Новият стадион на Ман Юнайтед ще се строи без обществени пари


Н. Гавазов

Новият стадион на Ман Юнайтед ще се строи без обществени пари

Кметът на Манчестър Анди Бърнам потвърди, че няма да има обществени пари на местната власт или държавата, в проекта за новия стадион на Манчестър Юнайтед.

Той е за 2 милиарда британски лири и ще е с капацитет от 100 000 места, като клубът влезе в преговори да бъде подпомогнат в амбициозния план.

Но единствената помощ с публични средства, която може да получи, ако задвижи изобщо проекта, е за пълната подмяна на част от транспортната инфраструктура около арената.

В момента в непосредствена близост до "Олд Трафорд" има остарели гара и релси на железопътната мрежа, които ще бъдат разчистени и преместени от там. Това би струвало на общината около 100 милиона лири, като ще се освободи място и за допълнителни строежи, които клубът да реализира около новия си стадион.

Напомняме, че "Театъра на мечтите" е дом на Юнайтед от 1910 г., но за последно мина през сериозна реновация през 90-те години на миналия век.

Клубът има нужда драстично да подобри стадиона, като двете опции са пълна реконструкция на настоящата структура - за около 350-400 милиона лири, или строеж на напълно нова арена.

Тя обаче би струвала близо 5 пъти повече, като ще включва и всички прилежащи към нея магазини, места за хранене и увеселителни възможности за феновете, които един модерен стадион би изисквал. И би носил големи печалби на клуба при 100 000 зрители на всеки домакински мач.

Юнайтед още не е решил дали да задвижи проекта за напълно новия стадион, като преговорите с общината бяха важен момент.

След отказа да бъде подпомогнат строежа от публични средства, възможно е да се иде на варианта само с реконструкцията на настоящия "Олд Трафорд".

  Сподели
55