Оуен: Моуриньо не е никакъв гений


Н. Гавазов

Оуен: Моуриньо не е никакъв гений

Бившият нападател на Ливърпул Майкъл Оуен подложи на критика игровия стил на мениджъра на Челси Жозе Моуриньо. В същото време англичанинът смята Сър Алекс Фъргюсън, Пеп Гуардиола и Брендън Роджърс са гении по отношение на подреждането и играта на тима.

"Като бивш нападател усещам желание да съчувствам на Фернандо Торес, Демба Ба и Самуел Ето'о. Неблагодарна работа е да си нападател при Моуриньо. Дори при своя пик на кариерата си, аз се съмнявам, че щях да нагодя на игровия стил на Моуриньо. Нямаше да ми стигнат умения за да водя физическа борба.

Възхищавам се на способността на Моуриньо максимално да разкрива потенциала на играчите си, в това той е майстор. Но когато нещата опират до това да се даде оценка кое е по-трудно, дали да не пропуснеш или не, тук аз съм на страната на Брендън Роджърс. При цялото ми уважение, дори моят баща можеше да играе централен защитник в мача срещу Ливърпул и щеше да изглежда впечатляващ.

Двамата крайни защитника на Челси на практика никога не преминават центъра на терена, те 90 минути стоят по местата си. Има двама опорни полузащитника с фиксирани позиции на терена, които охраняват централните защитници. Има още полузащитници, които малко повече се движат напред, но отново, най-вече да лишат противника от пространство. Да, и нападател, който има нужда от бинокъл, за да види кой от полузащитата го подкрепя.

Такава блокада на съперника е много ефективна и винаги е носила успех на Моуриньо в неговата кариера. Но само не ми говорете, че в това има нещо умно или трудно. Това е най-основният способ за постройка на играта.

Например, с удоволствие бих казах, че Гуардиола е гений, независимо от резултата на Байерн тази седмица. Неговата Барселона бе най-добър не само по владение на топката, но и по отношение на връщането и. В открит футбол те можеха да унищожат всеки един съперник, така че в никой не можеше да си позволи да се доближи до тях и да проверява силата на защитата им.

Това, което Юнайтед постигна за последното десетилетие показва, че Сър Алекс също е гений. Тъй като той доминираше в най-силната лига в света, а неговият отбор играеше само атакуващ футбол.

Виждам и как работи Брендън Роджърс в Ливърпул и трябва да кажа че това е много по-трудно - да построиш отбор, който да вкарва по 100 гола на сезон, отколкото да играеш отбранително, опитвайки се всяка седмица да побеждаваш с 1:0", заяви Оуен.

 

  Сподели
151