Вилаш-Боаш: Не мога да бъда диктатор


Н. Гавазов

Вилаш-Боаш: Не мога да бъда диктатор

Мениджърът на Челси Андре Вилаш-Боаш смята, че поради своята неопитност и младост няма как да се държи диктаторски с играчите си. Както е известно, португалският специалист е с няколко години по-голям от играчи като Дидие Дрогба и Франк Лампард и по-голяма част от футболната общественост смята, че тежката дума в съблекалнята не е изцяло негова.

"Поради възрастта ми и моята липса на професионален опит, аз не бих могъл да се държа диктаторски. За това някои от играчите ми имат известно количество влияние върху моите решения по отношение на начина, по който играят и как се управлява отбора до начина по който отборът играе. Също така, когато разговаряме, аз стимулирам играчите да участват в избора на решенията, засягащи техния професионален живот. Например, в Порто обсъждахме заедно началния час на тренировките и необходимостта от почивни дни", заяви Вилаш-Боаш за бюлетин на УЕФА, предназначен за футболните треньори.

„Опитвам се да бъда отговорен лидер, и да уважавам хората. Трябва да изградим двупосочна връзка, дори върху вземането на решения за играта. Разбира се, като треньор аз вземам крайните решения, дори с цената на това да разстроя някой от футболистите. Най-много страдам, когато всички са на разположение и трябва да избера състава. Това е работата на мениджъра, но е трудно да оставиш някого извън стартовия състав. Тогава наистина се изискват много усилия, за да им обясниш, че не са направили нищо нередно", каза още португалският специалист.

 

  Сподели
163