Седмицата в цифри: 900 мача на Венгер, 81 точки на Дортмунд, 32 титли на Реал


Н. Гавазов

Седмицата в цифри: 900 мача на Венгер, 81 точки на Дортмунд, 32 титли на Реал

Продължава рубриката „Седмицата в цифри", в която читателите на FUTBOL TV ще могат да научат най-любопитните цифри от изминалата седмица. В нея ще намерят място статистически показатели от всякакъв вид, но всички те са свързани с най-великия спорт на земята - футбола. Нашата задача е да ви разкажем кои цифри и по какъв повод са център на внимание.

900 мача в качеството си на мениджър на Арсенал проведе Арсен Венгер. Юбилейният двубой на френския специалист беше по време срещата с Норич, в която неговите възпитаници не успяха на свой терен да победят „канарчетата". Другата неприятна новина е, че Бакари Саня получи тежка травма, която го извади от строя за половин година.

500 мача в Серия А изигра Франческо Тоти.

336 мача в Бундеслигата изигра Леван Кобиашвили, с което изравни рекорда на Зе Роберто за най-много изиграни срещи от чужденци в немския шампионат.

81 точки спечели Борусия Дортмунд, подобрявайки резултата на Байерн Мюнхен (79 точки) постигнат от баварците през далечните сезони 1971/1972 и 1972/1973. Освен това, „жълто-черните" станаха първия отбор в Бундеслигата, който записа 28 поредни мача без загуба.

59,7% е времето, през което Арсенал владее топката в срещите си от Висшата лига, с което „артилеристите" са първи по този показател. Втори е Манчестър Юнайтед с 57, 4%, а трети Манчестър Сити - 57,1%.

32 пъти в испанската футболна история Реал Мадрид стана шампион.

28 пъти Ювентус стана шампион на Италия.

20 са ударите, които Уигън отправи към вратата на своя домакин Блекбърн в мача помежду им на 7 май. Усилията на „латиксите" бяха възнаградени едва в 87-та минута, когато Алкарас направи безпомощен Робинсън.

13 пъти Робин ван Перси е избиран през сезона във Висшата лига за Играч на мача - показател, по който холандецът е първи сред колегите си. На второ място са Уейн Рууни и Франк Лампард (по 8 пъти).

11 са червените картона на Дженоа от началото на сезона, което прави „грифоните" най-недисциплинирания отбор в Серия А.

9 пъти подред Златан Ибрахомович печелеше националните първенства с отборите, с които играеше. Аякс, Ювентус, Интер, Барселона и Милан са отборите, с които шведският нападател триумфираше. Чудесната серия на Златан беше прекратена на 6 май 2012 година, когато Милан загуби титлата от Ювентус.

7 удара отправи Рууни към вратата на Суонзи в последния мач между двата отбора на „Олд „Трафорд". Нападателят не успя да вкара гол извърши 5 нарушения за времето прекарано на терена и бе определен за най-слаб играч на шампионите във въпросния мач.

4 футболисти са отбелязали хеттрик в дербито на Милано - Амедео Амедей за Милан през 1949 година, Ищван Ниерс за Интер през 1953 година и Жозе Алтафини за Милан през 1960 година. На 6 май Диего Милито сложи край на 52-годишната суша, отбелязвайки 23-я си гол от началото на сезона.

 

  Сподели
302