Превю на сезона във Висшата лига: Новаците


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига: Новаците

Наближаващият старт на сезона в английската Висша лига означава, че е дошло време за традиционното превю, в което ще припомним как протекоха трансферните кампании на клубовете, ще оценим какви са възможностите на отборите и ще се опитаме да дадем прогноза за евентуалното представяне на тимовете през сезон 2013/14.

В първата част на нашия материал едва ли ще намерим реални претенденти за титлата, тъй като тук сме обърнали внимание на новите членове на Висшата лига, а както знаем, тяхната основна задача по-скоро се състои в това, как да оцелеят в елита, отколкото да спечелят короната.

http://images1.wikia.nocookie.net/__cb20130601183715/logopedia/images/d/df/Crystal_Palace_FC_logo_(introduced_2013).png
КРИСТЪЛ ПАЛАС

Сезон 2012/13: победа в плейофите на Чемпиъншип

Три главни интриги на сезона:

1. Главната интрига за Палас е свързана със съдбата на отбора. Йън Холуей отново успя да спечели плейофите в Чемпиъншип. Ще може ли бившият наставник на симпатичния Блекпул от 2011 година този път да спаси отбора си от изпадане? Може би с "орлите" нещата ще са по-различни?

2. Кевин Филипс. 40-годишният играч няма да бъде основна ударна сила на Палас, но със своята мъдрост и опит той ще е полезен на отбора си. През миналата година Кевин реализира най-бързия хеттрик в лигата, освен това се превърна в най-възрастния играч, който е вкарвал за Кристъл Палас. Какви рекорди предстои да постави ветеранът?

3. Палас се раздели с Клайн, Заха и Мозес. С голяма увереност може да предположим, че след края на сезон 2013/14 ще бъде продадена още една звезда на "орлите". Коя обаче ще бъде тя: Джони Уилямс или Дуайт Гейл? А може би някой друг?


Трансфери:

- пристигнали: Хосе Кампаня (Севиля. 1.8 млн.паунда), Дуайт Гейл (Питърбро , 4.7 млн.), Кевин Филипс (Блекпул, безплатно), Джером Томас (УБА, безплатно), Стивън Доби (Брайтън, 870 000), Елиот Гранден (Блекпул, безплатно), Маруан Шамак (Арсенал).

- заминали: Алекс Мероу (Блекбърн, безплатно), Джърмейн Истър (Милуол, безплатно), Джейсън Бентън (МК Донс, под наем), Андре Мориц (свободен агент), Аруна Диндан (свободен агент), Антонио Педроса (край на наема).

Цел на сезона: За последно Палас игра в елита през сезон 2004/05 и не успя да се задържи. Сега целта е повече от банална: "орлите" ще се опитат да не попаднат в числото на неудачниците, които ще изпаднат от Висшата лига.

Лидер: Майл Йединак

Тактика: Най-често ще виждаме "орлите" да играят със схема 4-2-3-1.

Прогноза: Тежка борба за оцеляване. Ако сме по-конкретни - 18-то място.

File:Hull City.svg
ХЪЛ СИТИ

Сезон 2012/13: 2-ро място в Чемпиъншип

Три главни интриги на сезона:

1. Ще започне ли Хъл да реализира положенията си за гол? През миналата година това бе основният проблем пред "тигрите", като Хъл изобщо не играеше отбранително, напротив, отборът ще бъде запомнен с постоянните си атаки и многото пропуски.

2. Ще запомним ли този Хъл както онзи преди три години, който отъждествявахме с безстрашие?

3. Как ще се справи отбор изграден от ветерани?


Трансфери:

- пристигнали: Стив Харпът (Нюкасъл, безплатно), Алън Макгрегър (Бешикташ, 1.5 милиона паунда), Къртис Дейвис (Бирмингам, 2.3 млн.), Ахмед Елмохамади (Съндърланд, 2 млн.), Мейнор Фигероа (Уигън, безплатно), Джордж Бойд (Питърбро, безплатно), Яник Сагбо (Евиан, 1.5 млн), Дани Греъм (Съндърланд, под наем).

- заминали: Кори Еванс (Блекбърн, 0.7 млн), Джей Симпсън (свободен агент), Анди Доусън (Скънторп, безплатно), Сейи Олофинджана (свободен агент), Пол Маккена (свободен агент), Джек Хобс (Нотингам Форест, наем), Том Кейрни (Блекбърн, наем).

Цел на сезона: Оцеляване в елита.

Лидер: Роберт Корен

Тактика: Тактиката ще е старата и изпитана 3-5-1-1, но не е изключено да станем свидетели и на 4-3-3. И при двете Куин и Майлър ще бъдат в опорната зона, но при втората Фигероа и Елмохамади ще играят изтеглени по-назад. Бойд ще виждаме по-често при схема с трима нападатели, Брайди пък при втората ще може да играе както на фланга, така и в центъра на полузащитата.

Прогноза: Без шанс за спасение: 20-то място.

File:Cardiff City Crest.svg
КАРДИФ СИТИ

Сезон 2012/13: 1-во място в Чемпиъншип

Три главни интриги на сезона:

1. Уелското дерби в елита! Само човек, който не е навътре в нещата с английския футбол, не знае за какво става дума. Смята се, че след противопоставянето между Ливърпул и Манчестър Юнайтед, уелското дерби е най-ожесточеното по своя характер и антагонизъм британско дерби. Как иначе бихме си обяснили историята с преследваните в морето фенове на Кардиф през 1988 година?

2. Ще се превърнат ли "лястовичките" в "дракони"? Или да го кажем така - ще продължи ли възходящото развитие на Кардиф по подобие на другия уелски тим Суонзи?

3. Какво да очакваме от нападението на Кардиф, което е странна симбиоза от вечно контузения Кемпбъл и новото попълнение Корнелиус (който вече се контузи)?

Трансфери:

- пристигнали: Корнелиус (Копенхаген, 7.5 млн. паунда), Брейфорд (Дарби, 1.5 млн.), Мур (Брентфорд), Колкър (Тотнъм, 8 млн.), Гари Медел (Севиля, 9 млн.).

- заминали: Париш (Бристол, свободен агент), Хелгюсон (свободен агент), Макфейл (свободен агент), Нюджент (Брентфорд, под наем).

Цел на сезона: За всеки новак тя е оцеляване в елита.

Лидер: Питър Уитингам

Тактика: Тактиката вероятно ще е 4-2-3-1, но през миналия сезон Кардиф игра и с 4-4-2. Не е изключено при гостуванията уелсците да използват един нападател, но за сметка на това да насищат средата на терена с много футболисти.

Прогноза: Борба за оцеляване, с огромен шанс да завърши сезона извън опасната зона. 16-то или 17-то място е напълно реалистично.

  Сподели
335