Превю на сезона във Висшата лига: Арсенал


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига: Арсенал

Наближаващият старт на сезона в английската Висша лига означава, че е дошло време за традиционното превю, в което ще припомним как протекоха трансферните кампании на клубовете, ще оценим какви са възможностите на отборите и ще се опитаме да дадем прогноза за евентуалното представяне на тимовете през сезон 2013/14.

В следващата част на нашия материал сме обърнали внимание на отбор, който преди години бе един от основните фаворити в борбата за титлата, но напоследък ограничи своите претенции в това да финишира в четворката и да не мисли за трофеи. Така или иначе, Арсенал си остава фактор в английския футбол, а мачовете с участието на "артилеристите" могат да бъдат решаващи за спечелването на короната.

3 главни интриги на сезона

1. Ще дойде ли Луис Суарес в Арсенал? Очевидно е, че една от главните интриги на сезона ще се реши в края на лятото. Арсенал отново се оказа в центъра на една от интригуващите трансферни саги между двата сезона. Но едва ли трябва да очакваме прогрес в следващите няколко дни, още повече, че Венгер даде ясно да се разбере, че започва сезона и квалификациите в Шампионска лига със сегашния състав. На практика страните разкриха своите карти: Суарес желае да напусне "Анфийлд", а Ливърпул не желае да се раздели с уругваеца за сума по-малка от 50 милиона паунда. Единственото неизвестно е, готов ли е Арсенал да заплати този трансфер или просто Венгер отвлича вниманието на феновете?

2. Кога Арсенал ще спечели трофей? През май 2014 година ще станат точно 10 години, откакто най-добрия отбор в историята на Арсенал проведе сезона без да претърпи поражение. В момента феновете на "артилеристите" са разделени на два лагера, а обединението може да дойде само при положение, че през пролетта бъде спечелен някой трофей. Разбира се, победа в Купата на Лигата не може да бъде сравнявана с място в Шампионска лига, но в случая с Арсенал, който преди години бе един от фаворитите за титла, липсата на победи в турнирите създава недобър психологически фон и може да вкара тима в една много сложна спирала по подобие на Ливърпул - ако Арсенал остане извън топ 4, това може да се превърне в традиция, тъй като привличането на футболист от световна величина ще бъде още по-трудна работа.

3. Ще остане ли Венгер начело на отбора? Нека признаем - десетгодишният проект на французина претърпя провал. Потенциалът на отбора  бе пропилян с разпродаването на играчите и вместо сега да виждаме Арсенал в ролята на фаворит за титлата, от клубното ръководството уверяват, че не по-малко достойно е да се бориш за топ 4. През зимата Арсен намекна, че отново ще гради тим около ядро перспективни млади играчи, но има ли време Венгер за експерименти в условията на динамичните процеси, които се случват в английския футбол (продължаващата мощ на Юнайтед, настаняването на Челси във върхушката, претенциите на Сити за място под слънцето, амбициите на Тотнъм, реваншистката политика на Ливърпул, която макар и бавно ще започне да дава своите плодове... а защо да не споменем и амбициозните планове на Суонзи, а защо пренебрегваме Евертън?)

Трансфери:

- пристигнали: Яя Саного (Оксер, безплатно)

- заминали: Денилсон (Сан Пауло, безплатно), Андрей Аршавин (Зенит, безплатно), Себастиен Скилачи (Бастия, безплатно), Андре Сантос (Фламенго, безплатно), Вито Маноне (Съндърланд, 2.4 милиона паунда), Жервиньо (Рома, 8 млн.), Маруан Шамак (Кристъл Палас), Йохан Джуру (Хамбургер, 0.75 лн.), Франсис Коклен (Фрайбург, под наем), Жоел Кемпбъл (Олимпиакос, под наем), Чъкс Анеке (Крю, под наем), Игнаси Микел (Лестър, под наем), Джеймс Ши, Джош Рийс, Елтън Монтейро (Брюж, безплатно), Крейг Истмънд (Колчестър, безплатно), Санчес Уот (Колчестър, безплатно), Найджъл Нейт, Конър Хендерсън, Самир Бимутин, Джордън Уинтър (Бриостол, безплатно), Кайл Ебесилио (Твенте, безплатно), Мартин Анга (Нюрнберг, безплатно), Джернад Мид (Суонзи, безплатно), Филип Робертс, Сеад Хайрович (Грасхопърс, безплатно).

