирането. Основната разлика е, че Юнайтед изгуби атакуващ играч с възможности в миг на гениалност да обърне мача. Но все пак не се лиши от основата, върху която се градят атаките на отбора. Ливърпул загуби основната котва в полузащитата си, основния стълб, около който се въртеше атаката, защитата и изобщо играта. Това е почти незабележимо, когато Джерард и Торес са на терена, но когато липсват, става много лошо. Именно затова Челси седи гордо на първото място, а втори е отписваният в началото на сезона Арсенал.

Двата лондонски тима изглеждат по-последователни и по-стабилни в сравнение с опонентите си. Да, Артилеристите загубиха в прекия двубой от тима на Сър Алекс, но бяха по-добрият отбор преди контузията на Аршавин. Въпреки че и Арсенал, и Челси загубиха мачове, формата им е по-добра от тази на залитащите им съперници. Загубата на ключови играчи оказва своето влияние, това ще продължи и в следващите седмици.

Сър Алекс със сигурност се чувства по-удобно от Рафа и има по-големи шансове да се завърне в голямата битка. Неговият отбор продължава на всички фронтове. Нещо, което не може да се каже за Мърсисайдци, които са напът да се сгромолясат в Европа. А и загубиха прекалено много точки, за да се говори реално за титла. Бенитес, разбира се, има време да оправи нещата и трябва да е благодарен на просветлението за паузата в първенството. Челси и Арсенал ще трябва да потънат вдън земя, ако допуснат Юнайтед да ги изпревари. Едно е ясно - никога не отписвайте Юнайтед.

Иля Маклилън, "Блийчър рипорт"

  Сподели
246