Пет неща, които научихме от дванадесетия кръг на Висшата лига


Н. Гавазов

Пет неща, които научихме от дванадесетия кръг на Висшата лига

В разгара на поредният кръг на Шампионска лига, ние ще се върнем няколко дни назад, за да си припомним, как Адебайор успя да си върне любовта на феновете на Арсенал, как Сър Алекс си върна паметта и ще почетем месец ноември - нелюбимият на Челси.

1. Адебайор отново е кумир на феновете на Арсенал

След приказното начало в последното дерби на Северен Лондон, запалянковците на Арсенал не само простиха предателството на Адебайор, но някои ще си спомнят за него с топли чувства - до следващото дерби. Нападателят най-напред се смя - вкара гол на „Емирейтс", а отборът му мачкаше домакините. Емануел обаче прегоря в този мач, който за него бе много важен (не само за двата клуба, а също така лично за Адебайор). Осем минути след началото на приказката, тя свърши неочаквано - героят за Тотнъм остави отбора си с човек по-малко. На практика, с необмисленото си влизане, Адебайор стана съавтор на всичките пет гола, които Арсенал наниза в мрежата на нещастния Уго Лорис.

2. Сър Алекс си спомни, кой е Антъни Пилкингтън

Няколко дни преди визитата в Норич, обсъждайки този отбор, Сър Алекс си призна, че не може да си спомни за Антъни Пилкингтън, един от лидерите на „канарчетата", който през сезон 2004/05 играеше за младежкия отбор на Юнайтед. В това няма нищо учудващо, тъй като не можеш да помниш всички момчета идващи и отиващи си от такъв голям клуб. Но Сър Алекс е известен със страхотната си памет, поради това подобна амнезия на шотландеца би могла да обиди Пилкингтън. Шегата настрана, но именно Антъни вкара във вратата на Юнайтед красив гол, който позволи на Норич да постигне победата над един от лидерите. Интересното е, че Крис Хютън победи на свой терен Арсенал и Юнайтед, а отборът му си спечели уважението на всички.

3. Ноември - лошият месец за Челси

На практика, през този сезон и втората половина на октомври се оказа лоша за Челси. Неясно поради какви причини, но именно в този период мощният тим на „аристократите" влошава своето представяне и започва да реди резултати, които само отчайват неговите фенове и водят до уволнения на мениджъри. Подобно нещо се случи със Сколари, в по-предишния сезон Анчелоти победи един път от осем срещи, а Вилаш-Боаш миналата година регистрира четири поредни загуби в този период. От синдромът „Ноември" не успя да избяга и Роберто Ди Матео - от непобедимия отбор през септември, радващ с приятна за окото игра, почти не остана и спомен. На всичкото отгоре се появиха и съобщения за скандали вътре в съблекалнята, Петер Чех нападна защитата пред себе си, Торес отново не може да бележи, а снощната загуба от Ювентус - най-тежка в евротурнирите за последните 12 години струваше главата на Ди Матео.

4. Уест Бромич Албиън - тихият убиец

Винаги в началото на сезона се появява отбор, който изненадва с представянето си, докато преди старта на първенството с нищо не е подсказвал, че ще се случи подобно нещо. Такива истории се случват често и сега в ролята на „тихият убиец" се оказа УБА. Отбор, който показва стабилност, тактическа грамотност, дисциплина и работоспособност. Всичко това засега отреждат на „дроздовете" четвърто място в класирането. Дали УБА има сили да се бори за място в ШЛ? Със сигурност не, но този отбор вече накара всички да се съобразяват с него и да го уважават.
5. За Евертън е вредно да вкарва първи

В шест поредни мача Евертън неизменно пропускаше първи гол, но нито един път не загуби. Отборът на Дейвид Мойс дори върна два гола в дербито и успя да събере от тези мачове десет точки. На терена на аутсайдера Рединг „карамелите" откриха резултата и... безпогрешната серия, която започна от 1 септември беше прекъсната. Тук няма как да разберем наистина ли провидението се намеси, но е по-вероятен факта, че Евертън подцени съперника си и по-скоро се самоуспокои - резултатът беше открит в 10-та минута, а до този момент Рединг нямаше победа. Гостите след това попадение пропуснаха редица изгодни положения за гол докато домакините успяха да се възползват от малкото пред себе си и да грабнат по този начин първата си победа за сезона.


Събитие на кръга: Независимо от седемте отбелязани гола в дербито на Северен Лондон, главното събитие на кръга станаха мачовете в Манчестър и Норич, в резултат на които за първи път от началото на сезона турнирната таблица беше оглавена от действащият шампион Манчестър Сити.

Антигерой на кръга: В дербито на северен Лондон, на нападателя на „шпорите" Емануел Адебайор бяха необходими само осем минути за да се превърне от герой в злодей.

Герой на кръга: Ливърпулският човек-оркестър Луис Суарес отново изпълни решаваща партия на „Анфийлд", където „червените" разгромиха Уигън.

Изненадата на кръга: Победата на УБА над Челси с 2:1.

Тенденция на кръга: Нюкасъл претърпя второ поредно поражение на „Сейнт Джеймсис Парк", независимо от това, че „свраките" нанесоха 26 удара към вратата на Суонзи.

Цифра на кръга: 14-ят опит на Съндърланд да постигне победа на „Крейвън Котидж" най-после се увенчаха с успех.

Гол на кръга: ПОпадението на Антъни Пилкингтън във вратата на Манчестър Юнайтед.


Статистика:
- Голове (общо): 35
- Средно на мач: 3.5
- Най-бърз гол: Емануел Адебайор (10') - Арсенал - Тотнъм (5:2); Стивън Нейсмит (10') - Рединг - Евертън (2:1); Шейн Лонг (10') - УБА - Челси (2:1)
- Най-късно отбелязан гол: Демба Ба (93') - Нюкасъл - Суонзи (1:2)
- Удари във вратата (общо): 173
- Средно на мач: 17.3
- Мач с най-много удари във вратата: КПР - Саутхямптън; Фулъм - Съндърланд (22)
- Мач с най-малко удари във вратата: Арсенал - Тотнъм; Ливърпул - Уигън; Норич - Манчестър Юнайтед (14)
- Отбор с най-много удари във вратата: Саутхямптън (15)
- Отбор с най-малко удари във вратата: Уигън (3)
- Посещаемост (общо): 357 281
- Средно на мач: 35 728
- Най-посетен мач: Арсенал - Тотнъм - 60 111 (,,Емирейтс")
- Най-слабо посетен мач: КПР - Саутхямптън - 18 174 (,,Лофтъс Роуд")

  Сподели
166