Фридкин груп се споразумя за покупка на Евертън


Н. Гавазов

Фридкин груп се споразумя за покупка на Евертън

"Фридкин груп" постигна споразумение със "Син Хевън Холдингс" за закупуването на мажоритарния дял на Фархад Мошири в Евертън.

Групата "Фридкин", водена от американския бизнесмен Дан Фридкин, имаше интерес да купи клуба през лятото, но според съобщенията преговорите са пропаднали поради големия дълг на Евертън. 798 млн. долара (600 млн. евро), според The Athletic. Мошири за кратко се обърна към Джон Текстор, собственик на Лион, но 45% дял на "Кристъл Плас" попречи на групата да придобие и 94% дял на Мошири в Евертън.

"Фридкин груп" обаче съживи усилията си и сега е на ръба да поеме пълен контрол и собственост върху "карамелите". Сделката бележи второто футболно бизнес начинание на "Фридкин груп", тъй като групата вече притежава Рома. Сега, в очакване на одобрение, Фридкин насочва вниманието си към Висшата лига.

В съвместно изявление на Blue Heaven Holdings и The Friedkin Group се потвърждава днес, в което се казва: "Blue Heaven Holdings и The Friedkin Group потвърждават, че са постигнали споразумение за условията на дела във футболен клуб Евертън. Сделката подлежи на регулаторно одобрение, включително от Висшата лига, Футболната асоциация и Органа за финансово поведение.

Радваме се, че постигнахме споразумение да станем пазители на този емблематичен футболен клуб. Ние сме фокусирани върху осигуряването на необходимите одобрения за завършване на сделката. Очакваме с нетърпение да осигурим стабилност на клуба и да споделим нашата визия за неговото бъдеще, включително завършването на новия стадион на Евертън на Брамли-Мур Док", заяви говорител на The Friedkin Group.

Новината идва на фона на бурното начало на кампанията на Евертън за 2024-25 във Висшата лига. Хората на Шон Дайк все още не са намерили победа в първите си пет мача за сезона и едва наскоро взеха първата си точка след равенството 1:1 с Лестър Сити през уикенда. Мърсисайдският клуб е на ниво със Саутхемптън и Уулвс в дъното на класирането. Ако лошата поредица от изпълнения на Евертън продължи, повече промени могат да ударят клуба, след като "Фидкин груп" завърши поглъщането.

  Сподели
88