Добре дошъл, Луис!


Н. Гавазов

Добре дошъл, Луис!

В Манчестър Юнайтед най-накрая потвърдиха това, за което по-голяма част от футболната общественост се досещаше. Луис ван Гаал е новият мениджър на отбора от "Олд Трафорд". Какво ще бъде сътрудничеството между холандеца и великия клуб, който преживя истински кошмар през изминалия сезон? За никого не бе тайна вчерашната новина, дори тя се очакваше по-рано, но поради ангажиментите на Ван Гаал с холандския национален отбор събитието бе забавено.

Луис ще замине за Световното с надежда за добро представяне на "оранжевите" на големия форум, а ще се завърне с мисълта, как да върне "червените дяволи" на техния победен път, от който Юнайтед рязко се отклони при Дейвид Мойс.

Изборът на клубните босове е разбираем. Аргументите в полза на противоречивия холандец са много. И първият от тях е опитът. Луис е видял много неща и за разлика от своя предшественик, го е направил в не толкова скромни клубове, нещо повече, в отбори, където второто място се смята за провал. Ван Гаал работи с Барселона и Байерн, спечели титли с тези тимове и наложи в тези колективи своите виждания за играта.

Вторият аргумент е трудовата свобода. Ръководството на Юнайтед трябваше колкото се може по-бързо да определи новия мениджър, за да съгласува с него трансферната политика през лятото ( не се съмнявайте, че през следващите три месеца скаутите и чиновниците от английския клуб няма да имат работа!) и да разбере мнението му за един или друг играч. В това отношение Ван Гаал има изтичащ договор с холандската федерация, което означава отсъствието на преговори, плащане на неустойки или изнудване от една или друга страна. Единственото, което клубните босове трябваше да сторят е да разговарят само със специалиста и да го убедят да дойде на "Олд Трафорд".

Третият аргумент е славата на Ван Гаал като авторитарен треньор. Някой го смятат за прекалено голям диктатор, човек с тежък характер, който не се съобразява с нищо в името на постигане на целите си. Това мнение не е далече от истината, но нека се върнем само с 12 месеца и да си припомним, кой "дерибействаше" на "Олд Трафорд". Нима Сър Алекс настройваше и подготвяше играчите си с молби и сълзливи уговорки? Напротив, когато е необходимо хвърляше обувки, разхвърляше звездите на четири страни, а след това се усмихваше многозначително на публиката. Може би именно авторитарност не достигна на Дейвид Мойс, който в Юнайтед се постави по-ниско от новото си работно място и се стресна от шампионските автобиографии на играчите. Точно поради това "изгоря" Дейвид. Едва ли Ван Гаал, който много е видял, ще се церемони с капризите на някои футболисти и не е изключено още в първите двубои да станем свидетели на някои уж необясними решения на холандеца. При всички положения Луис ще въдвори ред в съблекалнята, давайки ясно да се разбере, че корабът се командва от него и никой друг.

Последният аргумент не заслужава да е на последно място, той е много важен, особено след като и последните лаици разбраха, че Юнайтед има нужда от обновяване на отбора. Днес излезе информация, че клубната управа възнамерява да задели 150 милиона паунда за нови играч. Според статистиката, Дейвид Мойс за десет години управление в Евертън е похарчил за нови играчи 160 милиона паунда. Някой вярва ли, че семейство Глейзър щеше да даде тези 150 милиона на шотландеца, чието мислене и манталитет е насочено към това, как да гради отбор с възможно най-малко разходи и покупки (тук ще отворя една скоба, за да добавя, че вероятно съдбата на Дейвид е била предрешена още когато собствениците са осъзнали факта, че трябва да купуват играчи).

Разбира се, има и аргументи срещу назначаването на Луис ван Гаал и това е непознаването от страна на холандеца на обстановката в най-силното и най-динамичното първенство на планетата (това е една от причините букмейкърите да предвиждат липса на трофеи през първия сезон). Не по-малко сериозен аргумент е опасността Луис да пренавие гайките на отбора, а също така склонността на холандеца да се обгражда със "свои хора" (в тази връзка може би не е случайно назначаването на Райън Гигс за асистент на новия мениджър).

Така или иначе от вчера започна историята на сътрудничеството между Манчестър Юнайтед и Луис ван Гаал, а от сценария феновете на "червените дяволи" очакват положителни емоции, които биха компенсирали преживяното през миналия сезон. Самият Ван Гаал пристига в Юнайтед в удобен за себе си момент. На "Олд Трафорд" вече прекрасно познават лошото, така че няма да бъде трудно да бъде изненадана публиката с нещо добро.

Добре дошъл, Луис! И успех!

 

  Сподели
209