Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (19.10 - 22.10)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (19.10 - 22.10)

Паузата в националните шампионати заради срещите на националните отбори приключи и ето, че любителите на футбола отново имаха възможността да се насладят на двубоите от големите европейски първенства, които предложиха интересни сблъсъци и драми.

Представяме ви: Dream Team за периода (19.10 - 22.10). Тактическа постройка 3-4-3.


ВРАТАР

Жан-Франсоа Жилет (Торино)

Тук можеха да бъдат Ирайсос от Атлетик и Чех от Челси, които се представиха невероятно в мачовете на своите отбори, но и двамата допуснаха по два гола във вратите си и това е единствената причина да не намерят място в символичния отбор. В същото време белгийският ветеран на Торино запази суха мрежата си, а неговият Торино си тръгна непобеден от „Барбера" въпреки, че домакините от Палермо 90 минути обсаждаха вратата на „биковете".

Подгласници: Чех (Челси), Ирайсос (Атлетик).

 

ЗАЩИТА

Серхио Рамос (Реал Мадрид)

Много силен мач направи Реал Мадрид срещу Селта и половин дузина футболисти от „белите" заслужават да бъдат отличени - Игуаин, Йозил, Модрич, Есиен. В същото време гостите получиха ранен гол, но не се предадоха и на няколко пъти се озъбиха на шампиона. Именно поради тази причина Серхио Рамос попада в символичния отбор. Испанският национал напълно неутрализира Крон-Дели и Лопес, но също така активно участваше в атаките на своите, причинявайки куп главоболия на защитата на Селта.

Оливер Сорг (Фрайбург)

Цялата защита на Фрайбург беше желязна при гостуването на „соколите" на Волфсбург и всеки един от ариегарда е достоен да намери място в символичния отбор. Изборът на Сорг е заради това, че 22-годишния десен бек се замеси в двата гола на своите, неутрализира напълно Родригес и на няколко пъти помагаше на Гинтер да се справи с набезите на Олич и Каленберг.

Фабрицио Колочини (Нюкасъл)

Нюкасъл игра тактически много правилно срещу Сндърланд, блокирайки крилата на принципния си съперник и откъсвайки Флетчър от съотборниците си. С последната задача се зае именно нашия герой Фабрицио Колочини, който показа страхотно хладнокръвие и стабилност. За това, колко е значим 30-годишния аржентинец за „свраките" говори факта, че след като той напусна терена заради контузия, домакините успяха да превземат вратата на Крул.

Подгласници: Сантон (Нюкасъл), Кейхил (Челси), Джонсън (Ливърпул), Ягиелка (Евертън), Ташчи (Щутгарт), Белестерос (Леванте), Паулао (Бетис), Пирис (Рома), Диас (Лацио).


ПОЛУЗАЩИТА

Хуан Мата (Челси)

Испанският национал Хуан Мата направи разликата в мача на своите срещу Тотнъм, разбира се, не без помощта на своите съотборници. Но засега триото АМО (Азар, Оскар, Мата) се оказва печелившия коз за Ди Матео. Специално срещу „шпорите" Мата отбеляза два гола, записа асистенция, спечели всичките си единоборства и раздаваше пасове като по конец. Играч не само на мача, но и на кръга във Висшата лига.

Клаудио Маркизио (Ювентус)

Ювентус посрещна Наполи и въпреки твърденията на двамата треньори, че този мач няма отношение към Скудетото, за всички беше ясно, че победителят щеше да направи важна крачка към трофея. Срещу „партенопеите" Пирло не беше на обичайното си равнище, но за сметка на това в ролята на „мотор" влезе Маркизио. Също така 26-годишният полузащитник напълно неутрализира Горан Пандев, създаде няколко атаки и почти отбеляза гол. Sky Italia го определи за играч на мача, което е също основание да бъде включен в символичния отбор.

Франк Рибери (Байерн Мюнхен)

Тук можеше да бъде и Томас Мюлер, който отбеляза два гола при гостуването на Фортуна Дюселдорф. В символичния отбор обаче попадна Франк Рибери, който записа три асистенции, а факта, че половината от топките преминаха през французина показва, че именно той стои в основата на успеха на своя отбор. Мощен и зашеметяващ, всяко нахлуване на Франк в половината на домакините предизвикваше пълен хаос и неразбирателство в отбраната. Именно по този начин дойдоха и попаденията на мюнхенци, именно и поради това Рибери беше определен от Sky Sport за играч на мача.

