Котка и мишка или как Юнайтед успял да купи Мата


Н. Гавазов

Котка и мишка или как Юнайтед успял да купи Мата

Редакторът на футболния отдел на The Guardian Даниъл Тейлър сподели вътрешна информация за трансфера на Хуан Мата от Челси в Манчестър Юнайтед. Както е известно, през миналата седмица двата клуба се договориха за стойността на сделката и в събота испанският национал се присъедини към "червените дяволи".

"Може би най-интригуващата част от продължителния и сложен процес, който в края на краищата доведе до това, че Мата в събота се приземи с вертолет на тренировъчната база на Юнайтед, се състои в това, че сделката за 37.1 милиона паунда бе уредена без нито едно телефонно обаждане между клубовете. Няколко месеца спазване на дистанция, взаимно недоверие и договаряне - всичко това бе извършено без нито една дума очи в очи.

Разбира се, Челси се опита. Няколко пъти изпълнителният директор на Манчестър Юнайтед Ед Удуърд получаваше съобщения, че отговорни хора на "Стамфорд Бридж" са готови да седнат на противоположния край на масата за преговори. Но всеки път той вежливо отклоняваше предложението. Цялата футболна индустрия знае, че Челси иска да подпише с Рууни и Удуърд мислеше, че ще е практически невъзможно да запази тяхната "откритост" към преговорите за Мата, а в същото време да им даде да разберат, че те дори не могат да питат за трансфер в обратно направление.

Като следствие, задкулисните истории около сделката с Мата могат да станат отличен пример за това, колко трудни и деликатни могат да бъдат такива преговори. Тази история отлично показва степента на влияние на агентите върху съвременния футболен бизнес. Бе тях - това се признава и от двата клуба - шансовете за успешно завършване на сделката бяха нулеви. Седем различни агенти влязоха в контакт с Юнайтед от август, съобщавайки, че могат да осъществят трансфера. Както се изясни, стигна се дотам да се прибегне до услугите на бащата на бащата на Мата, Хуан - старши, както и до Колин Помфорд, който се е специализирал на испанския пазар още от времето на напускането на Макманаман от Ливърпул.

За всичко това не се съобщаваше по-рано, но Юнайтед за първи път чу, че Мата е готов за преговори за напускане на Челси и пристигане в Юнайтед още през август. Това се случи след като Хуан почувства твърдите намерения на Моуриньо да го използва епизодично. Удуърд тогава не следеше ситуацията заради сагата с Рууни. Но разбра, че испанецът е харесван от Дейсив Мойс.

Следващата информация, която разбра Юнайтед след закриването на трансферния пазар изглеждаше така: Мата до такава степен е недоволен от ситуацията, че се е наложило да се срещне с най-влиятелните хора на "Стамфорд Бридж", включително и с Роман Абрамович. В този момент е била постигната устна договорка, че Мата може да напусне отбора, ако продължава да остава настрани от титулярния състав, но запазвайки своя професионализъм. По-късно Челси утвърди съглашението с писмено съглашение, в което се казваше, че Мата може да бъде закупен за 45 милиона евро, но в документа беше записано - вероятно заради възможния трансфер на Рууни - бе внесена поправка, че опцията не може да бъде активирана от Юнайтед.

Заради тази опция потенциалните преговори биха могли да завършат по съвсем друг начин, дори не започвайки. Но когато се разбра, че съществува интерес от страна на Юнайтед, Мата и неговият баща поискаха този пункт да бъде изтрит. Един от хората въвлечени в преговорите съобщи на нашето издание, че Абрамович и Мата са "на практика приятели". Мата запази спокойствие, с изключение на едно недоволство след поредната си смяна, което Абрамович уважи.

След това Челси чрез Помфорд намекна, че е готов да седне на масата за преговори. Удуърд отново отговори с отказ. Той просто не искаше да рискува натягане на отношенията между клубовете, започвайки каквито и да е преговори за Рууни и освен това, нямайки никакво писмено потвърждение за намеренията на "сините", Ед не искаше да вдига цената на Мата.

На "Олд Трафорд" отново получиха съобщение, че Челси ще се радва, ако получи официално предложение в уговорен ден. Удуърд бе непреклонен и пак отговори с отказ. Вместо това, неговите адвокати по факса информираха Челси, че Юнайтед е готов да изпрати предложение и да заплати парите на три части.

Но играта на котки и мишки продължи. Челси даде да се разбере, че те искат да седнат на масата за преговори и дори ще позволят на Мата да излети с вертолет за Манчестър, за да премине медицински прегледи. Но въпреки всичко, Удуърд разбираше, че темата Рууни обезателно ще се дискутира и това ще сложи край на цялата сделка с Мата. "Той не може да рискува", ни съобщи източник. Поради тази причина Ед остана настрана, докато Мата и агентите работеха зад кулисите. Малко след това Моуриньо направи изявление, че Мата може да напусне отбора, което ускори сделката. В края на краищата, тя се състоя в събота.

За Удуърд тази история е най-важната за времето на неговата работа като изпълнителен директор на клуба. Някои медии побързаха да определят трансфера като паническа покупка, но това не е така. Въпреки намеците на Юнайтед към журналистите да "игнорират" всякакви слухове за Мата в началото на януари, по информация на някои източници, във вторник се смяташе, че ако има сделка, тя ще се състои лятото.

Ако има нещо странно в покупката на мата, това е, че Мойс месеци наред твърдеше, че има нужда само от ляв защитник и централен полузащитник. Въпросът с Мата той отхвърляше, основавайки се на това, че Юнайтед вече имаше Рууни и Шинджи Кагава, които могат да играят като нападатели, което отлично обясняваше, защо Юнайтед не застана на пътя на Арсенал за Месут Йозил.

Защо тогава Мата, а не Йозил? Разбира се, работата е във времето. На Юнайтед предложиха да купи Йозил, но Мойс нямаше никаква представа за възможностите на Кагава и искаше повече да научи за този играч, който бе много хвален пред него от Сър Аелекс. В крайна сметка Кагава разочарова. Въпреки това, Юнайтед няма да го пусне - най-вече заради това, че в Шампионска лига Мата не може да играе".

 

  Сподели
238