Превю на сезона във Висшата лига: Средняците


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига: Средняците

Наближаващият старт на сезона в английската Висша лига означава, че е дошло време за традиционното превю, в което ще припомним как протекоха трансферните кампании на клубовете, ще оценим какви са възможностите на отборите и ще се опитаме да дадем прогноза за евентуалното представяне на тимовете през сезон 2013/14.

В следващата част на нашия материал сме обърнали внимание на онези отбори, които смятаме, че ще се борят за своето оцеляване през следващия сезон, така че тук също много трудно може да намерим реални претенденти за титлата. Но Висшата лига е най-популярното първенство на планетата, а магията за това се крие не толкова в традициите, колкото с високата си конкуренция на всички нива, което не изключва да видим някой от тези отбори и в първата половина на таблицата за класиране.

File:West Bromwich Albion.svg
УБА

Сезон 2012/13: 8-мо място

Три главни интриги на сезона:

1. Как ще се отрази трансферната политика на клуба върху резултатите на отбора? Пристигането на Анелка със сигурност ще увеличи продажбите на фланелки, но това ще помогне ли на "дроздовете" да подобрят или запазят резултатите си от миналия сезон?

2. Ще може ли най-после да си тръгне Питър Одемвинге? Всички помним една от най-комичните ситуации в английския футбол, когато в последния ден на трансферния прозорец нигериецът чукаше по затворените врати на офиса на КПР.

3. От 49 точки, които УБА спечели през миналата си кампания, 33 бяха заработени през първата част на сезона. На практика "дроздовете" влошиха показателите си през новата година и ако вземем резултатите само през втората част на сезона - УБА щеше да изпадне. Как смята да работи Стив Кларк през своя втори пълноценен мандат като мениджър? Ще се справи ли с предизвикателството на синдрома "втори сезон"? Засега специалистът се представи чудесно: не харчеше много пари, прояви тактическа гъвкавост, поддържаше добра атмосфера в клуба, винаги излъчваше спокойствие и много умело общуваше с пресата. Ако Кларк повтори всичко това, той ще бъде забелязан от грандовете. Не за да бъде назначен за помощник на някой от мениджърите, а за да поеме отбора на някой голям клуб.


Трансфери:

- пристигнали: Никола Анелка (Шанхай, безплатно), Диего Лугано (ПСЖ, безплатно), Горан Попов (Динамо Киев, под наем).

- заминали: Гонсало Хара (Нотингам Форест, безплатно), Джеймс Хертс (Кроули), Джеръм Томас (Кристъл Палас, безплатно), Марк-Антуан Фортюн (Уигън, безплатно).

Лошата новина е загубата на Ромелу Лукаку, който се прибра в Челси. Добрата е, че УБА успя да запази останалите си полезни играчи и привлече опитния Никола Анелка.

Цел на сезона: "Много трудно ще бъде да подобрим миналогодишния си резултат, но именно това трябва да бъде нашата цел. Ние трябва да играем в евротурнирите. Имаме добро ядро, което съвсем малко трябва да бъде подсилено", заяви наскоро Шейн Лонг.

Лидер: Крис Брант

Тактика: През миналия сезон Кларк даде да се разбере, че той няма любима тактическа схема и по този начин много обърка противника. "В някои мачове ми се иска да играя с двама нападатели, понякога се налага да използвам трима атакуващи футболисти, но има и срещи, в които отборът трябва да брани вратата си с постройка 4-5-1", беше казал Кларк през пролетта. Нека си спомним, че УБА излезе срещу Сити и със схема 3-5-2, така че това е още едно потвърждение да разбираме за тактическите постройки на Кларк в хода или малко преди самия мач.

Прогноза: Много трудно ще бъде за УБА да повтори миналогодишното си класиране, което е рекорд за клуба. Вероятно "дроздовете" ще влошат представянето си, но не толкова, че са станали по-слаби, колкото заради засилената конкуренция. 10-то място.

File:West Ham United FC.svg
УЕСТ ХЕМ

Сезон 2012/13: 10-то място

Три главни интриги на сезона:

1. Ще се впишат ли успешно в Уест Хем бегълците от Ливърпул? Дали връзката Анди Керъл - Кевин Нолан няма да реанимира високия нападател? А дали Даунинг няма да покаже истинския си потенциал на новото си работно място?

