Трансферната политика е ябълката на раздора в Арсенал


Т. Михайлов

 Трансферната политика е ябълката на раздора в Арсенал

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер и Бордът на директорите на „топчиите“ водят ожесточен спор относно разходването на бюджета за трансфери, твърди източник от клуба. Интересното в случая е, че средствата за нови попълнения и увеличения на заплатите на футболистите не са никак малки, но решението за начина на тяхното харчене не е взето, което е на път да провали сезона на лондончани.

Съгласие е постигнато по въпроса за избягване повторението на ситуацията с Гаел Клиши и Самир Насри от това лято. Затова на звездите Робин Ван Перси, Томас Вермален и още няколко с контракти, които изтичат след по-малко от 2 години ще бъдат предложени нови договори със сериозно увеличение на възнагражденията.

От тук обаче започват различията. Според Борда увеличението трябва да бъде от сегашните 60-70 000 паунда на седмица, на 90-100 000. Венгер не смята, че това е достатъчно, при положение, че Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Челси плащат на най-добрите си играчи между 180 000 и 250 000 паунда. Така се оказва, че дори звездите на Арсенал не получават наполовина на това, което заработват Рууни, Тери и Агуеро.

Следващото неразбирателство между френския мениджър и Борда касае калибъра футболисти, които Арсенал може да си позволи да привлече. Венгер и шефовете му са съгласни, че за гарантиране на място поне в Топ 4 трябва да се привлекат няколко нови попълнения. Бордът е съгласен да се харчат големи суми за трансфери, но не е готов да посрещне изискванията за заплати на футболист, чиято цена е 30 милиона паунда.

Преди началото на трансферния прозорец Венгер е работил по груб план от 4 точки, които включват запазването на най-добрите играчи; купуване на няколко изградени звезди; подписване с младоци от други клубове, които имат голям потенциал и промоция на играчи от школата. Последните две точки на практика бяха изпълнени, но по първите две ситуацията е патова, а до края на трансферния прозорец има около седмица.

Арсен Венгер искал да предложи на Самир Насри сериозно увеличение на заплатата, което да го задържи на „Емирейтс“, както и да убеди Сеск Фабрегас да остане още един сезон. В добавка французинът възнамерявал да привлече Хуан Мата, Карим Бензема и Еден Азар. Невъзможността да се покрият изискванията на първите двама провалиха трансферите. За последния все още има възможност да акостира в Лондон.

Бордът нямал нищо против да плати на Валенсия исканите пари за Хуан Мата, но след като агентите на футболиста чули какво предлага Челси, побързали да отметнат офертата на Арсенал. Трансферите на Кейхил, Самба, Дън и други пропаднали, защото Венгер искал по-добри попълнения, Бордът по-големи имена, а заплатите на изброените са по силата на Арсенал. В същото време Суботич и Хумелс не излзиат скъпо, но отново идва проблемът с ниския таван при заплатите на „Емирейтс“.

Венгер предпочита да не разходва луди пари за футболист, чието име и цена са надхвърлили спорните му качества, а желае някой, който да му свърши работа. Членовете на Борда обаче усещат натиска на феновете и предпочитат да хвърлят прах в очите им с трансферна бомба. Французинът обяснил своята позиция на Стан Крьонке и дал да се разбере, че няма за цел да прави сътресения в клуба. В конкретната ситуация обаче именно французинът търпи негативната реакция на феновете и медиите, а вина за очертаващия се тежък сезон имат неговите началници.

  Сподели
244