Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (02.10-08.10)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (02.10-08.10)

Изминалият уикенд се превърна в истински празник за любителите на футбола, които ще запомнят края на седмицата с поредица от исторически дербита, заради които човек си заслужава да обича този спорт. Щутгарт - Байер Левркузен, Олимпик Марсилия - ПСЖ, Милан - Интер, Нюкасъл - Манчестър Юнайтед и разбира се Барселона - Реал Мадрид. Седмицата на дербитата!

Представяме ви: Dream Team за периода (02.10 - 08.10). Тактическа постройка 3-4-3.

 

ВРАТАР

Алекс Макарти (Рединг)

Много рядко в символичния отбор може да попадне вратар, който е допуснал гол. А при два е цяло чудо това да се случи. Но Макарти, който замени титуляра Адам Федеричи продължи да твори чудеса между гредите при домакинството със Сунзи. Младият и висок англичанин показа на Федеричи, че след като излекува травмата си, той много трудно ще се завърне в основния състав. Иначе, осем невероятни спасявания и никаква вина за допуснатите голове са достатъчно основание Макарти да застане на вратата на символичния отбор.

Подгласници: Стекеленбург (Рома).

 


ЗАЩИТА


Бранислав Иванович (Челси)

Списъкът с отбраната започва с Иванович, който през изминалия кръг впечатли с няколко резултатни действия. Освен добрата си и безкомпромисна игра в защитата, сърбинът направи дубъл по системата „гол+пас". В 14-та минута Бано центрира и Торес вкара с глава, изравнявайки резултата, а точният пас на Иванович измени хода на мача. Всичко започна от Бранислав и завърши с Бранислав. Точен удар на десния краен защитник от около 16 метра постави Норич окончателно на колене.


Джонатан Еванс (Манчестър Юнайтед)

В момента в Неманя Видич няма повод за безпокойство, освен за собствената си травма. Сърбинът дори може да не форсира завръщането, ако Еванс продължава да играе на неговата позиция по същия начин. Срещу Нюкасъл Джони се справи блестящо със заплахите на опасните опоненти, а освен стана автор на един от головете в чуждата врата.

Валтер Самуел (Интер)

Самуел се оказа истинска стена пред нападателите на Милан, осъществявайки пълен контрол в зоната, за която отговаряше. Блокира удар на Рикардо Монтоливо, справи се блестящо с Къркич и Боатенг и със сърцатата си игра вдъхнови своите за победата. Тук ще добавим, че голът му в 4-та минута донесе победата на Интер.

Подгласници: Астори (Каляри), Евра (Манчестър Юнайтед), Коларов (Манчестър Сити), Фернандес (Наполи), Пауло (Бетис), Раух (Хановер 96), Фонте (Саутхемптън), Ранокия (Интер).

 

ПОЛУЗАЩИТА

Франк Рибери (Байерн Мюнхен)

Отдавна не бяхме виждали лявото крило на баварците да играе по този начин. Мощен, съобразителен и най-вече безпощаден към съперника - дата му гола са доказателство за това. Вероятно поради тази причина Sky го оцени с „9".

Хернанес (Лацио)

При гостуването си на Пескара, Лацио не остави никакви шансове на своя противник. „Орлите" спечелиха много бързо средата на терена, а опасностите пред вратата на Перин се заредиха една след друга. Основна заслуга за всичко това има 27-годишният полузащитник на столичани Хернанес, който освен, че се превърна в мотор за своя отбор, но постави началото на разгрома на „делфините", отбелязвайки гол по много красив начин. По-късно полузащитникът асистира на Клозе, а заради добрата си игра Хернанес получи бурните овации на местните фенове.


Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

Заради своите травми Рууни няма много мачове през този сезон и вероятно някои провалени срещи на „червените дяволи" дойдоха именно защото от отбора отсъстваше английският национал. Трябва да кажем, че домакините от Нюкасъл се бяха приготвили за гостуването на Уейн и Ван Перси, но те съвсем не очакваха това, което ги сполетя по време на мача на „Спорт Директ Арена". На сметката на Рууни има две асистенции, но не само заради това той попада в отбора. Срещу Нюкасъл нападателят игра на по-дълбоки позиции и беше далече от вратата на противника, но за сметка на това извеждаше там своите съотборници, а освен това умело организираше играта в средата на терена, което доведе до пълно надмощие на Юнайтед в мача.