2. Ще се превърне ли Сам Алърдайс в топ мениджър? Няма да сравняваме "Големия Сам" с Марк Хюз, но с какво е по-лош наставникъа на "чуковете" от Рой Ходжсън? Единственото петно в биографията на Алърдайс е работата му в Нюкасъл, но ако се замислим, по онова време там имаше неадекватен собственик, ругаещи се помежду си играчи и фенове, които виждаха в Шиърър месия. Ако Сам постигне с Уест Хем същите резултати като миналогодишните, няма съмнение, че следващото му работно място ще е в топ отбор.

3. Ще стане ли Рейвъл Морисън играч от титулярния състав или младежът ще е поредният погубен талант?

Трансфери:

- пристигнали: Анди Керъл (Ливърпул, 17.5 милиона паунда), Разван Рац (Шахтьор, безплатно), Адриан (Бетис, безплатно), Даниел Уайтхайд (Стокпорт), Алу Диара (Рен, край на наема).

- заминали: Карлтън Коул, Гари О'Нийл, Деклан Хънт, Робърт Хол (Болтън, безплатно), Емануел Погатец (Волфсбург, край на наема).

Цел на сезона: Смешно е да мислим, че Уест Хем ще се бори за оцеляването си, не по-малко комично е да предполагаме, че "чуковете" могат да се съревновават за евротурнирите. Предполага се, че целта е да бъде повторено миналогодишното постижение.

Лидер: Уинстън Рийд


Тактика: Популярната през миналата година 4-2-3-1 носеше успехи и нямаме никакви основания да предполагаме, че нещо би се променило през новия сезон.


Прогноза: 12-то място.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/72/Swansea_City_AFC_logo_(100th_anniversary).svg/200px-Swansea_City_AFC_logo_(100th_anniversary).svg.png
СУОНЗИ СИТИ

Сезон 2012/13: 9-то място

Три главни интриги на сезона:

1. Как ще се справи Суонзи на два фронта? През миналата година уелсците достигнаха до невероятен връх в своята история, печелейки Купата на Лигата, а с това и правото да играят в евротурнирите. Това обаче е нож с две остриета, защото "лебедите" имат всички основания да претендират за място в топ 6, но как ще се отрази участието им в Лига Европа?

2. С прогреса на Суонзи станахме свидетели и на израстването на мениджъра на отбора Михаел Лаудруп. Датчанинът не само не развали всичко изградено до пристигането си, но направи от "лебедите" един гъвкав и универсален отбор, способен да се нагажда към съперника. Откри Мичу и накара играчите си да играят по-динамично, но какво ново да очакваме сега от мениджъра? Какви изненади и подводни камъни за противника е приготвил Лаудруп? Впрочем, още този уикенд ще получим част от отговора на този въпрос, когато на "Либърти" пристигнат шампионите. Според Мойс, това не е най-доброто място за начало на сезона.

3. Бони ли е следващото откритие на Лаудруп?


Трансфери:

- пристигнали: Каняс (Бетис), Лама (Осасуна, под наем), Де Гузман (Виляреал, под наем), Амат (Еспаньол, 2.5 милиона паунда), Забрет (Домжале), Гогич (Олмпиакос, свободен агент), Посуело (Бетис), Шелви (Ливърпул, 5 млн.). Бони (Витес, 12 мл;н.), Мийд (Арсенал, свободен агент).

- заминали: Гауер (Чарлтън, свободен агент), Бартли (Бирмингам, под наем), Тейт (Йовил, под наем), Едуардс (Сент Джонстън, под наем), Агустиен.


Цел на сезона: Повторение на миналогодишното класиране, достойно представяне в Лига Европа.

Лидер: Ашли Уйлямс

Тактика: 4-4-1-1 или 4-5-1, но нека не си правим илюзии за втората формация, че е защитна. При нея ролята на крилата в атакуващ план е огромна и много често може да се види, че "лебедите" атакуват дори с трима нападатели.

Прогноза: Участието на Суонзи в Лига Европа е единствената пречка да твърдим, че уелсците ще завършат сезона в топ 6. Но 7-то място е напълно във възможностите на отбора.

