Спука ли се медийният балон на Херардо Мартино?


А. Йорданов

Спука ли се медийният балон на Херардо Мартино?

Шампионът Барселона вчера допусна първа загуба у дома през сезона в Примера дивисион, след като отстъпи с 2:3 от Валенсия, с което най-вероятно ще сдадат първото място, разбира се, ако Атлетико Мадрид и Реал Мадрид вземат своите мачове. Да, мнозина биха казали какво толкова, едно поражение в един лош ден за момчетата, още сме в борбата за титлата.

Е, да, ама не. Постепенно с мачовете, "блаугрнас" избледняват и това е видно за всеки един специалист, каталунец или неутрален фен. През сезона до момента, възпитаниците на Тата Мартино печелиха своите срещи къде на късмет, къде - не, но противниковите клубове свикнаха с новият стил, въведен от Тата Мартино, а именно да се разчита на дълги пасове, а "тики-така" да остане назаден план. Дори и "прилепите" разкриха "червено - сините", след като успяха да вкарат три гола във вратата на Виктор Валдес, не и без некординираната игра на Жерар Пике. Само да напомня, че този отбор на Валенсия нама нищо общо с Валенсия от миналият сезон, който се бореше за участие в Шампионската лига, след като през лятото и през изминалият зимен трансферен прозорец си тръгнаха почти всички титуляри.

В края на миналата година и по-точно в последната седмица на месец ноември, Барса допусна да бъде победен от холандският гранд Аякс. Разбира се, няма нищо лошо в това, но едно нещо няма как да се пропусне. На почивката, Шави и компания отстъпваха над контрола върху топката. Това не беше се случвало от години. Да не говорим, че намаля и ефиктивността от ударите на играчите. За справка във вчерашният мач срещу Валенсия, "каталунците" са оптавили 20 шута и само пет са били точни, което говори много.

И до ден днешен не мога да разбера философията на Тата Мартино. Специалист, който идва от друга страна, друг континент, решава да наложи своят стил на игра. Естествено, всеки треньор има право на това, щом е старши-треньор той подрежда отбора и той носи отговорност за представянето му. Но в крайна сметка неговите идеи няма как да се реализират, след като тези играчи за свикнали повече от пет години с един и същ начин на игра. Ами, контузиите? При Пеп Гуардиола те бяха около 10 на сезон, но откакто той напусна "Ноу Камп" това число нарастна в пъти. До момента през кампанията, травмите на играчи са над 40. Сами може да си направите изводите за физическото състояние на футболистите и начина, по който се работи с тях.

В този ред на мисли, трябва да се зададе въпроса спука ли се медийният балон на Мартино, който бе поддържан заради резултатите от мачовете и не се обръщаше голямо внимание върху начина на игра и поведението на отделни футболисти. На този въпрос, отговор може да се даде в края на месеца, когато ще бъдат ясни резултатите двата мача срещу Манчестър Сити от 1/8 финалите на Шампионската лига, а също ще са минали и тежките гостувания на Севиля и Реал Сосиедад, които ако не бъдат взети, може да се каже, че Барселона не е в борбата за шампионската титла!

  Сподели
214