Ашли Коул, Специалния и други защитиха Тери в ден трети от делото му


И. Ангелов

Ашли Коул, Специалния и други защитиха Тери в ден трети от делото му

Джон Тери не трябва да се защитава пред съд за расистко поведение, заяви съотборникът на капитана на Челси - Ашли Коул. Защитникът на Челси, Джон Тери, бе обвинен от Антон Фърдинанд, че е нарекъл играча на Куинс Парк Рейнджърс "ши**на черна пу*ка". Всичко това става по време на среща от Висшата лига на 23-ти октомври миналата година.

Тери вече отрече всичко това, заявявайки, че саркастично е повторил обидите на Антон по негов адрес.

Коул, също на 31 години, заговори в Съда на Уестминстърските Магистрати:

"Mисля, че той не трябва да е тук. Ако аз повторя нещо, което мисля, че сте казали за мен, това е тотално различно от нападане ей така."

Коул описа Тери като "близък приятел" с който играе от 6 или 7 години.

Но Коул отрече да има конфликт, понеже Тери е приятел и с брата на Антон Фърдинанд, Рио.

Джордж Картър от съда зададе въпрос: "Искахте ли да се намесите в ситуацията тогава?"

"Не," отговори Коул.

"Какво мислехте, когато трябваше да се изкажете по въпроса?"

"ФА ме призова да го направя."

"Чувствахте ли, че има някакъв конфликт?"

"Да. ДТ ми е съотборник и приятел; Антон и Рио и семейството му, познавам ги от дълго време."

Коул заяви, че Тери обикновено подминава разправиите на терена:

"Той вероятно щеше да се присмее на това, всичко е част от играта и с времето свикваш. Той е сред най-добрите, много вдъхновяваща личност."

Коул заяви, че в деня на мача той е видял Фърдинанд да прави жест с ръка към Тери, който е свързан със секс и можел да разчете по устните му думата "черен".

"Не можах да разбера точно - той каза или нещо за Бридж(Коул имитира жеста с ръка) или каза черен."

Коул отрече да е чул Тери да отговаря на това. Той обаче заяви, че след мача е бил до тях, когато Тери е попитал Фърдинанд за случилото се:

"Mисля, че Джон каза 'Да не си помисли, че съм те нарекъл "черна пу*ка", като го казвам с расистки подбуди?' Тогава аз попитах: 'Мислиш ли, че Джон е расист?'"

Антон отговори: "Не, не." 

Бившият играч на Челси Рей Уилкинс коментираше този мач, като той познава Джон Тери от 16-годишен. Според него от малък капитана е посланик на мир, гледа да изглади нервите в тренировките и между съотборниците на терена.

Пред съда свидетелства и председателят на Челси Брус Бък:

"Бих казал, както биха потвърдили всички в Челси, че той има невероятна психическа сила и когато има нещо в личния си живот, той никога не позволява това да се отрази на терена. Той винаги върши работата си както трябва. И други такива хора съм виждал, но никога до такава степен концентрирани като Тери."

Бившият наставник на Челси Жозе Моуриньо предаде писмени изявления по случая. В тях той споменава отличните си отношения с Тери и според него той винаги се е отнасял толерантно с колегите си без значение техния етнос. Специалния ръководеше Челси между 2004 - 2009 година.

"Никога не съм виждал демонстрация на расизъм или расистки обиди или поведение от него. Сигурен съм, че Джон Тери не е расист," бе цитиран Жозе. Франк Лампард, Фернандо Торес и Петр Чех бяха цитирани по темата, повтаряйки думите на Моуриньо. 

 

  Сподели
275