Контрол на ситуацията


Н. Гавазов

Контрол на ситуацията

Независимо от поведението си, което няма нищо общо с това на истински английски джентълмен, нападателят на Ливърпул Луис Суарес продължава да бъде апетитна хапка през настоящото трансферно лято. Снощи в медийното пространство се появи информация, че Арсенал готви втора оферта за уругваеца, с което се надява да изкуши и убеди мърсисайдци да се разделят с Луис.

Какво е бъдещето на Суарес и къде може да се окаже нападателят през новия сезон?

Истинските нападатели във футбола, тези за които сме свикнали да говорим, че притежават "инстинкт на убиец" са много малко, може би са единици и поради това винаги са били главни участници в най-различни схеми, повечето от които със съблазнителни перспективи. Особено силно това важи за играчи, чиито отбори се намират далече от попадане в Шампионска лига, а в момента именно това представлява Ливърпул, където мелодията от най-престижния европейски турнир отдавна се слуша само по телевизията.

Разсъждавайки по темата Суарес, трябва много дебело да подчертаем, че уругваецът не е нито Джерард, нито Карагър. Южноамериканецът не е сърцето на отбора и при цялата любов на дъщеря му към "червените", Луис едва ли ще чака още две или три години да бъде изграден победоносен тим. Моите уважения към феновете на мърсисайдци, но амбициите на уругваеца се намират на по-високо ниво от сегашните възможности на Ливърпул, а срокът на очаквания прелом на "Анфийлд" отдавна чука на вратата - Луис е на 26 години, в разцвета на своите сили, който няма да е вечен.

По всичко изглежда, че на "Анфийлд" прекрасно разбират ситуацията и доказателство за това е изказването на Брендън Роджръс, че Ливърпул контролира ситуацията със Суарес. Тези думи означават само едно - "червените" са готови да загубят своя голмайстор и то така, че да не пострадат от раздялата.

Първо, бе привлечен Яго Аспас от Селта, Луис Алберто също пристигна, макар че той най-вероятно ще бъде дълбока резерва. Не бива да забравяме за Фабио Борини, освен това Стъридж няма да е вечно контузен и по всичко изглежда, че ще се включи в началото на сезона. Казаното по-горе показва, че заминаването на уругваеца няма да се превърне в шок за Ливърпул. Разбира се, класата си е класа, но на практика Роджърс има избор от различни изпълнители, а и нека да признаем - "червените" със Суарес са по-предсказуеми, отколкото без своя голмайстор.

Първата точка от ситуацията със Суарес е ясна, но втората е още по-очевидна. Разделяйки се с нападателя, Ливърпул ще направи така, че да не подсили преките си конкуренти - преди няколко дни Арсенал получи отказ, същото ще се случи и с втората предполагаема оферта на лондончани, а нека феновете на "артилеристите" не си правят илюзии, защото дори и трета оферта да изпрати Венгер за уругвайския национал, французинът ще се сблъска с отказа на Ливърпул. Впрочем, всичко това най-вероятно го знае и мениджъра на Арсенал.

Челси? Да, има вероятност Суарес да се окаже в другата част на Лондон, но дали наистина е възможно да се случи това? Ако вярваме на думите на играча, че натискът от английските медии е основната причина за желанието му да напусне Острова, то ситуацията с нищо няма да се подобри и на "Стамфорд Бридж". Нещо повече, Луис ще пропусне старта на сезона заради дисквалификация, която е в резултат на ухапването му на Бранислова Иванович. Едва ли Иванович и компания изгарят от желание да видят Суарес в редиците си.

От всичко казано по-горе, няма как да не повярваме на Роджърс, че Ливърпул напълно контролира ситуацията със Суарес, който изглежда, че трябва да започне своя нов живот на някое друго място, например в Примера дивисион и по-конкретно в Реал Мадрид. Далече от конкурентите на мърсисайдци и много близо до манталитета на останалите футболисти в шампионат, в който липсва онази нетърпимост към симулациите.

Изводът, който може да направим е, че ако стремежът на Суарес да смени обстановката е истински и всичко казано не са обикновени думи, то в интерес на Ливърпул е да продаде звездата си, защото едно продължаване на сътрудничеството в тежки условия само би влошило атмосферата в колектива на Роджърс и би попречило на плановете на мениджъра за достойно представяне през новия сезон. Това всъщност е контролът на ситуацията, за който говори Брендън. Не е ли вече време феновете на "червените" да се сбогуват със своя доскорошен кумир?

 

  Сподели
279