Сър Алекс: Висшата лига на Англия няма равна на себе си в Европа


Н. Гавазов

Сър Алекс: Висшата лига на Англия няма равна на себе си в Европа

Бившият мениджър на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън смята, че за повече от 26 години работа на "Олд Трафорд" английският футбол е постигнал впечатляващ прогрес. Както е известно, през месец май 71-годишният шотландец обяви за оттеглянето си в пенсия. По такъв начин бе сложен край на ерата "Фъргюсън", която обаче не премина напразно - както за Юнайтед, така и за целия английски футбол.

"Английският футбол стана значително по-добър, отколкото той бе преди 26 години. В лигата клубовете не притежаваха стадионите, а развитието на младежите дори не наподобяваше на сегашното. Контролиращите правата за телевизионните предавания не можеха да продават зад граница, запалянковците не се държаха по подходящия начин, а интересът на правителствата към футбола бе негативен", заяви Сър Алекс.

"Има хора с розови очила, които си мислят, че поколение по-рано футболът бе по-забележителен, но носталгията само предизвиква странни трикове с ума и нищо повече. Тогава ролята на футбола в културата на страната бе незначителна. Беше много срамно", каза още шотландецът.

"Сега тук има много силна конкуренция, която отделя тази лига на фона на останалите първенства в Европа. Качеството и зрелищността на футбола във Висшата лига расте с всяка измината година. Става се по-трудно да печелиш титли, да намираш правилното съчетание на играчите, младежите, опита и настройката", допълва специалистът.

"Висшата лига е позната по целия свят със своята страст, осведоменост на феновете и атмосфера на стадионите. Не само на "Олд Трафорд" - отидете на "Гудисън Парк", Сейнт Джеймсис", Анфийлд" и "Уайт Харт Лейн", където винаги ще наблюдавате фантастична подкрепа. Тази част от историята и традицията на английския футбол осигуряват сегашния успех. Аз ще скучая по всичко това", завърши Сър Алекс.

 

  Сподели
190