Осем причини да свалим шапка на новото поколение на Сър Алекс


И. Ангелов

Осем причини да свалим шапка на новото поколение на Сър Алекс

Goal.com публикува няколко от причините за щастието на феновете на Юнайтед, които предвкусват голям сезон за "Червените дяволи". Авторитетът, с който Манчестър Юнайтед унижи Арсенал по време на победата с 8:2 на "Олд Трафорд" в неделя бе такъв, че не може да не се изкажат множество мнения по въпроса.

Въпреки това, преди само десетилетие момчетата на Сър Алекс унищожиха Арсенал с 6:1 на "Театъра на мечтите", докато "поколението на Требъла" набираше скорост за Фъргюсън. Това прави победата в неделя доста значителна. 

Наистина, поколението от 2001 година спечели множество трофеи, но групата играчи имаше много такива, които вече прехвърляха най-добрите си времена и формата спадаше. Сега групата на Юнайтед е много далеч от пика на възможностите си. 

Средната възраст на тима, който победи играчи като Анри, Пирес и Вилторд преди 10 години, бе 27 години, а това е с 4 години повече от сегашната постройка на Юнайтед. Със застаряващите Фабиен Бартез, Рой Кийн, Дуайт Йорк, както и само един играч под 24-годишна възраст - Уес Браун, тима виждаше залеза на поколение, спечелило всичко.

Сега какви са причините за оптимизма на този млад отбор на Юнайтед?

ЩАСТЛИВ УЕЙН РУУНИ

Докато той вкарваше шестия си хетрик за Манчестър Юнайтед, той стана топ-реализатор на тима за Висшата лига, като 152-та му гола го поставиха пред Пол Скоулс и Рууд ван Нистелрой. Рууни започна сезона страхотно, в пълен контраст на старта му миналата година, като сега талисманът на Юнайтед изглежда в пика на играта си. Каква разлика може да е една година.

НАЧИНЪТ НА ЮНАЙТЕД

Младежите в тима, тези, които излизат от академията, както и останалите, просто изглеждат наясно с философията на Фъргюсън. "Не знаят, кога са победени" изглежда мотото на цялата ера на Сър Алекс, а сега се добавя тяхната младост и "Не знаят, кога са победили" - тази философия, която докарва повече и повече голове. Това прави разликата на "Червените дяволи" с Челси на Моуриньо, а желанието на Фил Джоунс да се впуска в атаки, както и постоянните пробиви на Ашли Йънг до края на мача, демонстрираха точно това.

СИЛА В ДЪЛБОЧИНАТА НА ТИМА

Пет от започналите 11 играчи срещу Арсенал в неделя дори не бяха в клуба миналата година. Да, Дани Уелбек и Том Клевърли бяха само под наем, но половината от стартовите играчи са сравнително нови лица за тима и това говори само за качеството, което е сработено през лятото. Фърдинанд, Видич и Чичарито отсъстваха за първия съдийски сигнал - резултата показа колко малко това има значение.

ПОСТОЯННО ЗАДОБРЯВАЩ ДЕ ХЕА

Голът на Тио Уолкът можеше да бъде спасен от така нареченият заместник на Ван дер Сар, но със спасена дузпа и няколко феноменални изяви, с всеки мач критиките към младия вратар избледняват и изгубват смисъл. 20-годишният може да продължи да греши, но няма съмнение, че той все повече вдига нивото си.

ГОЛОВЕ ОТ ВСЯКЪДЕ

След като каскада от топки прелетя зад ръцете на Войчех Сченсни, Юнайтед подходи към играта си с въображение и немилостива ефективност. С 5 различни реализатора и 5 различни играчи с асистенции, домакините се движиха по терена като смазана машина, вкарвайки различни голове. Наистина, головете на Рууни бяха от статични положения, но набезите на Евра и Смолинг, както и размяната на пасове с Клевърли и Андерсон в центъра, поставяха Арсенал да се защитава на множество фронтове. Те не успяха да се справят, а Сър Алекс ги експлоатира по най-добрия начин.

РАЗЦЪФТЯВАЩ КРИС СМОЛИНГ

След като за година той се превърна от недодялан камък извън лигата, до един от най-блестящите защитници във Висшата лига, Крис Смолинг е събирателен образ за настроението покрай момчетата на Фъргюсън. Много гласове роптаха срещу цената от 12 милиона за млад централен защитник, който няма никакъв опит в първи отбор, преди момчето да се покаже като достоен заместник на Рио Фърдинанд, а напоследък, и като унищожителен десен бек. 21-годишният показа, че е феноменално попълнение.

АШЛИ ЙЪНГ ПОКАЗВА КАКВО МОЖЕ

Въпросите около това дали Йънг ще може да играе на най-високо ниво след трансфера си от Астън Вила намериха своя отговор. Първите мигове на Ашли за тима, и особено двата му гола срещу Арсенал показаха, че атакувайки, работейки здраво и с класа, крилото е точно за този тим и изглежда е топ сделката на летните трансфери.

А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА НОВИЯ ГЕРОЙ 

Димитър Бербатов изгуби мястото си заради изгряващ Хавиер Ернандес, но изглежда и двамата не очакваха узурпация на позицията им от 20-годишен младеж. С два гола и невероятна асистенция в последните две срещи, Дани Уелбек показва потенциала си. Може само да се надяваме травмата му да не му повлияе сериозно.

 

  Сподели
244