Ибрахим Афелай (Шалке 04)

Рурското дерби беше централният мач в поредния кръг на Бундеслигата. Противно на очакванията шампионите загубиха домакинството си, а основната причина това да се случи е отличната игра на „миньорите" в средата на терена, където Холтби, Афелай и Хьогер бяха пълни господари и не позволиха на Левандовски и Ройс да се разиграят. Трябва ли да се учудваме, че именно Ибрахим и Хьолгер отбелязаха попаденията за своите?

Подгласници: Холтби (Шалке 04), Нобл (Уест Хем), Мюлер (Байерн Мюнхен), Хернанес (Лацио), Иско (Малага), Фабрегас (Барселона), Микел (Челси), Оскар (Челси).


НАПАДЕНИЕ

Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

Нищо изненадващо не се случи в на „Олд Трафорд", където „червените дяволи" приеха Стоук Сити. Вицешампионите за пореден път бяха в ролята на изоставащи, но в крайна сметка изтръгнаха победата. В герой на мача се превърна Рууни, който отбеляза първия гол в двубоя - в собствената си врата. Нападателят, който игра като атакуващ полузащитник обаче не се отчая и до края на срещата направи каквото можа за успеха на своите. А то не бе никак малко - две попадения и асистенция.

Лионел Меси (Барселона)

Барселона гостува на Депортиво и в някои други времена този мач не би трябвало да предизвиква тревоги сред феновете на каталунците. Да, но заради контузиите вицешампионите пристигнаха на „Риасор" с отбрана, която и в най-големите си кошмари Виланова не е сънувал. Последиците от това нещо бяха, че Барселона получи четири гола - напълно достатъчни за всеки друг тим да претърпи поражение или поне да не победи. Но каталунците в крайна сметка отбелязаха един гол в повече от съперника си, а основен виновник за това, на „Риасор" да станем свидетели на хокеен резултат има Лионел Меси. Аржентинецът записа хеттрик и асистенция и по такъв начин успя да компенсира грешките на своите бранители. Освен това Меси оглави класацията на голмайсторите, което пък вероятно ще докара Роналдо до поредната вътрешна драма.

Един Джеко (Манчестър Сити)

Много рядко в нашия отбор място намира играч, който записва по-малко от 60-70 минути игрово време. Срещу УБА Един Джеко замени Гарет Бари в 79-та минута, когато „гражданите" губеха с 0:1 и по всичко изглеждаше, че ще загубят срещата. Босненецът не споделяше това мнение и само след 60 секунди изравни резултата. А в 90-та минута донесе и победата на своя отбор, карайки специалистите да си задават въпроса: Защо Манчини не пусна по-рано в игра своя герой и спасител?

Подгласници: Манджукич (Байерн Мюнхен), Фалкао (Атлетико), Освалдо (Рома).


СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Алън Пардю (Нюкасъл)

Колебанията за треньор на отбора бяха между Зденек Земан и Алън Пардю. Няма как да подложим на съмнение качествата на чешкия специалист, но трябва да признаем, че голяма вина за поражението на Дженоа срещу Рома имат домакините, които се отдръпнаха назад, предоставяйки инициативата на своя противник.

Двубой от друга мая беше този във Съндърланд. Срещу своя принципен противник домакините останаха мобилизирани до края, а в техен плюс беше изгонването на Тиоте в 25-та минута. Именно тук се видя колко опитен мениджър е Пардю. Наставникът на „свраките" моментално прекрои средната линия и от схема 4-4-2, премина към 4-3-1-1, събирайки по-близо един до друг Кабай, Гутиерес и Бен Арфа и същевременно изтегляйки тримата в опорната зона. Това пък позволи на Симпсън и Сантон да се „разтегнат" и укрепят фланговете, недопускайки на крилата да центрират и снабдяват с топки Стивън Флетчър. Резултатът от този ход беше видим - домакините владееха топката през по-голямата част от двубоя, но така и не успяха да отправят опасен удар към Крул.

Контузията на Колочини обърка плановете на Пардю, но специалистът нямаше какво повече да направи, освен да замени аржентинеца със Стивън Тейлър. На практика мениджъра на Нюкасъл показа, че беше предварително изучил силните и слабите страни на своя съперник, а подготовката му за мача включваше и поне два плана за игра. Не по-малко важен е факта, че Пардю е научил играчите си да бъдат тактически дисциплинирани, а всичко казано до тук едва ли поставя под съмнение избора за треньор на нашия отбор.

 

  Сподели
169