Вилаш-Боаш: Аз имам своя философия


Н. Гавазов

Вилаш-Боаш: Аз имам своя философия

Мениджърът на Челси Андре Вилаш Боаш даде да се разбере, че няма намерение да се превръща в поредната жертва на знаменитите игри на ума на Сър Алекс Фъргюсън, заявявайки, че прекалено много внимание се отделя на психологическите войни между треньорите преди мачовете, което според португалският специалист не е толкова необходимо да се прави.

В неделя, когато оглавяваният от него Челси се отправи на гости на „Олд Трафорд", 33-годишният наставник ще се изправи пред едно от най-големите си изпитания в своята треньорска кариера и първа лична среща с шотландския специалист.

Майстор на задкулисните игри, Сър Фъргюсън може да се похвали с редица психологически победи над такива специалисти като Кевин Кигън, Рафаел Бенитес и Арсен Венгер, които не винаги реагираха адекватно на неговите коментарии преди срещите. И ако Сър Алекс и Андре все още не са се сблъскали, лесно е да предположим, че е въпрос на време това да се случи - водените от тях отбори са неизменни кандидати за титлата.

Мениджърът на „сините" обаче не смята да се поддава на провокации.

„Като начало, трябва да видиш, как именно се опитват да те провокират и от това следва, дали трябва да отговориш или не. Можеш да реагираш различно и по този начин да предадеш чуждите идеи на играчите си. Най-важното е футболистите да вярват на треньора си и ако един мениджър се поддаде на подобни уловки, това може да покаже, че той е уязвим пред натиска на който е подложен. Миналата година в Порто аз имах разногласия с треньора на Порто, но това нормално, защото те ни бяха конкуренти за титлата, но в крайна сметка не оказа никакво влияние върху шампионата", заяви на днешната си пресконференция Андре Вилаш-Боаш.

Подобен подход на мениджъра на Челси се различава много от убежденията на своя сънародник Жозе Моуриньо, който много пъти е споменавал, че мачът започва още по време на пресконференцията.

„Това е негова философия. Аз имам друга", допълва Андре Вилаш-Боаш.

FUTBOL TV пита своите читатели: Ще успее ли още веднъж старата лисица Фъргюсън да пречупи нов опонент, в лицето на новака Боаш?

 

  Сподели
113