File:Newcastle United Logo.svg
НЮКАСЪЛ ЮНАЙТЕД

Сезон 2012/13: 16-то място

Три главни интриги на сезона:

1. Ще излезе ли Нюкасъл от колапса, който преживя през миналата година? Падението на "свраките", които след борбата си за Шампионска лига през кампанията 2010/11, по време на миналия сезон се бореха за мястото си в елита бе неприятен сюрприз за всички. Какъв Нюкасъл ще видим този път?

2. Колко пъти през новия сезон ще виждаме на терена десет полеви французи в състава на Нюкасъл?

3. Кога най-после Майк Ашли ще спре да се меси във футболните работи на клуба? Няма съмнение, че изгонването на Ламбиас и привличането на Кинеър говорят освен за недоверие към Алън Пардю, но и за пряка намеса на собственика на собственика в делата на отбора. Остава само да видим докъде ще бъде тази намеса и как ще се отрази на резултатите на тима.

Трансфери:

- пристигнали: Кемен (Мец), Реми (КПР, под наем)

- заминали: Симпсън (КПР, свободен агент), Пърч (Уигън, 0.75 милиона паунда), Харпър (Хъл Сити, свободен агент), Хупър, Абейд (Панатинайкос, под наем), Таверние (Шросбъри, под наем), Фъргюсън (Бирмингам Сити, под наем).


Цел на сезона: Класиране в първата половина на таблицата.

Лидер: Нюкасъл е един от онези малко отбори, при които във всяка линия има по един лидер. Крул, Колочини, Кабай, а от този сезон най-вероятно и Реми.

Тактика: През миналия сезон Пардю използваше най-често 4-4-2, а в домакинските си мачове и 4-2-3-1. Вероятно специалистът ще продължи залага на тези тактически постройки, с по-малко или по-голямо използване на крилата.

Прогноза: С този си състав Нюкасъл няма как да повтори миналогодишното фиаско, напротив, "свраките" имат сили да се преборят за топ 8, още повече, че сега няма да си отклоняват вниманието с участие в Лига Европа.

File:Aston Villa.svg
АСТЪН ВИЛА

Сезон 2012/13: 15-то място

Три главни интриги на сезона:

1. Ще продължи ли Бентеке да демонстрира голмайсторските си умения или белгиецът е "играч за един сезон"?

2. Превърна ли се Вила в опитен отбор и най-важното - тимът научи ли се да издържа на удари? През миналата година съставът на бирмингамци бе най-млад в Лигата, което обяснява и проблемите, с които се сблъска отбора, както и това, е Ламбърт започна да гради Астън Вила буквално върху отломките, които остави предшественикът му.

3. Как ще се представи датската връзка и не сгреши ли Ламбърт, привличайки Окоре и Хелениус?

Трансфери:

- пристигнали: Тонев (Лех, 2.5 милиона паунда), Бакуна (Грьонинген, 3 млн.)Окоре (Нордселанд, 4 млн.), Хелениус (Олборг, 1.2 млн.), Луна (Севиля, 2 млн.).

- заминали: Макун (Рен), Лихай (Нотингам Форест, свободен агент), Холмън (Ал Насър, свободен агент), Мелвин (Нотс Каунти, свободен агент), Уйлямс (Бристол Сити, свободен агент), Камерън (Торки, свободен агент), Дън (КПР, свободен агент).

Цел на сезона: Място в средата на таблицата за класиране, изграждане на отбора.

Лидер: Рон Влаар


Тактика: Не е ясно каква тактическа постройка ще избере Ламбърт за новия сезон, но в контролите шотландецът се спря на 4-4-1-1 и 4-2-3-1. През миналата година Пол често използваше и схема 4-5-1, но така или иначе не трябва да очакваме от бирмингамци да играят с двама нападатели.


Прогноза: Астън Вила вероятно ще се превърне в откритието на шампионата. Тук са събрани много талантливи младежи, които също така са много дисциплинирани, а запазването на Бентеке и привличането на Жорес Окоре само идва да подсили подозренията, че Вила ще финишира с първата половина на таблицата за класиране.

  Сподели
185