Челси спечели ФА Къп на Уембли срещу Ливърпул


И. Ангелов

Челси спечели ФА Къп на Уембли срещу Ливърпул

Отборът на Челси спечели най-старото футболно състезание в света - ФА Къп, като на финала на стадион "Уембли" тима от Лондон победи Ливърпул с 2:1. "Сините" доминираха изцяло през първата част, докато през второто полувреме превес в играта имаха мърсисайдци, но в крайна сметка те не успяха да материализират предимството си.

Още в 11-ата минута Рамирес откри. След добра игра на Хуан Мата топката попадна в крилото, като бразилеца се оказа прекалено бърз за отбраната на Ливърпул и вкара през Пепе Рейна. След попадението лондончани доминираха до края на първата част, а в началото на втората стигнаха и до нов гол.

Той бе дело на Дидие Дрогба в 52-ата минута, който с неудобния си ляв крак прокара топката през краката на Мартин Шкъртел далеч от Рейна. Ливърпул прибегна до смени и в игра влезе Анди Керъл, който раздвижи тима и му даде нужното предимство. В 64-ата минута нападателят вкара, след като по прекрасен начин финтира Джон Тери в наказателното поле.

Куриозен момент бе 82-ата минута, когато Керъл игра с глава и запрати топката по посока на гола.

Петр Чех направи страхотно спасяване и изби топката в горната греда, след което тя започна да се тупа на гол линията до неориентирания Бранислав Иванович, който след секунда успя да изчисти. Интересно е, че Керъл имаше време да довкара топката, но предпочете да вдигне ръце и да празнува попадението си, само за да бъде разочарован от съдийското решение. 

Последва нов натиск на Ливърпул и тима получи удобно статично положение на дъгата на наказателното поле. Даунинг обаче не материализира този шанс, като Джон Тери изби след центрирането. Така Челси се брани добре до края на срещата и триумфира за 7-ми път в състезанието.

  Сподели
102