Новото поколение на Юнайтед е готово да поеме щафетата


И. Ангелов

Новото поколение на Юнайтед е готово да поеме щафетата

Сър Алекс Фъргюсън винаги се е доверявал на младите играчи, но изключителността на сегашните младежи дори не му дава шанс. На 37 години, Райън Гигс все още предпочита да мисли за себе си като 18-годишен играч с 19-годишен опит на най-високо ниво. Но когато погледне младите си колеги в Манчестър Юнайтед и слуша разговорите им, той не може да не се чувства не на място понякога.

"Това е когато започнат да говорят за компютърни игри," казва той. "Играят нещо на име Black Ops, а това изобщо не го разбирам."

Над 30-годишните на “Олд Трафорд” напоследък само гледат отстрани. Гигс, най-старият футболист в тима, не е започнал нито единия от двата мача за лигата, а трофея Къмюнити Шийлд бе спечелен от колегите му, докато той наблюдаваше в костюм мача от агитката. Майкъл Карик не е изиграл и минута от сезона, а Димитър Бербатов има завидните 26 минути зад гърба си.

Това е схема, разработена през годините и така се случват преходите в Юнайтед. Гласовете, които почти не чувахме през миналия сезон, сега изригват с рев и самочувствие. Сър Алекс казва: “Много от старите играчи вече ги няма. Сега имаме млад елемент в съблекалнята и той налага контрол. Младите създават добро настроение тук. Има приповдигнат дух.”

Средната възраст на тима, победил Тотнъм в понеделник, бе 23 години и 1 месец. Това е вторият най-млад състав, който е пускал в игра Сър Алекс Фъргюсън. Най-младият състав бе преди финала на Шампионска лига през 2008/09, когато срещу Хъл Сити във Висшата лига целия тим бе в границата 17 – 21 години.

Понеделнишката бе много различна вечер – първи мач у дома за сезона, труден опонент, липса на Рио Фърдинанд и Неманя Видич – и въпреки всички похвали за младите, такива заслужава и мениджърът. Той, все пак, решава да играе Том Клевърли вместо Майкъл Карик, и Дани Уелбек, вместо Димитър Бербатов.

Друг мениджър би премахнал Давид Де Хеа от състава си при грешките, които той допусна в миналите мачове, но Фъргюсън остана спокоен, припомни си трудните моменти на Петер Шмайхел в началото и даде увереност на вратаря си, който на 20 години, е на половината на възрастта на човека, който трябва да замести – Едвин ван дер Сар.

Когато Фъргюсън заговори след мача, той бе с настроение, което показваше, че никога не се е притеснявал за решенията си, в момент, когато най-вдъхващите увереност играчи, като Фърдинанд и Видич, ги няма. Това винаги е бил неговия начин – доверие в младите, той ни припомни, но всъщност такова поколение не ти оставя друг избор.

“Тази група има толкова много фантастично качество. Това те принуждава да ги пускаш в игра, наистина.”

Фил Джоунс има силно влияние за тези думи. 19-годишният игра така, че остави впечатлението, че това е 10-ата му година на “Олд Трафорд”, а не 10-ата седмица.

Сър Боби Чарлтън и Пади Крерънд, съотборници в отбора, спечелил Европейската купа през 1968 година, се убедиха, че вече са видели достатъчно от младежа и дадоха най-голямата похвала за него:

“Ако говорите с Боби Чарлтън, Фил Джоунс му напомня за Дънкан Едуардс с мощта си и физиката си.” Както е ясно, наскоро Сър Боби избра Едуардс за първия играч, ако той би имал възможност да направи дрийм тим с исторически имена за футбола.

Други хора ,разбира се, ще сравняват Джоунс, Клевърли, Уелбек и Крис Смолинг с последната група на Юнайтед от играчи, които създадоха такова настроение в сърцата на феновете на Юнайтед. Засега обаче е по-добре да се мисли за групата от 1995 година с Дейвид Бекъм, Ники Бът, братята Невил, Скоулс и Гигс, играещи по едно и също време.

Клевърли не е Скоулс и няма да е честно някой да очаква това да е така. Но засега момчето върши добра работа в задържането на Карик на пейката. Това е и причината за факта, че Юнайтед не привлече полузащитник от световна класа през това лято.

Твърде много може да се види в един мач. Това са само началните минути на кампанията а Дани Уелбек все още може да изглежда незавършен на моменти. Но той е опасен противник и асистенцията му с петичка за гола на Андерсон показа невероятен момент на пробивна игра.

Стигаме и до възхода на Смолинг – играч, като Джоунс, чието развитие на “Олд Трафорд” означава, че публиката не трябва да се притеснява вече за контузиите на Рио Фърдинанд. Добавяме факта, че Фабио и Рафаел, на 20 години, дори не играха в понеделник. Андерсон показа, че е на път да направи продуктивен сезон, и като Джони Евънс, на 23 години, той е обещаващ.

Ашли Йънг е на 26, година по-стар от Уейн Рууни и две повече от Нани. Хавиер Ернандес е друг 23-годишен и може да обитава “Олд Трафорд” в бъдещите 10 години.

Фъргюсън се показва като невероятно всеотдаен, когато се отнася до построяването на отбор, който ще бъде на ниво години след като той се оттегли от спорта: “Ние се състезаваме в настоящето, но винаги строим за бъдещето.” И в двете времеви измерения е ясно, че има място за оптимизъм в мислите на “червените” фенове.

източник: Guardian.co.uk

 

  Сподели
251