Превю на сезона във Висшата лига: Челси


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига: Челси

Наближаващият старт на сезона в английската Висша лига означава, че е дошло време за традиционното превю, в което ще припомним как протекоха трансферните кампании на клубовете, ще оценим какви са възможностите на отборите и ще се опитаме да дадем прогноза за евентуалното представяне на тимовете през сезон 2013/14.

В последната част на нашия материал ние обръщаме своя поглед към "Стамфорд Бридж", където цари огромен оптимизъм: помъдрелият и щастлив Жозе Моуриньо след 9 години отново оглави Челси. Какво да очакваме от "второто пришествие" и ще се окаже ли способен младият тим да оправдае очакванията на феновете и кредита на доверие?

3 главни интриги на сезона

1. Ще успее ли Моуриньо да повтори успеха от своя първи сезон?

"Мисля, че станах по-спокоен. Трябва да се опирам на собствения си опит", заяви Моуриньо на първата си пресконференция. Ще успее ли спокойният и щастлив мениджър и този път бързо да построи отбора, който е способен да постигне максимални резултати? Португалецът е много внимателен на тази тема: "Повече от половината играчи на отбора са по-млади от 23 години. Това са още деца, няма съмнение, че са талантливи, но най-добрите години на този тим няма да стане този сезон и дори няма да бъде следващия. Тимът трябва да се строи. Аз трябва да построя отбор за следващото десетилетие".

През последните години в тази част на Лондон всички са свикнали, че резултатите са нужни сега и само сега. Дали ще се строи или не отборът, никой няма да даде време на Моуриньо да подготвя тим за бъдещи успехи. Не ясно съществува ли дългосрочен проект, но Жозе трябва да започне да печели трофеи още този сезон.

2. Кой ще играе в полузащитата и кой ще стои на пейката? Това е много интересен въпрос,особено след завръщането на Есиен и пристигането на Ван Гинкел, Де Брюйне и Шюрле.

3. Торес?

Моуриньо ще бъде петият мениджър на Челси, който ще се опита да реанимира Торес. Може би изострената психология на португалеца ще се превърне в катализатор на очаквания обрат в кариерата на "Ел Ниньо"? Или младата полузащита ще помогне на испанеца?

Трансфери:

- пристигнали: Андре Шюрле (Байер, 19 милиона паунда), Марко ван Гинкел (Витес, 8.5 млн.), Марк Шварцер (Фулъм, безплатно), Ромелу Лукаку, Майкъл Есиен, Кевин де Брюйне (всички под наем), Кристиан Куевас (О'Хигинс, 1.6 млн.), Стипе Перица (Задар, 2.1 млн.).

- заминали: Пауло Ферейра (край на кариерата), Флоран Малуда (Трабзонспор, безплатно), Рос Търнбул (Донкастър Роувърс, безплатно), Йоси Бенаюн (безплатно), Джефри Брума (ПСВ, 3 млн.), Марко Марин (Севиля, под наем), Ориол Ромелу (Валенсия, под наем), Милан Лалкович (Уолсол, под наем), Уолъс (Интер, под наем), Лукас Пиасон, Кристиан Куевас, Патрик ван Аантхолт и Гаел Какута (всички под наем във Витес).

Разбира се, за много от феновете на Челси най-важният трансфер е завръщането на Жозе Моуриньо, но и без да отчитаме този факт политиката на клуба на пазара на играчи изглежда много добра. Най-напред след добри сезони се завърнаха играчите под наем. Освен това, Тибо Куртоа продължи да трупа опит в Атлетико, което е много добро решение, а в същото време на "Стамфорд Бридж" пристигна опитният Марк Шварцер. В противовес на леките полузащитници на Челси от Байер Левекузен бе доведен мощния и играещ на широк фронт Андре Шюрле, а опорната зона се обогати с 20-годишния Марко ван Гинкел.

Най-важното е, че Хуан Мата и Давид Луис няма да ходят никъде.

Цели на сезона:

Трудно е да си представим, че Челси ще може да се бори за победа във всички турнири. Играчите ни убеждават в противното, а Моуриньо сподели своето мнение относно една от целите: "Имаме нужда от стабилност. Без това нещо ще е много трудно да печелим трофеи и да прогресираме. Искам феновете на
Челси да бъдат щастливи от резултатите, стила на игра, психологията и индивидуалността на отбора. Всички знаят, че има три варианта за развитие на събитията: може да победим, може да завършим наравно, да загубим, но при всички положения трябва да се отдадем на играта. Има и четвърти вариант, при който отборът не се раздава напълно. Ще се постарая никога да не допусна подобно нещо".

Лидер:

20 гола и 33 асистенции за клуба във всички турнири, втора поредна година "Играч на годината". Хуан Мата постепенно се превръща в онзи играч, без когото нито един мениджър не може. Тук разбира се няма да пропуснем и значението на Тери-Лампард в съблекалнята на Челси, а и на терена. "Сините" имат своите лидери, остава само Жозе правилно да ги използва.

Тактика:

През миналия сезон Челси с променлив успех игра със схема 4-2-3-1. Като цяло, действията на тима бяха гъвкави, с много свобода на атакуващите футболисти. Основните трудности дойдоха от мачовете с Ювентус, Шахтьор, Манчестър Сити и други с мощна централна линия. По всичко изглежда, че през новия сезон тактическите схеми ще варират 4-2-3-1 и 4-3-3. През лятото Челси по-често прибягваше до първия вариант с атакуващи полузащитници зад нападателя и поддържане на атаката с фланговете. Моуриньо вече каза, че ще използва много активно крилата, което означава, че в ляво може да виждаме Азар, вдясно Мата, а Оскар ще играе зад нападателя. Хубавото е, че Виктор Моузес и Шюрле дишат в гърба на Мата и Азар, а дъхът на Де Брюйне трябва да притеснява всички, тъй като в двубоите през лятото Кевин показа, че е универсален до мозъка на костите си и няма нещо, което да не може да прави с топката.

Прогноза:

Голяма част от специалистите прогнозират второ място за Челси, а някъде се прокрадват мнения, че лондончани ще завършат трети, отдавайки предпочитания на двата манчестърски отбора. Феновете на "сините" имат пълното право да не се съгласят с тези мнения, а ние споделяме техните виждания по въпроса. Първо, Моуриньо изглежда фаворит спрямо Пелегрини по отношение на съчетанието английски и трофеен опит. Второ, Челси изглежда много силен и равностоен във всички линии, независимо от това, дали Торес ще се събуди. Трето, "Щастливият" е предал своя ентусиазъм и на футболистите си, което е много важно, защото сега отборът гори от желание да разпространи това щастие и върху запалянковците и ръководството на клуба. Или накратко: шансовете за спечелване на титлата са около 35%. Което не е никак малко.

  Сподели
209