Превю на сезона във Висшата лига: Ливърпул


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига: Ливърпул

Наближаващият старт на сезона в английската Висша лига означава, че е дошло време за традиционното превю, в което ще припомним как протекоха трансферните кампании на клубовете, ще оценим какви са възможностите на отборите и ще се опитаме да дадем прогноза за евентуалното представяне на тимовете през сезон 2013/14.

В следващата част на нашия материал сме обърнали внимание на отбор, който не само е оставил името си в историята на Висшата лига, но и в европейската футболна история. Ливърпул! Не просто тим, а институция, без която английския футбол няма да бъде същия.

3 главни интриги на сезона

1. Главната интрига на настъпващия сезон си остава главна вече четвърта година. Специално през настъпващата кампания в помощ на изпълнение на основната задача ще е неучастието на Ливърпул в Лига Европа. Преди два сезона това помогна на Кени Далглиш да участва в два финала от вътрешните първенства. Въпросът е, как ще се възползва Роджърс от ситуацията.

2. Формата и настроението на Луис Суарес. С трансферната сага около уругваеца вече са запознати всички. Получава се един омагьосан кръг - буйният нападател иска да играе в Шампионска лига, но попадането на отбора там в голяма степен зависи от формата на самия Суарес. В същото време Ливърпул ще започне сезона без своята звезда и това само допълва интригата - как ще се справят "червените" без своя голмайстор?

3. Как ще се справи Брендън Роджърс през втората година от пребиваването си на "Анфийлд"? Тук не става дума само за правилното използване на новите лица, а дали специалистът вече е разбрал какво липсва на отбора, как могат да бъдат поправени миналогодишните грешки и как максимално да се използват добрите неща в тима.

Трансфери:

"В своя отбор искам да виждам играчи, които са разочаровани от това, че не попадат дори на резервната скамейка", заяви по-рано през лятото Роджърс, признавайки, че има нужда от 17-18 футболисти, които да се сблъскат с реална конкуренция помежду си и по такъв начин да треперят за местата си.

Ливърпул започна бързо и мощно трансферната си кампания, което през последните години не се бе случвало: Луис Алберто (7 млн), Яго Аспас (8 млн), Симон Миноле (Съндърланд, 9 млн.) и Коло Туре (свободен агент) станаха играчи на мърсисайдци още преди да бъде официално отворен трансферния прозорец. Трябва да кажем обаче, че трансферната кампания на "червените" все още не е завършила и според британските колеги в клуба се търси ляв защитник и футболист от атакуващата линия. Тук ще добавим и за подписването на нов договор с Джерард, което според Роджърс си е равносилно на голям трансфер.

Специалистът много грамотно успя да изпрати няколко по-млади футболисти в други отбори с цел натрупване на опит, като Сусо в Алмерия, Коуди в Шефилд Юнайтед и други. Много се говори за звезди, за гръмки трансфери, но тук ще посочим и работата на клуба на пазара на играчи под 18 години. В академията дойдоха Серхи Каньос от Барселона, Педро Чиривела от Валенсия (капитан на Ла Фурия U17), Кристоф Полгар (МТК), Хърби Кейн (Бристол Сити), Ян Данда (УБА) и други. В момента "червените" разполагат с 19 футболисти под 18-годишна възраст, които не само имат право да играят за първия отбор, но по този начин е създадена безумна конкуренция в младежката възрастова група, което ще даде своите плодове до 2-3 години.

Добрият полъх откъм "Анфийлд" е също така адекватната реакция на ръководството на "изявите" на Суарес - очевидно е, че "червените" са си научили урока от сагата с Торес и отказвайки да търсят звезден нападател в последните дни на трансферния прозорец заеха ясна и непоколебима позиция относно уругваеца.


Цели на сезона:

"Шампионска лига без Ливърпул е като хубаво парти без вино", беше казал Рой Евънс.

Още един сезон на "Анфийлд" без Шампионска лига ще е провал за клуба и за запалянковците. Ако през миналата година Брендън Роджърс сработваше, изучаваше и строеше отбора без да преследва определени цели, тази година Ливърпул ще се бори за топ 4.


Лидер:

С напускането на Джейми Карагър пред Брендън Роджърс се появи сложната задача с назначаването на нов вице-капитан. Това трябваше да бъде човекът, който щеше да замени Стивън Джерард на терена и в съблекалнята. Всъщност, отговорът на този въпрос не закъсня - малко след като Барселона отправи оферта за Агер, Ливърпул обяви, че датчанинът става втория човек в отбора след Джерард, с което бе даден и отговор на щенията на каталунците.

Говорейки за лидери, не е ли време да споменем и името на Фелипе Коутиньо? Докато Суарес размишлява за Шампионска лига, младият бразилец във всеки един мач вкарва гол или се отчита с асистенция. Дали след 2-3 години това няма да бъде новият лидер на мърсисайдци?


Тактика:

През миналия сезон Ливърпул създаде 546 шанса за гол, което е най-добър показател сред всички отбори в топ 5 на първенствата в Европа (втори е Реал Мадрид 532, а трети Ювентус 522). Не е ли това достатъчно основание да твърдим, че отбор с такава статистика не играе лошо? А оттам и да предположим, че Роджърс няма да предприеме големи изменения и ще използва същия състав, както през миналия сезон?

Схемата, която най-вероятно ще използва Роджърс, ще е 4-2-3-1. До октомври, когато Суарес няма да играе, вероятно атаката ще се води от Стъридж, а по крилата ще видим Коутиньо и Аспас. Зад тримата атакуващи футболисти ще се разположи Джерард, а в опорната зона ще бъдат Лукас и Алън, като бразилецът ще е по-близо до зашитата, чиито център ще бъде изграден от Агер и Туре.

Когато Суарес се завърне, вероятно уругваецът ще играе изтеглен по-назад, между двете крила, което означава, че с включването на Джерард и Лукас в средата на терена, отпадането на Алън от титулярния състав изглежда напълно логично. Но като цяло, очакванията са, че Брендън Роджърс ще изненада феновете на Ливърпул с различни постройки и тактически схеми.

Прогноза:

Напълно е във възможностите на Ливърпул да завърши сезона на 5-то място и то да го направи без напрежение. Отборът може да се класира и в топ 4, но за попадане в Шампионска лига нещата не зависят само от мърсисайдци. За разлика от миналата година обаче, този сезон шансовете пред Ливърпул са много по-големи, оптимистични и реалистични.

  Сподели
191