Съдейки по количеството заминали футболисти, може да кажем, че мениджмънта на клуба е разбрал за всички сериозни проблеми около надутата ведомост за заплати и на практика изхвърли почти целия баласт. Чистката не пропусна и младежкия отбор, от който си тръгнаха цели 12 футболисти.

До тук добре. Но, вглеждайки се в количеството пристигнали футболисти, някак си в нас се насажда усещането, че това си е типичния Арсенал, включително по осъществяването на трансфери в края на прозореца. Главният въпрос е кой ще дойде? Клубът вече ясно заяви, че е станал финансово устойчив и е готов да харчи, но две седмици преди края на лятото на "Емирейтс" не се забелязва да е пристигнал играч от световна величина. Напротив - трансферите на редица играчи, свързвани с лондончани се провалиха - някои заради финансови въпроси, а други по непонятни причини.

Цели на сезона:

"Нашият първи трофей - това е място в топ 4", заяви Венгер през зимата и до този момент не се е променило нищо. Тези, които се смеят над думите на французите, могат спокойно да попитат Луис Суарес, защо той иска да отиде именно в Арсенал, където участието в Шампионска лига е пропуск за елита на европейския футбол (друг е въпросът, че отдавна никой не гледа на "артилеристите" като кандидат за спечелване на Шампионска лига или на Премиършип).

Лидер:

Ако трансферната политика на Арсенал ни кара да размишляваме, то по отношение на това, кой ще бъде лидер на отбора не може да има никакви съмнения. След заминаването на Фабрегас Арсенал е отбор без лидери. В голяма степен настроението на "артилеристите" зависи от вдъхновението на Санти Касорла, но испанецът не е лидер. В същото време нека не забравяме, че Санти не успя добре да си почине през лятото заради участието си в Купата на Конфедерациите, така че най-вероятно в първите мачове Джак Уилшър ще се опита да се нагърби с някои отговорности, но може ли да кажем за англичанина, че е лидер?

http://store.picbg.net/pubpic/40/B4/ecbbe7adeab340b4.png
Тактика:

На този етап (със сегашния състав) Венгер ще продължи да използва миналогодишната схема 4-2-3-1 с Касорла зад нападателя и дълбоко разположен Артета. Има и вариант, при който Санти да започва вляво и в хода на мача да се придвижва в центъра, откривайки място за включване на Гибс. Уолкът ще продължи да патрулира отдясно, въпреки желанието му да играе като централен нападател, а мястото на Уилшър ще бъде зад и малко вдясно от Касорла или непосредствено зад Жиру (ако Касорла играе отляво).

Трябва обаче да направим една уговорка: с идването на Суарес или на някоя друга звезда, всичко казано по-горе ще се промени.

Прогноза:

През последните години Арсенал свикна да печели 4-то място в последния момент. Поглеждайки обаче към лагерите на останалите "големи", ние виждаме сериозно подсилване в техните редици и най-вече в основния конкурент на "артилеристите" Тотнъм. Ливърпул също изглежда много по-силен и мотивиран от миналата година, не толкова заради пристигането на някакви звездни играчи, а заради уменията на Роджърс и натрупаният опит.

В този си състав Арсенал не може да се бори за титла, напротив, ако на "Емирейтс не дойдат нови играчи, "артилеристите" почти сигурно ще изпаднат от топ 4 и ще отпаднат на ранен стадий на плейофите в Шампионска лига. Ако все пак Венгер подсили състава (чиято пейка е къса), тогава шансовете на Арсенал за място в четворката стават най-големи в сравнение с Тотнъм и Ливърпул, но за титла отново не може да се мисли.

За да сме обективни обаче, ще кажем, че експертите на ESPN определиха за фаворит за спечелване на титлата Манчестър Юнайтед, а като най-голям конкурент на "червените дяволи" посочиха Арсенал в сегашния му вид. Дали са прави колегите - това ще стане ясно още в първите мачове от новия сезон.

  Сподели
242