Сунес срещу Юнайтед: Не разбирате футбола, срам!


И. Ангелов

Сунес срещу Юнайтед: Не разбирате футбола, срам!

Греъм Сунес критикува групата INEOS за решението им да премахнат сър Алекс Фъргюсън като глобален посланик на Манчестър Юнайтед. По-рано тази седмица се появиха съобщения, че миноритарните акционери на Юнайтед, групата INEOS, са решили да премахнат легендарния мениджър сър Алекс Фъргюсън като глобален посланик на клуба в края на сезон 2024-25. Британският милиардер сър Джим Ратклиф в крайна сметка взе суровото решение да намали разходите на клуба.

Ратклиф беше критикуван за приемането на такова спорно решение, като новината раздразни няколко от бившите играчи на клуба. Дори легендата на Ливърпул Греъм Сунес изрази гнева си от уволнението на неговия сънародник, твърдейки, че INEOS "не разбират как работи футболът".

В колоната си за Daily Mail 71-годишният футболист написа: "Трябва да кажа, че се мъча да измисля каквото и да било действие, което гениите, управляващи Манчестър Юнайтед, биха могли да предприемат, за да настроят повече хора срещу тях, по-силно от прекратяването на договора на сър Алекс Фъргюсън. Опитвам се да изчисля как са могли да излязат с такава идея, в момент, когато добрата воля на толкова много фенове е изчезнала.

"Пръстът на вината сега няма да бъде насочен само към мениджъра Ерик тен Хаг. INEOS ръководи клуб, който е на 14-то място във Висшата лига, като има най-лошия си старт на сезон в лигата от 35 години. Така че те са се събрали в една стая и са си казали: "Какво можем да направим, за да загубим и малкото доброжелателство, което ни остава? - ще ви кажа - да уволним най-великия посланик, който имаме и да ограничим достъпа му до "Олд Трафорд"."

Сунес добави: "Това е човекът, който води Юнайтед през най-великия период, който някога са познавали. Неговите 26 години на "Олд Трафорд" донесоха успех, надминаващ всеки друг период в историята на клуба. Той е, без сянка на съмнение, най-великият служител, който този клуб някога е имал. Юнайтед твърди, че той все още е добре дошъл на "Олд Трафорд". Но със сигурност ти искаш човек като него възможно най-често там, не е ли така? Със сигурност искаш да знаеш, че третираш правилно най-великото ти име, така, както заслужава? Очевидно не. Аз зная, че не получаваш нищо във футбола, гледайки назад. Нищо не е вечно. Но това не е кой да е мениджър. Само трябва да отидете на "Олд Трафорд" и да видите банерите, които да напомнят за трофеите, които е спечелил, какво е постигнал и висотата, на която се държи от феновете. Говорим за върховния им знаменосец.

"Когато беше мениджър на клуба, той пропи "Олд Трафорд" с агресивен манталитет. Неговото послание беше: "Ние сме срещу света. Всички останали са врагове“. Новите лица, вземащи решения, изглежда нямат никакво разбиране за това или за стойността на лоялността във футболна институция като Юнайтед. Просто като е наоколо, Фърги напомня за страстта и качеството, към които Юнайтед винаги трябва да се стреми. Символ на страхотните дни на клуба, във време, когато съблекалнята им изглежда толкова разпокъсана, без никой наистина да вярва, че могат да бъдат успешни. И все пак изглежда, че на него се гледа като на още един служител, просто на поредната жертва на мерките за намаляване на разходите на Ineos.

"Какъв позор. Къде, за бога, е уважението? Трябва да кажа на тези собственици, че са за срам. Сумата, която получаваше, може и да е била значителна, но наистина ли ролята му е такава, каквато трябваше да търсят за съкращение, за затягане на разходи?"

Сунес продължи: "Юнайтед са дойна крава, която генерира огромни суми пари, дори когато са в депресия, както е в момента. Техните последни отчетени годишни приходи бяха £661,8 милиона. Годишните 2 милиона паунда, които съкращават, като се откажат от Фърги е капка в морето. За мен това решение е доказателство, че хората, които сега управляват клуба, просто не разбират как работи футболът, как работи Манчестър Юнайтед и как привържениците гледат на тази институция.

"Във връзка с това, което видяхме досега, играчите, с които те подписаха това лято – Джошуа Зиркзее, Мануел Угарте, Матейс де Лихт и Нусаир Мазрауи – няма да накарат Юнайтед да се бори за големите трофеи. Не сме виждали петият, Лени Йоро, защото беше контузен преди сезона. В събота следобед клубът се изправя срещу Брентфорд, един от средняците, които са три места над тях. Дори този мач е много опасен за настоящия отбор на Юнайтед. Само една последна мисъл за специалистите - спестители. В момента Манчестър Юнайтед се оценява на £4,96 милиарда. Каква част от това се дължи на това, което Фърги направи за клуба за 27 години?"

Отборът на Ерик тен Хаг, който няма победа в последните си пет мача, ще се стреми да се върне към победите в събота, когато се изправи срещу Брентфорд в сблъсък от Висшата лига на "Олд Трафорд". При загуба холандският треньор може да е следващият, загубил работата си.

  Сподели
79