Фърдинанд създава организация за борба с расизма


Н. Гавазов

Фърдинанд създава организация за борба с расизма

Рио Фърдинанд планира да направи революция в английския футбол със създаването на съюз, чиято цел ще бъде да се защитят интересите на черните футболисти, съобщава Daily Mail. Спорд информацията, бранителят, който отказа да носи фланелка с акция против расизма преди сблъсъка на Манчестър Юнайтед срещу Стоук Сити в събота, вече е привлякъл към идеята и други нашумели черни играчи и вече се изготвят първите варианти на основополагащия документ на новата организация.

Бранителят на Юнайтед заедно с колегите си искат да се борят с дискриминацията във всяка нейна форма и ще проведат серия от срещи в Лондон в следващите няколко седмици.

Новият съюз - който засега носи работното име Федерация на Черните футболисти, ще е отворен към всички играчи с различен етнически произход, имащи желание да се борят с расизма в английския футбол. Също така става ясно, че организацията ще бъде със собствено финансиране от професионалисти на всяко едно ниво.

Идеята на Рио вече набира инерция сред чернокожите играчи и се радва на голяма подкрепа. Ако проектът бъде осъществен, това ще е прецедент в английския спорт, но Фердинанд е с твърдото намерение да защити интересите на сегашното поколение на чернокожите играчи. Новият съюз обаче едва ли ще бъде свързан с официалните власти, тъй като всеки професионален играч има свое представителство в Профсъюза на футболистите.

 

  Сподели
169