Лионел Меси (Барселона)

Някой беше казал преди мача между Барселона и Реал Мадрид, че Меси и Роналдо са футболисти от друга планета. Двете големи звезди на испанския футбол решиха да докажат това твърдение и зарадваха публиката със сърцатата си игра, майсторските си изпълнения и с по два гола във вратата на съперника. На всичкото отгоре този път ги нямаше обичайните симулации, преследвания на рефера и претенции за нечиста игра. А това направи футбола на „Камп Ноу" в неделя вечер още по-хубав.

Подгласници: Уолкът (Арсенал), Коне (Уигън), Морисън (УБА), Йозил (Реал Мадрид), Хамшик (Наполи), Маркизио (Ювентус), Де Маркос (Атлетик Билбао), Холтби (Шалке 04), Байер (Аугсбург).

 

НАПАДЕНИЕ

Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

Това, което по-горе беше казано за Меси, в пълна степен важи и за Кристиано Роналдо, който срещу Барселона бе на обичайното си високо ниво в подобни мачове. Ако трябва с една дума да определим играта на португалеца, тя е безпощадност. В неделя вечерта португалецът вкара и двете попадения за 2:2 срещу каталунците. Така той се разписа в шест поредни стрещи между двата гранда. Досега той разделяше рекорда за пет поредни резултатни „Ел Класико" с чилиеца от Реал Иван Саморан. Освен това Роналдо вкара и в пети пореден мач на терена на големия съперник.

Радамел Фалкао (Атлетико Мадрид)

Няма как да бъде пропуснат нападателя на Атлетико Мадрид, който направи поредният си силен мач. Колумбиецът отбеляза първия гол за „дюшекчиите" срещу Малага, а при 1:1 „помогна" на гостите да си отбележат автогол за крайното 2:1. Това остави столичани на върха с равен брой точки с Барселона и накара президента на столичани Серезо да заяви, че Атлетико може да спечели титлата.


Златан Ибрахимович (ПСЖ)

След френското Класико, Карло Анчелоти отбеляза, че Ибрахимович е можел да се представи много по-добре във въпросния мач. Шведският национал също призна, че би могъл да даде повече на отбора си, но така или иначе, трябва да признаем, че Златан направи достатъчно. Той беше най-активния футболист от тризъбеца на столичани (40% от топките минаха през Златан), постоянно създаваше напрежение в отбраната на домакините и на всичкото отгоре отбеляза два гола на терена на историческия съперник на ПСЖ. А само преди една година парижани бяха пометени тук с 3:0. Колко е къса човешката памет.

Подгласници: Тоти (Рома), Жиняк (Олимпик Марсилия), Жиру (Арсенал), Клозе (Лацио), Хелифа (Евиан), Кислинг (Байер Леверкузен).

 


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Паскал Дупраз (Евиан)

Евиан гостува на шампиона Монпелие в среща от осмия кръг на Лига 1 и предварителните прогнози бяха, че отборът от френските Алпи е обречен. Наставникът на гостите обаче направи няколко прости неща преди този мач. Подреди отбора си по схема 4-4-2 като разположи полузащитниците непосредствено пред отбраната и по този начин създаде два защитни вала. В хода на мача пък извърши плавни промени в средната линия и на практика я подмени, вкарвайки свежи сили в нея, запазвайки отбранителната способност на тима си. Благодарение на мощни контраатаки Евиан победи шампиона с 3:2 и който е запознат с френския футбол знае, че това е бомбата на кръга. Иначе за статистиката: домакините владееха топката в 64% от времето и отправиха 13 удара към вратата на своя противник. Гостите пък записаха само 4 удара, но спечелиха трите точки и се измъкнаха от опасната зона. Адмирации за Дупраз и неговите дисциплинирани футболисти.

 

  Сподели
229