Арестуваха бащата и чичото на Уейн Рууни


Н. Гавазов

Арестуваха бащата и чичото на Уейн Рууни

Бащата на нападателя на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни е един от деветимата арестувани по подозрение за участие в незаконни залагания. Както FUTBOL TV съобщи по-рано днес, арестите бяха извършени в четвъртък от мърсисайдската полиция в съвместна операция с Комисията по хазарта и се отнасят за мача от Висшата лига на Шотландия Мъдъруел - Хартс, който се игра на 14 декември миналата година.

48-годишният Рууни е бил задържан в дома си в Западен Дарби, който се намира в района на Ливърпул. В дома си в Глазгоу пък е задържан полузащитникът на Мъдъруел Стив Дженингс, като срещу него са предявени същите обвинения. Сред прибраните от полицията е и 54-годишният чичо на Рууни - Ричи.

В изявление на Шотландската футболна асоциация се казва, че въпреки мащабния характер на разследването, което обхваща заподозрени в незаконни залагания извън територията на Шотландия, то е във връзка само с един мач от Висшата лига на страната.

Комисията по хазарта е независим орган, който бе създаден през 2005 година и има за цел да следи и контролира подозрителни футболни срещи на територията на Великобритания, както и свързаните с това подозрителни модели на злагания.

Стартът на въпросната операция е бил даден още в навечерието на срещата от Висшата лига на Шотландия между Мъдъруел и Хартс, когато е била забелязана необичайма активност на играчите и особено популярен се оказал залогът, че на „Фир Парк" ще бъде показан червен картон. В този двубой, който завърши с победа на Хартс с резултат 3:1, наистина бе изгонен играч - полузащитникът на Мъдъруел Стив Дженингс, който сложи ръката си върху рефера. Според правилата, всеки един контакт с арбитър се наказва с червен картон, което доведе до незабавното отстраняване на играча.

Следата на разследващите органи всъщност започнала именно от Дженингс и водела към Мърсисайд, откъде той е родом. В района се оказало, че за червен картон в мача са правени залози от 200 до 500 паунда, а освен това, часове преди двубоя са направени нови акаунти в букмейкърските сайтове, през които е залагано основно за изгонване на футболист.

Мъдъруел тогава защити Дженингс, заявявайки че докосването на съдията е станало неволно, но днес играчът бе арестуван и обвинен за съучастие в незаконни залагания.

Очаква се официално изявления от страна на шотландския клуб.

 

 

  Сподели
376