Превю на сезона във Висшата лига: Манчестър Сити


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига: Манчестър Сити

Наближаващият старт на сезона в английската Висша лига означава, че е дошло време за традиционното превю, в което ще припомним как протекоха трансферните кампании на клубовете, ще оценим какви са възможностите на отборите и ще се опитаме да дадем прогноза за евентуалното представяне на тимовете през сезон 2013/14.

В следващия материал ще обърнем внимание на един от отборите, които са сочени за един от кандидатите за шампионската титла.

3 главни интриги през новия сезон

1. Роберто Манчини загуби финала за Купата срещу Уигън, провали се тотално в Европа и редовно радваше пресата с изнасяне на проблемите от клуба. Но италианецът донесе на Сити първа титла за половин век и поради този факт стана любимец на феновете. На негово място дойде Мануел Пелегрини, който засега не е възприеман добре от привържениците на "гражданите". Интересно ще е да видим по какъв начин чилийският специалист ще си осигури благоразположението на запалянковците.

2. Главната причина за уволнението на Манчини е ясна - тотален провал на тима в Шампионска лига, където стотиците милиони не успяха да спасят отбора дори от неуспех срещу Аякс. Пелегрини обаче е известен с това, че умее да постига успехи в Ервопа с малки отбори, първо с Виляреал, а след това с Малага. Какво ще се получи през този сезон и ще достигне ли най-после Сити до плейофи в Шампионска лига?

3. През последните години Един Джеко се превърна в играч, който успешно се включва като резерва и на няколко пъти спаси отбора си, надсмивайки се зад гърба на Манчини. Сега Пелегрини даде да се разбере, че смята да се довери в пълна степен на босненския национал. Следва въпрос: ще се справи ли Джеко с ролята си на титуляр?

Трансфери:

Дойдоха: Хесус Навас (Севиля 14.9 милиона паунда), Фернандиньо (Шахтьор, 30 млн.), Стеван Йоветич (Фиорентина, 22млн.), Алваро Негредо (Севиля, 20 млн.).

Заминаха: Уейн Бридж (Рединг, безплатно), Коло Туре (Ливърпул, безплатно), Роке Санта Крус (Малага, безплатно), Карлос Тевес (Ювентус, 12 млн. паунда), Майкон (Рома, 3 млн.)

Сити похарчи десетки милиони за подсилване на състава, но дали са оправдани покупките, това ще се разбере още в първите срещи на отбора. Относно продажбите, с тях бяха съществено намалени разходите за работната заплата в клуба, освен това на "Етихад" се освободиха от конфликтния Тевес, изпращайки го в слънчева Италия, както и от качващия килограми Майкон.

Цел на сезона:

"Знам, че последните два сезона в Шампионска лига не се развиха по най-добрия начин и смятам да подобря това. Но това не е единственото нещо - аз ще се постарая да спечеля още една титла във Висшата лига", заяви Пелегрини.

Имперските планове на чилиеца означават победа в Премиършип и класиране за плейофите в Шампионска лига.

Лидер:

Венсан Компани си остава класен капитан и още по-класен защитник. Пабло Сабалета е играч, който 90 минути няма милост към съперника, но не жали и себе си. Давид Силва внася огромен креатив в атаката. Играчът обаче, без който Сити не може е Яя Туре. Ивоариецът не е млад, но той е все така умен, гъвкав в тактическо отношение и готов на всичко.

http://store.picbg.net/pubpic/2D/8D/aebffdec4d502d8d.png
Тактика:

С новите футболисти класата на Сити се повиши и това няма как да не се види: Фернандиньо ще притесни Туре, Навас ще даде ширина на атаката, Йоветич може да играе в центъра на нападението, но и на фланга, а Негредо може да изненада с нелоша техника.

Манчини изпробва различни схема на игра, но почти винаги неуспешно. Ако погледнем мачовете през лятото, ще видим, че Пелегрини нито един път не излезе с трима защитника, поради това най-вероятно чилиецът ще заложи на схема 4-2-3-1. При нея се очертават в центъра на отбраната да играят Компани и Лескът (Настасич), на фланговете на защитата Сабалета и Клиши, а в опорната зона мениджърът ще заложи на Фернандиньо и Туре, като Яя ще е по-изнесен вдясно и към центъра, а бразилецът ще е по-близо до защитата. Относно атакуващите полузащитници, Силва и Насри ще се разположат по крилата, а между тях и зад нападателя Джеко ще се сменят Агуеро и Йоветич. Остава да видим и по какъв начин ще бъдат използвани Навас и Милнър - Пелегрини има избор и поради това думите му, че се нуждае от подсилване на състава звучат много смешно.

Прогноза: Едно от първите три места. Може би вероятността да бъде спечелена титлата е около 25%. Толкова са и шансовете за второто и третото място.

  Сподели
194