Революция


Н. Гавазов

Революция

Изненадващо, три кръга след началото на първенството във Висшата лига, Ливърпул е начело в класирането, при това мърсисайдци са без допуснат гол. И всичко това без своя водещ голмайстор Луис Суарес. Трябва да признаем, че Брендън Роджърс става все по-симпатичен като мениджър, а последните му действия говорят, че той е и по-гъвкав.

В началото на лятото специалистът знаеше за ситуацията със Суарес и за това, че вариантите за решаване на проблема са само два: да закупи нападател, такъв бе направен с опита да бъде привлечен Мхитарян или Вилиан, или да построи играта на тима около това, с което разполага. В крайна сметка Даниел Стъридж остана единствен избор в атака за наставника на "червените" в първите шест мача от сезона, а англичанинът е съвсем друг тип футболист от уругваеца, което принуди Брендън да използва и друг тип на игра в полузащита.

Истината е, че Луис е по-пробивен футболист, обича да получава топката и сам да я вкарва в наказателното поле, докато Даниел в това отношение е по-зависим от играчите зад себе си. Именно поради това, важен елемент, може би най-важен в атакуващата верига на мърсисайдци стана Фелипе Коутиньо, най-креативният халф в арсенала на Роджърс.

А защо точно бразилецът? Много просто. За да се получи игровата симетрия в линията на нападението, "червените" имат нужда от играч, който чрез неочаквани действия да остави своя опекун зад себе си и свободно да работи с топката пред наказателното поле. Даунинг? Англичанинът е прекалено мек за тази задача. Стърлинг пък е прекалено млад и наивен, а и младежът трудно контролира собствените си умения и тепърва ще се развива. Останалите играчи на теория могат да бъдат поставени в ролята на атакуващи полузащитници, но на този етап има още да доказват, за да спечелят титулярно място или по-комфортно се чувстват на друга позиция. Именно поради тази причина Роджърс закупи за проблемната позиция Яго Аспас - мобилен полузащитник, който вкара 12 гола за Селта миналата година, а заинтригува вниманието на наставника и с приемливата си цена (голяма част от играчите в Примера дивисион в момента са с цени под пазарната им стойност заради тежкото финансово положение на клубовете им).

Другият проблем на Ливърпул бе отбраната. Постоянните травми на един или друг играч принуждаваха Роджърс постоянно да прекроява състава и да вкарва в него нови лица включително и от резерва на клуба. Логично е това да повлияе на резултатите и поради тази причина наставникът на мърсисайдци закупи четирима защитника, като Туре внася необходимия опит в тази част на терена, а Сахо, Илори и Сисоко - с тях ще се работи в перспектива. Не е ясно по какъв начин Роджърс ще им намери място, след като отборът му е без допуснат гол, но трансферите са и за това да се създаде конкуренция в състава.

Единствената зона, която Роджърс реши да не обновява е центъра на терена. Там Джерард продължава да бъде все така добър, Лукас Лейва пък чудесно се справя с разрушителните си функции, а Хендерсън демонстрира стабилност и постоянство, освен това активно се включва в атаките и никога не изпада от играта.

Другото положително в състава на Брендън Роджърс е играта на отбора, когато се вкара гол. Ливърпул не продължава да се хвърля в безумни атаки, но не изпада и в глуха защита. Управление на темпото на мача - това липсваше в играта на Ливърпул през миналата година, когато сезонът започна с няколко загуби.

Всичко казано по-горе обяснява, защо "червените" са лидери в класирането и защо на "Анфийлд" гледат с оптимизъм в бъдещето.

Възниква обаче въпросът: необходим ли е на сегашния Ливърпул Луис Суарес? Защото по всичко изглежда, че Брендън Роджърс, който през лятото се изплаши от евентуалната раздяла с уругваеца, на практика се оказа готов за неговото напускане. Сега наставникът трябва да реши по какъв начин да използва Суарес - може би на фланга, а може би някъде в дълбочина, но така или иначе в момента ролята на уругваеца е по-скоро да мотивира и раздразва Стъридж, който няма никакво намерение да губи доверието на своя мениджър. Тогава?... Може и да предизвикам гнева на някои от феновете на Ливърпул, но не мислят ли те, че напускането на Суарес през зимата няма да бъде катастрофа за отбора им? Още повече, че парите от евентуалната му продажба могат да се инвестират в нещо полезно - да кажем във футболист от средата на терена или каквото там е решил Роджърс - според мен, мениджърът на Ливърпул трябва да бъде оставен сам да прецени какво трябва да прави. Дори и да прибере едни 40 милиона от Реал или Арсенал за Суарес.

 

  Сподели
306