Дейвид Гил се прости с Манчестър Юнайтед


Н. Гавазов

Дейвид Гил се прости с Манчестър Юнайтед

Напускайки поста изпълнителен директор на Манчестър Юнайтед, след като бе избран за член на Изпълнителния комитет на УЕФА, Дейвид Гил се прости с клуба чрез официалния сайт на "червените дяволи" и също така изрази своята увереност в успеха на тандема Дейвид Мойс - Ед Удуърд.

"Проведох тук фантастични 16 години, десет от тях бях изпълнителен директор. За мен бе чест да се трудя заедно със Сър Алекс и всички наши сътрудници. Не искам да поглеждам назад, защото съм свикнал да гледам само напред, но на мен много ми хареса да работя тук, а шампионските титли спечелени през тези години са значим опит. Надявам се, че през следващите години ще виждам, как отборът ще продължава да печели трофеи.

Заех своя пост през 2003 година и през следващата година Арсенал стана шампион, след това Челси под ръководството на Жозе Моуриньо два пъти спечели титлата. Обсъждахме ситуацията със Сър Алекс и Карлос Кейрош и чувствахме, че трябва да променим отбора. Победата през сезон 2006/07 бе много важен момент и в скоро време спечелихме още една титла през 2008 година.

Също така е невъзможно да бъде забравена тази вечер в Москва. Длъжен съм да поднеса извиненията си на Сеп Блатер и Мишел Платини за бурното си празнуване на нашата победа. Но в това е очарованието на клуба, който много пъти ми е давал повод за гордост.

Разбира се, направихме много неща, като например, разширихме стадиона и преустроихме базата в Карингтън, но все пак Юнайтед е това, което се случва на терена.

Много неща научих от Сър Алекс и между нас се развиха блестящи отношения. Познавам го от 1997 година. Винаги сме искали да направим този отбор по-добър и аз се стараех да изпълнявам всичко, което той мислеше. През годините отношенията ни прераснаха в дружба, на която аз държа и се гордея с това.

Ед Ууърд заема мястото ми и той има всичко, за да се справи с работата. С удоволствие ще му окажа всякаква помощ относно трансферите и по други въпроси. Те с Дейвид ще работя заедно и сам ще решават какво е нужно на отбора. В тази връзка смятам, че перспективите са отлични и съм убеден, че те прекрасно ще се сработят.

Какво да посъветвам своя наследник? Добър въпрос. Мисля, че важното е да запази ценностите и духа на Манчестър Юнайтед, да запази семейната атмосфера, която съществува, независимо от това, че клубът отдавна е станал глобална международна марка. Много е важно да бъде запазена атмосферата, но не бива да се забравя, че трябва да бъдем успешни в спорта и бизнеса. Ед отдавна работи в клуба и прекрасно разбира всичко.

Много е важно да се следи за баланса между спорта и бизнеса. Във футбола постоянството е много малко - през един сезон постигаш успехи, а през друг сезон може да се сблъскаш с неуспехи, но важното е да не се отива към крайностите и да се контролират емоциите, без значение дали побеждаваш или губиш.

Много е важно също така да се разбере, че Манчестър Юнайтед съществува от 1878 година, а ние сме само временни пазители на традициите. Всичко, което трябва да направим е оставим клуба в най-добро състояние на своя приемник, който ще го изведе на друго, по-високо ниво", завърши Гил.

 

  Сподели
266